Görüş Bildir
Haberler
Annelerin Araba Kullanırken Yaptığı 6 Tehlikeli Hata

Annelerin Araba Kullanırken Yaptığı 6 Tehlikeli Hata

Koalay
07.05.2015 - 11:22 Son Güncelleme: 07.05.2015 - 15:01

Annelerin Araba Kullanırken Yaptığı 6 Tehlikeli Hata

Anne sürücüler çocuklarıyla birlikte yola çıktıklarında her zamankinden daha dikkatli olması gerekli. Riskli bir hareketten kaçınmalı, çocuğun güvenliğini ve rahatını sağlamalı. Araba kullanırken çoğumuz telefonla konuşma, mailleri kontrol etme, mesaj gönderme gibi tehlikeli davranışlara kalkışıyoruz. Yorgun bir şekilde araba kullanmak, aracı kullanırken acele etmek tehlikeli durumlara sebebiyet verebiliyor. İşte size annelerin sık yaptığı sürücü hataları;

1.Dikkat dağıtıcı şeylere yönelmek

Eğer çocuk sahibiyseniz günlük yaşantınızda telaşlanmanıza sebep olacak birçok şeyle karşılaşmanız mümkün. Çocuğunuzla yola çıktığınızda dikkatinizi dağıtacak pek çok şey olabilir. Ancak bu noktada hem kendiniz hem de çocuğunuzun güvenliği için yola konsantre olmalı, dikkatinizi dağıtacak hareketlerden kaçınmalısınız. Mailleri kontrol etmek, ruj tazelemek gibi riskli hareketler beklenmedik kazalara neden olabilir.

2. Telefonla konuşmak

Araştırmalara göre araba kullanırken telefonla konuşmak sık rastlanan bir durum. Arabada çocuğumuz olsa dahi telefonla konuşmak, mesaj yazmak veya maillerimizi kontrol etmekten geri kalmıyoruz. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki; konuşmaya başladığımızda trafik ışıkları, fren lambaları ve yayaları görme derecemiz yarıya iniyor. Bu da güvenli bir sürüşü engelliyor.

3. Az uykuyla araba kullanmak Araştırmalara göre anneler günde beş buçuk saat kadar uyuyor. Bu durumda yorgun ve bulanık gören gözlerle etrafa bakıyor olmak hiç de şaşırtıcı değil, ancak bu halde araba kullanmaya kalkışmak oldukça tehlikeli bir davranış. Yorgun bir halde, uykunuzu almadan, dinlenmeden yola çıktığınız takdirde farkında olmadan trafikte gözünüz kapanabilir, daha kötüsü uyuya kalabilirsiniz. Uykusuz bir gece sonrası araç kullanmak yerine toplu taşıma veya taksi seçeneğinizi kullanabilirsiniz.

4. Genç sürücülerin kaza yapma oranı daha fazla Özellikle genç annelerin birçoğu çocuklarıyla birlikte araba kullanırken kaza yapabiliyor. Bunun en büyük sebebi ise sürekli arkaya dönüp bebeklerine bakmaları. Bebeğinin ihtiyaçlarını kontrol etmek veya ne yaptığını gözlemlemek amaçlı aralıklı olarak arkaya bakan anneler, istemeden de olsa kazaya davetiye çıkarıyor. Bir insanın iki saniye bile olsa gözünü yoldan ayırması kaza riskini arttırıyor.

Anneler sürücü koltuğuna geçmeden önce çocuğunun yeme, tuvalet vb. ihtiyaçlarını giderdiğinden emin olmalı ve çocuklarını koltuğuna oturtup kemerini bağladıktan sonra yola çıkmalı.

5. Çocuk koltuğu ne kadar güvenli

Çocuk koltuklarının güvenilirliği konusu çok önemli. Sahip olduğunuz çocuk koltukları ne derece güvenli ve ne kadar doğru kullanıyorsunuz? Çocuk kemeri kullanımı yaralanmaları ve ölümleri %71 oranında azaltıyor. Ancak anne babalar kemerleri genelde yanlış kullanıyorlar. Doğru bir seçim için iyi bir araştırma yapmayı ve arabada çocuğunuzun kemerini takmayı unutmayın. Çocuklar belirli bir yaştan sonra kemeri kendileri açabiliyor. Çocuğunuza kemeri sadece annelerin, babaların ve büyüklerin açması gerektiğini, kemeri kendisinin açmaması gerektiğini öğretin.

6.Bebeği arabada yalnız bırakmak

Bazı anneler hızlı halledilecek işleri olduğunda birkaç dakikalığına çocuğu arabada yalnız bırakabiliyor. Ancak birkaç dakikalığına bile olsa bu çok tehlikeli olabilir. Çocukların vücut sıcaklığı yetişkinler gibi değil. Birden ateşi inip çıkabilir. Veya kötü niyetli yabancı biri bu durumu fark edebilir. Bebeğinizi asla arabada yalnız bırakmayın.

Aracınızın kasko sigortası ve trafik sigortasına sahip olması maddi kayıplarınızı giderecektir. Ancak canınız, malınızdan çok daha önemlidir. Emniyetsiz şekilde kullanılan aracın hem kendi can güvenliğiniz hem de çocuğunuzun can güvenliği için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini unutmayın.

Otomobil kullanımına dair pratik bilgiler Koalay Blog'da sizi bekliyor.

Kaynak: https://www.koalay.com/blog/annelerin...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın