Görüş Bildir
Haberler
Ankara'da Milyon Dolarlık Nükleer Madde Operasyonu: 'Sadece İki Ülkede Üretilebilen' Kaliforniyum Maddesi Ele Geçirildi

Ankara'da Milyon Dolarlık Nükleer Madde Operasyonu: 'Sadece İki Ülkede Üretilebilen' Kaliforniyum Maddesi Ele Geçirildi

Batuhan
19.03.2018 - 15:27 Son Güncelleme: 19.03.2018 - 15:52

Maddi değeri milyonlar eden ve yüksek radyoaktive içeren element Kaliforniyum bugün Türkiye'nin gündemine oturdu. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçak Suçlarla Mücadele ekipleri, dünyada sadece ABD ve Rusya’nın ürettiği, stratejik ve kullanımı limitli olan yüksek miktarda Kaliforniyum isimli nükleer madde ele geçirdi.

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göreAnkara Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, değerlendirilen bir ihbar sonucu önceden takibe aldıkları bir gruba yönelik operasyon düzenledi.

4 kişi gözaltına alındı

4 kişi gözaltına alındı

Kaliforniyum füze başlıklarında ve kimyasal silah yapımında kullanılıyor. Ekipler, değeri 70 milyon dolar olan 1 kilo 441 gram madde ele geçirdi. 4 kişi gözaltına alındı.

'Sadece iki ülke üretebiliyor, miktar enteresan'

'Sadece iki ülke üretebiliyor, miktar enteresan'

NTV'nin yayınına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırmalar Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Beril Tuğrul, Ankara'da ele geçirilen kaliforniyum ile ilgili bilgi verdi. Tuğrul'un açıklamaları şöyle:

'Miktar yüksek görünüyor. Esasında bizim doğada bulunmayan dediğimiz transuranik dediğimiz, uranyumdan sonraki elementlerden 98 numaralı. Ve dolayısıyla yapay olarak elde edilebilen bir element. Esasında bu kadar miktarlı kaliforniyum bulunması benim için de enteresan oldu. Stratejik, kullanımı limitli ve üretimini de belli ülkeler ancak yapabiliyor. Önemli hızlandırıcılarının olması gerekiyor. Amerika ve Rusya üretebiliyor.'

Kaliforniyum nedir?

Kaliforniyum nedir?

Kaliforniyumun dünyadaki en pahalı ikinci madde ve doğada bulunmayan sentetik bir aktinit olduğu biliniyor. İlk kez Şubat 1950'de Kaliforniya Üniversitesi'nin Berkeley'deki laboratuvarında küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Element, keşfedildiği Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya eyaletinin onuruna bu şekilde isimlendirildi.

Yüksek radyoaktivite içeren bir madde

Yüksek radyoaktivite içeren bir madde

Kaliforniyum, toksiktir ve yüksek radyoaktivite içeren bir elementtir. Bu element kemiklerde birikerek dokulara zarar verebilir. Ayrıca kandaki alyuvarların oluşumunu engeller veya yapılarını bozar. Kaliforniyumun son derece radyoaktif, en tehlikeli ve en zararlı izotopu, yüksek oranda nötron yayma özelliği bulunan Cf-252’dir.

Basına yansıyan operasyon sontası Kaliforniyum sosyal medyanın da gündeminde...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
152
100
59
12
10
10
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın