Görüş Bildir
Haberler
Alman Basınına Göre TL'yi Eriten ve Berat Albayrak'ı İstifaya Götüren 5 Neden

Alman Basınına Göre TL'yi Eriten ve Berat Albayrak'ı İstifaya Götüren 5 Neden

Alman Bild Gazetesi, Bakan Berat Albayrak’ın Instagram üzerinden istifa kararı aldığına dair paylaşımı ile ilgili kapsamlı bir haber hazırladı. Bild, Albayrak'ın bu kararını TL’yi eriten ekonomik krize bağladı. Bild, 5 maddede istifaya varan durumu özetledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild, diğer Avrupa medyası gibi Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa paylaşımını manşete taşıdı. 

Bild, “Türkiye'de büyük olay. Erdoğan'ın damadı, maliye bakanlığından istifa etti” başlığını kullandı.

Gazete, Maliye Bakanı Albayrak'ın, Erdoğan'ın desteğine rağmen zor zamanlar geçirdiğini belirtti.

"Konuşurken bile piyasa sallandı"

"Konuşurken bile piyasa sallandı"

Bild, “Türkiye derin bir ekonomik kriz içinde. Albayrak, Türkiye ekonomine yönelik üç yıllık planını bir kaç hafta önce sundu. Konuşmalar sırasında bile piyasalar panikleyip tepki gösterdi. Türk lirası aylardır her hafta yeni bir rekor kırıyor. Bir yıl öncesine göre dolar yüzde 49 daha pahalı. Bir Euro 10.18'e kadar çıktı. Bir yıl içinde Euro’nun değeri yüzde 60 arttı” diye yazdı.

TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı

TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı

Gazete, Albayrak'ın gidişini Türkiye'deki son ekonomik duruma bağlarken, son beş yılda yaşananları ve Türk Lirası’ndaki düşüşün nedenlerini de şöyle sıraladı:

  • Şu anda dolar, 2015'in sonundaki değerinin üç katı. Artış yüzde 192. Euro'daki artış ise yüzde 224. Bu, ithal edilen malların Türkler için daha pahalı olması demek.

  • Erdoğan alışılmışın dışında bir para politikası izliyor. Sık sık, faizi tüm kötülüklerin anası olarak niteliyor. Erdoğan, geçen haftaki açıklamasında, “faiz, kur, enflasyon” şeytan üçgeni ile mücadele ettiklerini söylemişti.

  • Ülkede yüksek enflasyon var. TÜİK'in verilerine göre eylülde fiyatlar, bir önceki eylül ayına göre yüzde 11.75 arttı.

  • Döviz getiren bir alan olan turizm gelirlerinin koronavirüs salgını nedeniyle düşmüş olması.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alınan siyasi ve diplomatik kararlar. Gazete, Libya, Suriye operasyonları ve Yunanistan- Kıbrıs konusu ile birlikte AB ile olan çekişmeleri örnek gösterdi.

Bild ve Sözcü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
145
18
14
9
9
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Alman gazetesi bile bakana ''damat'' diye hitab etmiş.

Ercan

Faiz konusunda kendilerine fazla kızmıyorum Neden kızmıyorum çünkü bizim insanımızı tanıdım artık. Bizde yüksek faiz demek üretimin azalması, paraların faize... Devamını Gör

Erhan Demir

Doları istesem düşürürüm derken kastettiği buymuş. Meğer adam önce istifa etse dolar 1₺ olurmuş