Görüş Bildir
Haberler
Aynı Şeyleri İzlemekten Sıkılanlar Buraya! Tüm Zamanların En İyi 25 Japon Filmi

Aynı Şeyleri İzlemekten Sıkılanlar Buraya! Tüm Zamanların En İyi 25 Japon Filmi

Almila
09.10.2021 - 07:45

Ne izlersek izleyelim çok tat alamadığımız bir dönemdeyiz, bu listedeki birbirinden iyi Japon filmleri ile sıkıntınızı gidermek ve keyifle değişik filmler izlemek mümkün... 

Not: Filmlerin açıklamaları beyazperde.com'dan alınmıştır. 

Kaynak: https://culturedvultures.com/best-jap...
İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Uzumaki

25. Uzumaki

IMDb: 6.2

Küçük bir Japon kasabasının sakinleri, spirallere giderek daha fazla takıntılı hale geliyor ve spiraller bu insanlara işkence yapıyor...

24. Dead or Alive

24. Dead or Alive

IMDb: 6.8

Çin asıllı bir yakuza ve bir Japon polis, Japon mafyasına karşı kendi savaşlarını yürütürler. Karşılaşmaları dünyayı değiştirecektir.

23. Tokyo Drifter

23. Tokyo Drifter

IMDb: 7.2

Çetesi dağıldıktan sonra bir Yakuza infazcısını, organize suçların dışında bir hayat beklemektedir, ancak eski rakipleri ona suikast girişiminde bulunduktan sonra bir serseri haline gelmek zorundadır.

22. Merry Christmas Mr. Lawrence

22. Merry Christmas Mr. Lawrence

IMDb: 7.3

İkinci Dünya Savaşı sırasında bir İngiliz albay, kan dökülmesini önlemek için İngiliz bir savaş esiri ile Japon kamp komutanı arasındaki kültürel farklılıkları kapatmaya çalışır.

21. The Castle of Sand

21. The Castle of Sand

IMDb: 7.4

Dedektifler, Tokyo demiryolu bahçesinde bulunan yaşlı bir adamın cinayetini araştırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Batoru Rowaiaru

20. Batoru Rowaiaru

IMDb: 7.6

Günümüzden uzak bir gelecekte, Japon hükumeti çığırından çıkmakta olan Japon gençlerine gözdağı vermek ve şiddet olaylarını azaltmak için çılgın bir plan yapar. Her yanından işsizlik, karamsarlık ve şiddet akan bu ülke gençliği bu plan sonrasında dersini alacak, her şey düzelecektir. Plana göre şiddete meyilli Japon gençliğinden 42 öğrenci zorla bir adaya gönderilir. Bu adada hayatta kalabilmek için gençler birbirini öldürmek zorundadır.

19. Godzilla

19. Godzilla

IMDb: 7.6

Godzilla, Godzilla ile Anguirus'un savaşını konu ediyor. Koji Kobayashi, yaşanan kazanın ardından uçağı bir adaya indirir. Shoichi Tsukioka, yakın arkadaşını bulmayı başarır ve Koji'nin yanına giderek onu kurtarır. Bu sırada iki pilot, okyanusta iki dev canavarın savaştığına şahit olur. Gördüklerini hükümete bildirmek için Japonya'ya dönen iki pilot, anlattıkları ile dünyada büyük hyankı uyandırır. Dünya artık Godzilla benzeri bir varlığın daha olduğunu öğrenmiştir. Anguirus adı verilen yaratıkla Godzilla arasında yaşanan savaş devam ettikçe Osaka tehlike altındadır. Birbirlerini yok etmeye çalışan iki canavar, Osaka'nın da sonunu mu getirecektir?

18. Survive Style 5+

18. Survive Style 5+

IMDb: 7.6

Her öldürme ve gömme girişimi sonrasında karısını dirilmiş olarak karşısında gören bir adam, Londra'dan adam öldürmek için Japonya'ya gelen bir tetikçi, sürekli reddedilen çılgın reklam fikirlerine sahip olan bir kreatif direktör, bir adamın bir hipnoz seansı sonrası kendisini kuş sanması ve uçmayı öğrenmeye çalışmasıyla alt üst olan ailesi ve birbirinden tuhaf, amaçsız yaşayan üç hırsızın ev soyma maceraları Birbirinden bağımsız başlayan bu beş ayrı hikâye bir şekilde kesişmektedir. Hem komik hem de gerilim unsurları içeren bu Japon yapımı tam bir görsel şölen niteliğinde.

17. Paprika

17. Paprika

IMDb: 7.7

Yalnızca ruh doktorlarının kullandığı bir icat olan özel makine, kimliği belirlenmeyen kişiler tarafından çalınır. Bu makinenin özelliği, onu kullanarak doktorların, hastalarının bilinçaltlarına ve rüyalarına erişebilmesi ve burada olup bitene tanık olabilmesidir. Haliyle durum oldukça tehlikelidir. Yanlış ellerde olan makine yüzünden insanlığın rüyaları ortaya çıkacak ve gerçekliklerin yerini bu rüyalar almaya başlayacaktır. Genç ve idealist terapist Paprika'ya düşen ise bu kabusu sonlandırmaktır. 

Paprika gerek orijinal hikayesi gerekse çarpıcı kurgusuyla oldukça dikkat çeken bir yapıt.

16. One Cut of the Dead

16. One Cut of the Dead

IMDb: 7.7

Genç yönetmen Higurashi, zombilerle ilgili düşük bütçeli bir korku filmi çekmeye karar verir. Pek de yetenekli olmayan oyuncularla çekime başlayan yönetmen İkinci Dünya Savaşı zamanında terk edilen bir Japon tesisini kullanır. Ancak çok geçmeden sette gerçek zombilerin saldırısına uğrarlar. Ekip ve oyuncular son derece tehlikeli olan zombilerden kaçmaya çalışırken yönetmen bunu bir fırsata çevirmeye, her şeyi kayıt altına almaya karar verir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Hana-bi

15. Hana-bi

IMDb: 7.8

Hana-bi, hayatı boyunca sürekli ertelediği sorunlarını çözmeye çalışan, arkadaşlarından birinin dul kalan eşine para vermek ve ölümcül hasta karısı Miyuku’yu karla kaplı Fuji dağına bir veda yolculuğuna çıkarmak için banka soymaya kalkan Nishi adlı bir polis emeklisinin hikâyesi. Filmde asıl öykünün geri dönüşlerle ve kimi zaman da ileri gidişlerle yer değiştirerek ilerlemesiyle, Kitano kurgudaki becerilerini de büyük ölçüde gösteriyor. Hana-bi, sanatçı için önemli bir dönüm noktası oldu: Hem çok büyük övgülerle karşılanarak yönetmenlik yanını kanıtlamış oldu, hem de dünyanın her yanındaki film festivallerinde (Venedik’te Altın Aslan) önemli ödüller kazandı. Kitano, senarist ve yönetmen olarak kendine özgü ve becerikli bir sanatçı olduğunu kanıtlıyor.

14. Funeral Parade of Roses

14. Funeral Parade of Roses

IMDb: 7.9

Japon sinemasının önemli isimlerinden, deneysel filmleri ve videolarıyla bilinen yönetmen Toshio Matsumoto’un ilk uzun metraj filmidir. Film, Japonya’da Eddie ve diğer travestilerin sorunlarına, davalarına değinir. Matsumoto filmde, iki transseksüel karakter olan Eddie ve Leda’yı filminde oynatmak isteyen bir yönetmenin hikâyesini anlatıyor.

13. Shoplifters

13. Shoplifters

IMDb: 7.9

Osamu ve ailesi hırsızlık yaparak geçinmektedir. Yine bir gün Osamu ve oğlu bir marketten yiyecek bir şeyler çalıp eve dönerlerken küçük bir kıza rastlarlar. Kız dondurucu soğukta dışarıda kalmıştır. Aile küçük kızı evlerine almayı pek istemez fakat yaşadığı sıkıntıları öğrendiklerinde onunla ilgilenmeye karar verirler. Küçük kız kısa sürede ailenin neşesi haline gelir. Onlar hayatta kalabilmek için suç işleyerek zar zor para kazansalar da, küçük kızla birlikte mutlu bir yaşam sürerler. Fakat gizli bir sırrın ortaya çıkması ailenin ve küçük kızın hayatını tamamen değiştirir.

12. Akira

12. Akira

IMDb: 8.0

Sene 2019... Dünya savaşı esnasında esrarengiz bir silah Tokyo'yu yerle bir etmiştir ve bunun üzerinden tam 30 sene geçmiştir. Tokyo'nun yerine inşa edilen Neo-Tokyo, teknoloji çağının tüm gerekliliklerini yerine getirmektedir. Mafya ve terör ise bu şehrin damarlarına sızmıştır. Artık şehre hükmeden bu devasa kaosu engellemenin, ya da onun hızını kesmenin, hiçbir yolu yoktur. İki eski dost olan Tetsuo ve Keneda, çeteleriyle birlikte gizli bir askeri üsse girmeyi başarır. Ancak biri yakalanır ve deneylerde denek olarak kullanılmaya başlanır. Bunun üzerine kazandığı güçleri, kendi istekleri doğrusunda kullanacaktır.

11. Castle in the Sky

11. Castle in the Sky

IMDb: 8.0

Günümüzden uzak bir gelecekte geçen filmde insanoğlu gökyüzünde uçan şehirler inşa etmiş, burada yaşamaya başlamıştır. Bu şehirler büyük bir felaket sonrasında yerle bir olduğunda hayatta kalan insanlar yaşamlarını devam ettirebilmek için yeryüzüne inmek zorunda kalmıştır. Gökyüzünde kalan son kişi ise Laputa'dır. Hikaye Sheeta isimli bir kızı taşıyan bir uçakla açılır. Gökyüzündeki yaşamından yeryüzüne dönmek zorunda kalan Sheeta burada boynundaki büyülü taşın da sayesinde beklemediği tehlike ve aksiyon dolu maceralara atılacaktır. 

Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilen başarılı film yönetmenin en dikkate değer yapımları arasında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Tampopo

10. Tampopo

IMDb: 8.0

İki Japon arkadaş, Goro ve kamyonculuk yapan Gun karınları aç bir şekilde bir lokantaya girerler. Geleneksel bir Japon çorbası olan ramen siparişi verirler. Tampope adlı dul bir kadın ve ailesi tarafından işletilmekte olan restaurantta tattıkları çorbanın tadı gerçekten berbattır. Bunu Tampope'ye söylediklerinde kadın üzülür ve paniğe kapılır. Çünkü işleri hali hazırda pek de iyi gitmemektedir. İkili, tecrübeyi ve enerjiyi birleştirerek ona yardım etmeye karar verirler ve restorantın ramen ile ünlenmesi için kolları sıvarlar. Gun bu işte daha deneyimlidir, tarifi uygulamak ister ama bunun için de birlikte çalışacağı bir ekibe ihtiyacı vardır.

9. An Autumn Afternoon

9. An Autumn Afternoon

IMDb: 8.1

Japon ordusunda görev alan Shūhei Hirayama, şimdilerde iki bekar çocuğuyla birlikte yaşayan sıradan bir adamdır. Eşini savaşın bitimine yakın kaybeden Hirayama, 24 yaşındaki kızı Michiko ve 21 yaşındaki oğlu Kazuo ile birlikte yaşamaktadır ve evli olan oğlu Kōichi'nin de harcamaları ve hayatından sorumlu olmaktan vazgeçememiştir. Dostukları yıllardır devam eden en yakın arkadaşları Kawai ve Horie ile sık sık bir barda bir araya gelir ve eski arkadaşlarla yapılan son buluşmaya eski öğretmenleri Sakuma da gelir. Sohbet esnasında Sakuma'nın halen daha evlenmemiş bir kızının olduğu ve babasına bakmak için bekar kaldığını öğrenirler. Hirayama bunun üzerine kendi kızının da aynı kaderi paylaşacağı tedirginliğiyle, Michiko'nun artık kendilerini düşünmeyi bırakıp evlenmesi ve bir hayat kurması gerektiğine karar verir.

Usta yönetmen Yasujirô Ozu'nnun filmografisinin son yapıtının başrolünde, Noriko üçlemesinin de başrollerinde yer alan ünlü oyuncu Chishû Ryû bulunuyor.

8. Departures

8. Departures

IMDb: 8.1

Departures, Uzakdoğu kültürüne has duygusal yoğunlukları en güçlü bir şekilde beyazperde'ye yansıtmayı başarabilen, son dönem Japon sinema sanatına katkıları yadsınamayacak sanatçı Yojiro Takita'nın duygusal bir komedi filmi. Daigo, artık orkestrası dağılan ve müzisyen arkadaşlarına veda etmek zorunda kalmış bir çellisttir. Müzik dosyası kapanınca eşiyle beraber doğduğu topraklara geri döner. Başka bir işte çalışacak deneyimi olmadığı için deneyim aramayan 'Gidişler' ismindeki bir işe seyahat acentası zannederek başvurur. Aslında yapacağı işin Japon kültüründe önemli bir yere sahip 'Nokanshi', yani ölüleri öteki dünyaya yapacakları yolculukları için hazırlama işi olduğunu farkettiğinde artık çok geçtir. Uzakdoğu geleneğinin bir parçası olan bu tuhaf işin aslı, ölüleri usulüne göre tabutlara yerleştirmektir. İlk başlarda bu durumda hoşlanmasa da zamanla işine alışılan Diago’nun kendi yaşantısı, bakış açısı ve duyguları da bu işle beraber değişecektir. Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını evine götüren Gidişler, Japonya’nın dini inançlarına ve geleneklerine yer yer komik ve duygusal bir bakış atıyor. Ölümün bir son mu yoksa yeni bir yolculuğun başlangıcı mı olduğunu sorgulatan film, izleyicisini sömürmeyen son derece naif ve aldığı ödülleri sonuna kadar hak eden bir yapım.

7. Ran

7. Ran

IMDb: 8.2

Ran, Shakespeare’in ünü oyunu Kral Lear’ın serbest bir Japon uyarlaması. Filmde başarılı hükümdarlık kariyeri anbean sarsılan bir babanın, çocukları tarafından uğradığı ihanet ve bu güç savaşlarının karakterlere verdiği ölümcül zararlar işlenir. Hidetora, krallığını üç oğlu arasında paylaştırmak istediğinde karşılaştığı şey hem bir babanın hem de bir hükümdarın hak etmediği tarzda bir netice olacaktır. Çocuklarından kendisine sadık kalmalarını bekleyen baba, beklemediği bir şekilde kendi çocuklarının acımasız yüzüne tanık olacaktır. 

‘Seven Samurai’ ve ‘Yojimbo’ gibi başyapıtlarıyla klasikleşen usta yönetmen Akira Kurosawa tarafından yönetilen Ran, İngiliz edebiyatının bu önemli eserinin temel karakteristiklerini Uzakdoğu kültürüyle birlikte başarılı bir şekilde yoğurmuştur.

6. Ugetsu

6. Ugetsu

IMDb: 8.2

Ueda Akinari'nin aynı adlı eserinden beyazperdeye uyarlanan Japon filmi, 16. yüzyılda Japon Sivil Savaşları döneminde geçen bir hikayeyi odağına alıyor. Hikayenin başkarakterleri bir kıyı köyünde yaşayan ve yakın arkadaşlar olan iki çift. Genjurō ve Miyagi, Genjurō'nun yaptığı çömleklerle hayatlarını geçindiren bir ailedir ve Genjurō'nun tek amacı yaptığı çömlekleri şehirde satıp maddi anlamda düzlüğe çıkabilmektir. Tōbei ve Ohama ise, Tōbei'nin samuray olma hayaliyle uğraşan bir çifttir. Genjurō elinde mallarıyla şehrin yolunu tuttuğunda Tōbei de ona eşlik eder. Bu esnada Miyagi, köyün saygı gören bir şahsiyetinden yakın zamanda köye saldırıda bulunacağını öğrenir ve kocasının bu ayaklanmaya karşı hazırlıklı olması öğüdünü duyar. Nitekim beklenen olur ve iki ailenin de hayatını değiştirecek, zorlu bir yolculuğa atılırlar.

Japon sinemasının öne çıkan türlerinden dönem dramı 'jidaigeki' türündeki filmin yönetmeni Kenji Mizoguchi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ikiru

5. Ikiru

IMDb: 8.3

İkiru, kanser olduğunu öğrenen bir adamın hayatının anlamını sorgulamasını konu ediyor. Kanji Watanabe, yıllardır aynı sıkıcı işte çalışan, hayatından hiçbir beklentisi olmayan, sıradan bir adamdır. Etrafında onu umursarmış gibi görünen bir oğlu bir de üvey kızı vardır. Karısı ise bu dünyadan ayrılmıştır. Bir süre sonra Kanji, kanser olduğunu öğrenir. Bu, uzun zamandır hiçbir şeyin değişmediği hayatında, taze bir yeniliktir. Kanji, bugüne kadar hiç sorgulamadığı hayatının onun için ne anlama geldiğini sorgulamaya başlayacaktır.

Japonya sinemasının çıkardığı en büyük isimlerden biri olan Akira Kurosawa’nın ustalık dönemi yapıtlarından biri olan İkiru, usta yönetmenin dünya sinemasında yaptığı atılımı hızlandırmıştı.

4. Late Spring

4. Late Spring

IMDb: 8.3

Türkçesi 'Geç Gelen Bahar' isimli bu film 1949 yapımı bir Japon filmidir, film ünlü yazar Kazuo Hrotsu'nun 'Baba ve Kız' isimli eserinden sinemaya uyarlanmıştır. Filmin konusu işe şöyledir: Birkaç kişi, 27 yaşındaki Noriko'yu ile evlenmek ister ancak Noriko'nun tek istediği dul babasına bakmaya devam etmektir.

3. Woman in the Dunes

3. Woman in the Dunes

IMDb: 8.5

Maceracı entomolojist ve eğitmen Junpei Niki, yapacağı bir araştırma için kumda yaşayan böcekleri toplamak için uzak bir sahil bölgesinde gezintiye çıkar. İşlerini bitirdikten sonra dönüş için bineceği son otobüsü kaçırır ve yöre halkının yönlendirmesiyle geceyi genç bir kadının evinde geçirme kararı alır. Bu ev bir kum çukurunun tam ortasında yer almaktadır ve sadece merdiven yoluyla ulaşımı mümkündür. Junpei genç kadınla konuştukça, kadının kocasını ve çocuğunu bir kum fırtınası nedeniyle kaybettiğini ve cesetlerinin halen daha bulunamadığını öğrenir. Ertesi sabah gitmek için yola koyulduğunda merdivenin yerinden alındığını ve evden çıkabilmek için hiçbir yolun olmadığını fark eder. Junpei Niki artık, sırlarla dolu bu kasabada yürütülen büyük bir planın parçası olmuştur...

2. Seven Samurai

2. Seven Samurai

IMDb: 8.6

Seven Samurai, haydutların saldırdığı fakir bir köyü korumaya çalışan samurayların hikayesini anlatıyor. Usta Samurai Kambei’nin cesareti ve fedakarlığına şahit bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutlardan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samurai Katsushiro’yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samurai olarak görünen, fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo’yu yanına alır.Takımına dört yeni samurai daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından heyacanla karşılanır,herkesin sevgisini kazanır; bir süre sonra onlara kendilerini savunmayı öğretmeye başlar. Bu arada haydutlar köyün sınırlarında dolaşmakta ve yeni saldırıları için uygun bir zaman kollamaktadırlar...

Akira Kurosawa’nın kariyerinin doruk noktası olarak görülen Yedi Samuray üç saati geçen uzunluğuna rağmen özellikle zamanında kaliteli örneklerine rastlamanın zor olduğu savaş ve 'aksiyon' sahneleri en dikkatsiz seyircinin bile ilgisini ayakta tutacak pek çok detay içerirken bir yandan da anlattığı hikayenin bütünlüğünden ve sinematografik kaliteden ödün vermeyen bir başyapıt.

1. Spirited Away

1. Spirited Away

IMDb: 8.6

Spirited Away, Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin en değerli yapıtlarından biri. Film, küçük Chihiro ve ailesinin yeni bir kasabaya taşınmalarıyla açılır. Yolculuk esnasında yolda gördükleri bir tünele dikkat eden aile, tünelin içerisinden geçtiklerinde karşılaştıkları fantastik dünyanın içerisinde büyülenirler. Ancak bu kasabada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır, bu büyü kısa bir zaman sonra bozulacaktır. Ailesini kaybeden küçük Chihiro, babasını kurtarmak için korku dolu bir maceraya atılacaktır. Animasyon türünün en önemli örneklerinden biri olan film, 75. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon dalında Oscar’a; 52. Berlin Film Festivali’nde ise Altın Ayı ödülüne layık görülmüştür. Film, Japon sinema tarihinin en başarılı filmi olarak da kırılması güç bir rekoru elinde tutuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Feridun Gülbik

Bu filmlerin hepsini izledim ve dahası da var,örnek verecek olursam Akira Kurosawa'nın tüm filmleri,feodal japon dönemi filmleri hepside olağanüstü hikayeler... Devamını Gör