Görüş Bildir
Haberler
AKP Manisa Milletvekilinden Yırca Açıklaması: 'Santral Aynı Yere Yapılacak'

AKP Manisa Milletvekilinden Yırca Açıklaması: 'Santral Aynı Yere Yapılacak'

ATKN
27.12.2014 - 17:26 Son Güncelleme: 27.12.2014 - 22:15
İçeriğin Devamı Aşağıda

Manisa’nın Soma ilçesi ve çevresinde 60.000 zeytin ağacı dikeceğini taahhüt eden Kolin şirketler grubu, 2.500 fidan dikti. 7 Kasım’da santral yapacağı alanda 6.666 zeytin ağacını kesen Kolin’e destek veren AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, Danıştay iptal kararına rağmen, “Bu santral Soma’ya ve aynı yere yapılacak” dedi.

Soma’nın Yırca köyünde, termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararının yürütmesi geçen 7 Kasım’da Danıştay tarafından durduruldu. Ancak, Kolin Şirketler Grubu, yürütmeyi durdurma kararından saatler önce buradaki 6.666 zeytin ağacını kesti. Danıştay, son olarak acele kamulaştırma kararının esastan iptaline karar verdi. Bu karar çevreciler ile Yırca’daki köylüleri sevince boğdu. Tüm bu gelişmelerin ardından Kolin Şirketler Grubu, daha önce dikmeyi taahhüt ettiği 60.000 zeytin ağacı için çalışmalara bugün başladı.

Aşağı Avdan Mahallesi, Kurtyeri Mevkisi’ndeki belediye ait 80 dönümlük alanda ilk etapta 150 fidan dikildi. İlk etap kapsamında toplam 2.500 fidanın daha dikileceği bildirildi.

“SANTRAL VE ZEYTİN ARASINDA SEÇİM YAPMA NOKTASINDA OLMADIK”

Kolin Şirketler Grubu Enerji Başkanı Murat Zekeriya Aydın, törendeki konuşmasında, hiçbir zaman maden, santral ve zeytin arasında herhangi birini seçme veya öteleme noktasında olmadıklarını savundu. ‘Termik santral ihalesini kazanınca, çevreye uyum bakımından dünyada emsal gösterilecek, Türkiye ‘de de ilk olacak yüksek teknoloji ürünlü santral yatırımını kazandırmayı Soma’ya ve ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini’ söyleyen Aydın, 1 milyar dolarlık yatırımla projenin hayata geçirilmesiyle inşaat boyunca 2.000, santralin çalışacağı 30 yıl boyunca da 1.000 kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade etti.

“Hiçbir zaman, zeytincilik ve santral yatırımı arasında tercih yapma noktasında olmadık, eş zamanlı olarak ikisinin de geliştirilebileceği inancıyla projelerimizi geliştirdik” ifadesini kullanan Aydın, bu doğrultuda, santral sahasında bulunan zeytin ağaçlarının 10 katı anlamına gelen 60.000 fidanı, çok daha sağlıklı gelişim gösterecekleri uygun ortamlarda dikmeyi taahhüt ettiklerini kaydetti. Aydın, istihdamın, Soma’nın en büyük sorunu olduğunu öne sürerek, “İstihdam sıkıntısını aşabilmek için bu ve benzeri projeler, bir an önce hayata geçirilmeli. 1.500 kişinin işsiz kalması, binlerce kişinin bundan etkilenmesi, kişisel menfaatleri bakımından belli azınlığa fayda sağlıyor olabilir. Bu yatırımları durdurmak belli kişilerin menfaatine gelse de Soma ve ülkenin menfaatine değildir” diye konuştu.

“NE ZEYTİN AĞACI NE DE BU YATIRIMDAN VAZGEÇECEĞİZ”

AKP Manisa Milletvekili Recai Berber ise şunları söyledi:

“Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan ve Soma’ya yapılması kararlaştırılan termik santral alanındaki zeytin ağaçları kesildi. Muhalefet partisi ve nereden geldikleri belli olmayan güçler sanki burada çok önemli konular varmış gibi vatandaşları kışkırttılar. Bizi zeytin ağacı düşmanı olarak gösterdiler. Bizim dönemimizden önce Türkiye genelinde dikilen zeytin ağacı ile şu andaki zeytin sayısında çok büyük fark var. Ayrıca muhalefet partilerin yapmış olduğu kışkırtıcı olaylara vatandaşlarımız inanmıyorlar. Akhisar-Soma arası ve Gemlik-İstanbul arası yapılmakta olan yol esnasında yine binlerce zeytin ağacı sökülüp, başka yerlere dikildi. O zaman muhalefet partisi neredeydi? Biz artık muhalefet partisinin ve bu güçlerin bu tür tahriklerine kapılmıyoruz. Bu santral Soma’ya ve aynı yere yapılacak. Vatandaşlarımızı da şimdiye kadar mağdur etmedik, şimdiden sonra da mağdur etmeyeceğiz. Kolin büyük bir firma. Hepimizin de gördüğü gibi kesilen 6.666 ağacın yerine 60.000 zeytin fidanı dikiyorlar ve ihtiyaç duyulduğu takdirde bu sayının daha da artacağını belirtiyorlar.”

Milletvekili Berber, “İnsanımıza, toplumumuza fayda sağlayacak, ülkemizi daha ileri noktalara taşıyacak her türlü yatırımın önündeki engeli kaldıracağız ama ne zeytin ağacından ne de bu yatırımlardan vazgeçmeyeceğiz. Manisa ve çevresindeki zeytinlerimizi Türkiye’de bir marka haline getireceğiz. Türkiye’yi zeytinde birinciliğe taşıyacağız” diye konuştu.

Ak Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de “AK Parti iktidarları olarak geldiğimiz günden itibaren 3 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Sadece Manisa’da 53 milyon fidan diktik. İktidara geldiğimiz günde 80-90 milyon olan zeytin ağacı şimdi 170 milyona taşındı. Manisa, zeytinde Türkiye’nin başkenti. Türkiye’nin zeytininin yüzde 70′ini Manisamızda üretiyoruz. Bu 60.000 zeytinle birlikte başkent olma yolunda kendimizi pekiştireceğiz” dedi.

“60.000 FİDANIN DİKELECEK OLMASI GÜZEL”

Soma’da yatırımı düşünülen termik santralin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu belirten Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da, “Ancak bu yatırımlar yapılırken mutlaka doğayı gözeten bir anlayışla yaklaşmamız gerektiğine inanıyoruz. Mümkünse hiç ağaç kesmeden bunları yapmamız gerekiyor. Mutlaka ağaç kesilmesi gerekiyorsa da bu şekilde telafi edilecek projeler ile uygulamak lazım. 60.000 zeytin fidanının dikiliyor olması güzel bir gelişme” dedi.

Soma Belediye Başkanı AKP’li Hasan Ergene de dikilecek 60.000 fidanla termik santralin olumsuz etkilerinden uzak noktalarda zeytinciliği başlatmış olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından yağan yağmura rağmen temsili olarak protokol üyeleri tarafından ilk etapta dikilecek 2.500 zeytin fidanından 150′si toprakla buluşturuldu.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0