Görüş Bildir
Haberler
Ankara Barosu'ndan Regl Kararı: Kadın Çalışanlara 1 Gün İzin

Ankara Barosu'ndan Regl Kararı: Kadın Çalışanlara 1 Gün İzin

Akın Çelik
17.11.2022 - 16:21

Ankara Barosu, baro bünyesindeki kadın çalışanlara ayda 1 gün 'regl izni' verilmesini kararlaştırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Talep ettikleri herhangi bir iş gününde ayda 1 gün regl izni verilmesine karar verildi"

"Talep ettikleri herhangi bir iş gününde ayda 1 gün regl izni verilmesine karar verildi"

Ankara Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, '15 Kasım 2022 tarihli yönetim kurulu toplantısında; Avukatlık Kanunu 76'ncı maddesi gereğince, var olma amaçları insan haklarını savunmak ve korumak olan baroların, kadın çalışmalarının ve kadın mensuplarının lehine toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik iş ve işlemler yapması gerekliliğinden, Ankara Barosu, Ankara Barosu İktisadi İşletmeleri ve Ankara Barosu Avukatları Yardımlaşma Sandığı bünyesinde çalışan kadın çalışanlara talep ettikleri herhangi bir iş gününde ayda 1 gün regl izni verilmesine karar verildi. Kurulda, Ankara Barosu mensubu kadın işçi avukatlar için, bağlı çalıştıkları avukatlara kararın tavsiye mahiyetinde duyurulmasına, karar verildi' ifadeleri kullanıldı.

Ankara Barosu'nun paylaşımı ⬇️

CHP'de kadın işçi ve kadın memurlara regl izni verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayarak Meclis'e sundu

CHP'de kadın işçi ve kadın memurlara regl izni verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayarak Meclis'e sundu

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadın işçi ve kadın memurlara regl izni verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Teklife göre kadın işçi ve memurlar, regl başlangıç tarihinden itibaren ayda bir iş günü izinli sayılacak. İkinci günkü izin ise talep halinde işveren ya da kurum tarafından verilebilecek.

CHP’li Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinde, kadın hakları mücadelesinin tarihçesi hatırlatıldı. Regl döneminin pek çok kadının ağır geçirdiği bir süreç olduğuna vurgu yapılan gerekçede, regl izninin önemine dikkat çekildi.

Regl izni uygulamasının, çalışanları biyolojik ihtiyaçları doğrultusunda çalışma hayatına adapte eden bir uygulama olduğunun belirtildiği gerekçede, 'Özellikle şiddetli ağrılı regl ya da polikistik over sendromu gibi rahatsızlıkları olan çalışan kadınlar için regl döneminde çekilen ağrı, çalışmayı ya da günlük hayata katılmayı imkânsız hale getiren bir seviyeye ulaştırmaktadır. Bu bakımdan regl izni, hem sağlık hakkı bakımından hem de regl konusunun iş/çalışma hayatında da normalleştirmesi bakımından örnek bir uygulamadır. Regl izni, tıpkı yaşam hakkı gibi temel bir insan hakkı olarak görülmeli ve uygulanmalıdır' denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
17
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

İnşallah tüm yurtta işçi-memur ayırmaksızın kabul edilir yaaa

Tufi

Ahanda Akite malzeme çıkmış, yarın hemen yazarlar :)

Serkan TK

hem allah hem devletler heryerden veriyor bu kadinlara yahu😅