Görüş Bildir
Haberler
Arena Kelimesinin Stadyumlardan Çıkarılması Tartışılırken Spor ve Savaşın 12 Ortak Terimi

Arena Kelimesinin Stadyumlardan Çıkarılması Tartışılırken Spor ve Savaşın 12 Ortak Terimi

Fulin
27.05.2017 - 21:44

Gündemin sıcak başlıklarından biri ülkemizde yeni açılan stadyumlardan 'arena' kelimesinin kaldırılması tartışması. Bunun üzerine aslında savaş ve spor arasında direkt bağlantı kurabileceğimiz çok fazla ortak terim olduğunun farkına vardık. Sporun temelinde savaş ile ilgili dürtülerin olup olmadığı konusunu ise takdirinize bırakıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Arena

1. Arena

Arena tarihte gladyatörlerin savaştığı meydanlar olarak tanımlanıyor. Bu meydanların çevresine inşa edilen izleme tribünleri, bu dövüşleri izlemek isteyenler için yapılıyordu. Stadyumlara ya da spor salonlarına arena adının verilmesi bu benzerlik sebebiyle olabilir.

2. Takım

2. Takım

Takım kavramı üzerine biraz düşündüğünüzde aslında ne kadar askeri bir terim olduğunu anlıyorsunuz. Spor ve savaşın benzerliği üzerine düşünmek için güzel bir çıkış noktası.

3. Top

3. Top

Top kelimesinin iki anlamı olması çok ilginç değil mi? Savaşta bir taarruz aracı olan top; sporda hem savunulan hem de hücum yapılan bir araç, oyunun bir parçası olarak tanımlanıyor.

4. Kaptan

4. Kaptan

Sporda takımların birlik beraberliğini sağlayan, genelde takımın en tecrübeli oyuncusuna verilen kaptan unvanının da askeri bir geri planı olduğunu anlamak güç değil. Kaptan teriminin dilimizde deniz kuvvetleri ile ilişkili olmasının yanında bazı yabancı dillerde de yüzbaşı anlamına geldiğini de eklemek gerekiyor.

5. Saha

5. Saha

İngilizcede sahra kelimesinin karşılığı olan 'field' kelimesi, spor karşılaşmalarının yapıldığı saha anlamına da geliyor. Yani savaşın sürdürüldüğü alan ve sporun yapıldığı yer saha olarak tanımlanabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Savunma

6. Savunma

Takım sporları ya da bireysel sporlarda savunma oyunun çok büyük bir parçası. Savunma aslında en temelde bir savaş terimi.

7. Hücum

7. Hücum

Savunmanın tam tersi olarak da hücum terimi düşünülebilir.

8. Kontra Atak / Akın

9. Vuruş / Atış / Şut

9. Vuruş / Atış / Şut

Topu atmak, vurmak gibi eylemler; atış ya da vuruş gibi terimlerle anlatılıyor. Bunların da tamamen askeri ve savaş terimleri olduğunu açıklamaya gerek yok sanıyoruz.

10. Taktik

10. Taktik

Taktik kelimesi, sporda oyunun nasıl oynanacağının teknik direktör tarafından belirlenen şeklini anlatıyor. Savaşta da aynı şekilde saldırı ya da savunmanın nasıl yapılacağının kurmaylar tarafından belirlenip, uygulanmasına taktik deniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Formasyon

11. Formasyon

Formasyon hem sporda, hem de savaşta oyuncuların ya da askerlerin sahaya nasıl yayılacağını anlatan bir terim olarak karşımıza çıkıyor.

12. Veteran

12. Veteran

Veteran terimi savaş gazileri ve sporu bırakmış eski sporcular için aynı anlamda kullanılıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
17
7
7
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

sasilacak bir durum degil. takim sporlari buyuk oranda erkeklerin savas icgudusunun tatminidir. bir amac ugruna bir araya gelip, ayni bayrak altinda mucade e... Devamını Gör

esen-miray-yilmaz

Oldu bittiye getirilip tüm şehirlerde "Arena" olarak değiştirilen "Atatürk Stadyum'larının" ismini geri iade etsinler o zaman. Aklıma bir şey geliyor ama ney... Devamını Gör

Captain

ya bunlar düşüncesiz eğitim sağlık ekonomi gibi bir öncelikleri varken boyle şeylerle ugraşıp gündemi değiştirmeyie çalışırlar her seferinde aynı terane