Görüş Bildir
Haberler
Avrupa'da Sıcaklık Rekorları Kırılıyor: Fransa İki Nükleer Reaktörü Durdurdu

Avrupa'da Sıcaklık Rekorları Kırılıyor: Fransa İki Nükleer Reaktörü Durdurdu

Emre Ordu
25.07.2019 - 18:40 Son Güncelleme: 26.07.2019 - 16:29

Avrupa bu yaz ikinci kez sıcak hava dalgasının etkisinde. Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası Avrupa şehirlerini bunaltmış durumda. Peş peşe sıcaklık rekorları kırılıyor. Uzmanlar küresel ısınmaya dikkat çekerken, ekonomik sonuçlara karşı uyarılarda bulunuyor. Öte yandan aşırı sıcaklar nedeniyle Fransa iki nükleer reaktörünü durdurmak zorunda kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası, Avrupa'da Almanya, Belçika, Fransa ve İngiltere'de etkisini gösteriyor. Bu ülkelerde, geçen ay görülen aşırı sıcakların ardından, sıcak hava dalgasının bir kez daha hayatı olumsuz etkilemesi beklenirken, uzmanlar iklim değişikliğini sebep olarak gösteriyor.

İngiltere en sıcak günü yaşayabilir

İngiltere en sıcak günü yaşayabilir

İngiltere'de Meteoroloji Kurumunca, 39 derece ile bugüne kadar görülen en sıcak günün kayıtlara geçebileceği belirtildi. Kurumun açıklamasında, 'Sıcak hava dalgaları, olağanüstü hava olaylarıdır. Ancak araştırmalar, iklim değişikliğiyle bunların daha yaygın hale gelebileceğini ve muhtemelen düzenli olarak görülebileceğini gösteriyor.' ifadesine yer verildi.

Ülkede, vatandaşların dışarı çıkarken dikkatli olmaları, bol su içmeleri ve yaşlıların kontrol edilmesi istendi.

Bir demir yolu firması, sıcaklar nedeniyle Londralılara bugün seyahat etmeme tavsiyesinde bulundu.Sıcakların raylarda bükülmeye neden olacağından bazı hatlarda seferlerin iptal edilebileceği ya da ertelenebileceği belirtildi.

Fransa'da "kırmızı alarm" verildi

Fransa'da "kırmızı alarm" verildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa'da başkent Paris ile ülkenin kuzeyi için 'kırmızı alarm' verildi. Sıcaklıların 40 dereceyi geçmesinin beklendiği ülkede, yetkililer dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, sıcak havanın 20 milyon kişiyi etkilemesinin beklendiğini vurgulayarak 'Bu sıcaklıkta kimse güvende değil. Böylesine bir sıcaklık, buna alışık olmayanların yaşadığı kuzey bölgesini ilk kez etkiliyor. O yüzden daha fazla dikkat edilmesini istiyorum.' dedi.

Bir demir yolu firması da yolcularından seyahatlerini iptal etmeleri ya da ertelemelerini istedi.

İki nükleer reaktör durduruldu

İki nükleer reaktör durduruldu

Fransa'nın elektrik iletim sistemi işletici firması RTE Perşembe günü, nükleer enerji üretiminin 5,2 gigawatt (GW) ya da yüzde 8 oranında azaldığını açıkladı.

RTE'nin paylaştığı bilgilere göre, elektrik üretimi yerel saatle 10.40 itibarıyla altı reaktörde düşürüldü, iki reaktör ise durduruldu.

Aşırı hava sıcaklıkları nedeniyle reaktörleri soğutan nehir suyunun ısınması sonucu önlem alındığı belirtiliyor. Fransız enerji şirketi EDF, ülkenin güneyindeki Golfech nükleer enerji santralindeki iki reaktörü, Garonne nehir suyunun sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle durdurulduğunu açıklamıştı.

Fransa'nın 58 nükleer reaktöründen üretilen enerji, ülke elektriğinin yüzde 75'ini karşılıyor.

Almanya'da son bir buçuk asrın sıcaklık rekoru kırıldı

Almanya'da son bir  buçuk asrın sıcaklık rekoru kırıldı

Almanya'nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Geilenkirchen kentindeki NATO üssünde dün yapılan ölçümde termometrenin 40,5 dereceyi gösterdiği belirtilerek bunun Almanya'da 1881'den itibaren ölçülen en yüksek sıcaklık olduğu ifade edildi.

Meteoroloji uzmanları, bugün ülkenin batısında sıcaklıkların daha da artabileceği uyarısında bulundu.

Bild gazetesinin haberinde ise Aşağı Saksonya eyaletinde bazı göllerin kuruduğu ve balıkların öldüğü belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belçika'da ilk kez "kırmızı alarm" verildi

Belçika'da ilk kez "kırmızı alarm" verildi

Belçika'da dün 1881'den bu yana 'en sıcak' gün yaşandı. Ülkede, termometrelerin 38,9 dereceyi göstermesi üzerine Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI) tarihinde ilk kez alarm seviyesini kırmızıya yükseltti.

Bugün ise Belçika'nın bazı bölgelerinde sıcaklıkların 40 dereceyi aşması bekleniyor.

Ülkede kırmızı alarmın, cumartesi gecesi kaldırılacağı tahmin ediliyor.

Hollanda'da son 75 yılın en sıcak günü kaydedildi

Hollanda'da son 75 yılın en sıcak günü kaydedildi

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsüne (KNMI) göre, ülkede son 75 yılın en sıcak günü 41,7 derece ile bugün kayda geçti.

KNMI tarafından, Hollanda'da aşırı sıcaklardan dolayı verilen turuncu alarmın (ikinci derecede önemli) cumartesi gününe kadar devam edeceği belirtildi.

Öte yandan, Hollanda Sağlık Refah ve Spor Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre için Ulusal Enstitüsü (RIVM), salı gününden itibaren uygulamaya koyduğu Ulusal Aşırı Sıcaklık Plan'ını açıkladı. RIVM, aşırı sıcaklardan ozon seviyesindeki artış nedeniyle bazı bölgelerde 'hava kirliliği alarmı' da verdi.

Avusturya: "Son 253 yılın en sıcak beş yazından biri"

Avusturya: "Son 253 yılın en sıcak beş yazından biri"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülkede 253 yıllık hava sıcaklığı ölçüm tarihinin en sıcak yazlarından biri yaşanıyor.

Avusturya Meteoroloji ve Jeodinamik Enstitüsünün (ZAMG) yaptığı ölçümlere göre, bugün ülkenin özellikle batı bölgelerinde sıcaklığın 38 dereceye yükselerek rekor seviyeye ulaşacağı bildirildi.

ZAMG Sözcüsü Alexander Orlik, 2019'un ülkede yapılan hava sıcaklığı ölçüm tarihinin en sıcak yazlarından biri olduğuna işaret ederek '2019 yazını, Avusturya'nın 253 yıllık ölçüm tarihinin en sıcak 5 yaz mevsiminden biri olduğunu söyleyebiliriz.' ifadesini kullandı.

İtalya'da da alarm seviyesi yükseldi

İtalya'da da alarm seviyesi yükseldi

Tüm Avrupa'yı etkisi altına alan sıcaklıklar, İtalya'da da alarm seviyesinin yükselmesine neden oldu.

Ülke genelinde etkisini gösterecek sıcak hava dalgası, bazı kentlerde kırmızı alarm verilmesine yol açtı.

İtalya Sağlık Bakanlığı, bugün için sıcaklığın 40 derece ile zirve yapmasının beklendiği Floransa, Roma, Cenova, Torino, Perugia, Torino, Bolzano, Brescia, Frosinone, Rieti, Trieste, Pescara ve Verona gibi 13 kentte 'aşırı sıcak hava' uyarısı yaptı.

"Küresel ısınmanın 2030'a kadar maliyeti 2.400 milyar dolar kayıp"

"Küresel ısınmanın 2030'a kadar maliyeti 2.400 milyar dolar kayıp"

Öte yandan aşırı seyreden sıcakların nedenlerine ve sonuçlarına ilişkin çok sayıda bilimsel görüş ortaya konuluyor. ABD merkezli kâr amacı gütmeyen bilim savunma kuruluşu Endişeli Bilim İnsanları Birliği, küresel ısınmanın kutuplarda buzulların erimesi, artan deniz seviyeleri, sel, fırtına, çölleşme ve kuraklık gibi sonuçlara yol açacağı, bunun da günlük yaşama ve ekonomiye yansımaları olacağı konusunda uyarıyor.

Bu bağlamda yol, köprü, demiryolu, havaalanı pistleri, enerji hatları ve barajlar gibi altyapı hizmetleriyle özel mülklere de zarar gelebileceğini bildirdi.

Sıcak hava dalgaları nedeniyle meydana gelen günlük hayattaki aksamaların, iş ve okuldan mahrum kalmaya ve üretimde düşüşe yol açabileceği de kaydediliyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de ay başında yayımladığı raporda, küresel ısınmanın yol açtığı sıcakların dünya ekonomisinin verimliliğine olumsuz etkide bulunacağını ve 2030'a kadar söz konusu kaybın yaklaşık 80 milyon tam gün istihdama denk geleceğini açıkladı. Bunun, küresel çapta 2,400 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geleceği kaydediliyor.

AA, BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
161
115
33
13
11
7
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyoki

Hava sıcaklığı nükleer santralin kapatılmasına sebep oluyorsa biz ne mantıkla Akkuyu'da santral kurmaya çabalıyoruz?

robotinsan_

Nükleer reaktörlerde ortam koşullarına göre sistemin bazı parçalarının revize edilmesi zor bir problem değildir. Reaktörler zaten çalıştırılmadan önce lisans... Devamını Gör

ojexso

adamlar 30 dereceyi sıcak sayıp reaktörü kapatıyor biz 45 derece mersine nükleer tesis kuruyoruz.

Söyledim gitti

Ama adamlar klima takacaklar tesise :P

Bilirkişi Raporu

Nükleer reaktör destekçilerine yazıklar olsun. Milyonların değil milyarların hayatına mâl olacak bu kazanma hırsınız. Karbon bazlı yakıtlar da dahil en ufak ... Devamını Gör

robotinsan_

reaktörler tasarlanırken belirli limitlere göre tasarlanır, buna mühendislik denir, bir reaktörü 60 derece soğutma suyunda çalışacak şekilde tasarlamanın man... Devamını Gör