Görüş Bildir
Haberler
Bakan Elvan Ekonomi Reform Paketiyle İlgili Detayları Açıkladı: 'Harcamalara Yönelik Tedbirlerimiz Var'

Bakan Elvan Ekonomi Reform Paketiyle İlgili Detayları Açıkladı: 'Harcamalara Yönelik Tedbirlerimiz Var'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin soruları yanıtladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Reform Paketi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Elvan, paketi STK'larla görüş birliği içinde oluşturduklarını belirterek 'Reform programını duyup ve çeşitli STK'lardan gelen görüşler oldu. İlgili bakanlıklarımıza dağıttık. Bakanlarımızla bir araya geldik, tartıştık. Tüm Bakanlıklardan bakanlardan ve STK'lardan aldığımız görüşlerle taslak reform programı oluşturduk. Sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak oturup hadi bir reform programı hazırlayalım şeklinde olmadı.' dedi.

'Türkiye'nin önünde bir fırsat penceresi var'

'Türkiye'nin önünde bir fırsat penceresi var'

Elvan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

'Türkiye'nin inanılmaz güçlü bir altyapısı var. Avrupa'da otomobil sürecinde, konteyner sorunu yaşandığını birçok sorunun yaşandığını gördük. Yeni bir dünya düzenine giriyoruz. Avrupa'nın bakış açısı farklı olacak. Tedarik zincirindeki kopukluğa müsaade etmemeliyiz diyorlar. Bu açıdan bakılınca Türkiye'nin stratejik ve önemli bir konumu var. Ekonomik reform programıyla bu fırsatı değerlendirmek istedik. Pandemi dönemi sonrasına hazır olmak istedik. 

Reform programının açıklanması sonrasında değişik ülkelerden büyükelçiliklerden detaylı açıklamalar talep edildi. Bir şekilde kendilerine aktarılması istendi. Hazırlıklarımızı tamamladık. AB ve G20 büyükelçilikleriyle bir araya gelerek detayları paylaşacağız. Neyi gerçekleştirmek istiyoruz. Ne anlama geliyor... Daha detaylı paylaşacağız. Yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek kapsamlı olarak anlatacağız. 

Ertelenmiş taleple karşı karşıyayız. Türkiye'nin önünde fırsat penceresi var. Bu paketle oluşacak fırsatları değerlendireceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3'lü bir sac ayağı dedi. Biz bu çerçevede çalışmaları sürdürdük. Makro ekonomik istikrarın temini noktasındaki adımlar bizim öngörülürlüğümüzü arttıracak.

Yapısal reformlar alanında çok önemli bir çerçeve oluşturduk. Yatırımcılarımızın kamu kurumlarıyla problemlerle karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Bunu ortadan kaldıracak mekanizma oluşturmayı hedefliyoruz. Nakit yatırım teşviklerini devreye sokacağız. Doğu Avrupa'da bunu görüyor ve önemsiyoruz. Türkiye'nin bu noktada insan altyapısı açısından çok daha güçlü olduğunu görüyoruz.'

Kılıçdaroğlu'nun 'işsizlikle ilgili bir şey yok' eleştirisi: 'İstihdam bölümümüz var'

Kılıçdaroğlu'nun 'işsizlikle ilgili bir şey yok' eleştirisi: 'İstihdam bölümümüz var'

'Konulara herkesin aynı pencereden bakmasını beklemiyoruz. Biz yapıcı eleştirellere açığız. Bu eleştirileri dikkate alırız. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ilk tepkilerine baktığımızda doğru bakış açısından baktığını söylemek mümkün değil. İşsizlikle alakalı bir şek yok diyor ancak bakınca istihdam bölümümüz var. Reform programına baksaydı, inceleseydi görecekti. 

İş dünyasıyla bir araya geldiğimizde şunu dediler, biz usta, kalfa, çırak bulamıyoruz. Üniversite mezunlarımız var ama ara eleman sıkıntımız var, bu sorunu çözün dediler. Bizim mesleki merkezlerimiz var. Burada 150 bin civarında öğrenci var. Bunlar çıraklık, ustalık ve kalfalık eğitimleri alıyor. Bu öğrencilerin ücretlerini kamu olarak karşılayacağız dedik. İşte iş dünyasının talebini doğrudan gideren yöntem. Bugün 150 bin kişi çalışıyorsa yarın 300 bin 400 bin olacak. Kovid'le birlikte farklı bir yaşam şekline girdik. İlgili mevzuatları gerçekleştirmemiz gerekiyor. 

Sektörel beceri haritaları oluşturuyoruz. İl il.. A ilinde hangi tür elemanlar var. Ne kadar buranın ihtiyacı var. Bu ilde kaynakçı ihtiyacı var mıdır gibi il il beceri haritalarıyla ne kadar insan kaynağına ihtiyaç var bakacağız. Eğitimlerine destek olacağız.'

'Dijital çağdayız. İş yapış şekilleri değişti'

'Dijital çağdayız. İş yapış şekilleri değişti'

'Dijital çağdayız. İş yapış şekilleri değişti. Bizim yetiştireceğimiz elemanların mutlaka bu sürece uyum sağlaması gerekiyor. İŞKUR'un yeni iş alanlarına odaklanan yapıda faaliyet göstermesini sağlayacağız. İstihdam teşviklerini gözden geçiriyoruz. İstihdam teşvikinde sadeleştirmeye gideceğiz.  500 bine kadar ilave istihdam desteği sağlayacağız. Kredi Garanti Fonu kefaletiyle olacak. Sigorta primi miktarı ne kadarsa ödediklerinden düşecek. 

Nakti ücret desteğinden faydalanan firmalar var, bunları da destek kapsamına alacağız. Çok sayıda istihdama yönelik 5. ve 6. bölgelere özel destekler veriyoruz vereceğiz. Çok sayıda tedbir yer alıyor. '

'Taşıt gibi konuların ötesinde çok ciddi harcalamalara yönelik tedbirlerimiz var'

'Taşıt gibi konuların ötesinde çok ciddi harcalamalara yönelik tedbirlerimiz var'

'Harcama disiplini konusunda tedbirlerimiz var. Taşıt gibi konuların ötesinde çok ciddi harcalamalara yönelik tedbirlerimiz var. Bizim sosyal yardımlarımız var. 

Özellikle şunu çok önemsiyoruz. Bütçe disiplininin önemli olduğunu düşünüyoruz. 2002'den bugüne kadar asla taviz vermediğimizi rahat bir şekilde söyleyebilirim. Kamu maliyesi alanında her türlü tedbiri alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. 3 ayda bir kamu maliyesi raporu açıklayacağımızı söyledik. Gelir ve giderlerimiz ileriye yönelik beklentilerimiz nedir. 

Kamuoyu ile paylaşacağız bunları. Her şeyimiz açık olacak. Kamuoyu ile her şeyi paylaşacağız. '

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
11
8
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

"Üniversite mezunlarımız var ama ara eleman sıkıntımız var, bu sorunu çözün dediler. Bizim mesleki merkezlerimiz var." Her kasabaya tabela üniversitesi açara... Devamını Gör

Ahmet Sevindi

bu adamın partisi seçime girse oy veririm. adam haklı .şu anki iktidarın tam tersini söylüyor . .......

Metin Akalp

Dımbıllan dayının sesi geliyor bir yerden ama çözemedim.