Görüş Bildir
Haberler
Adolf Hitler'in Propagandalarını Planlayan, En Yakınındaki Sadık Bir Adam: Joseph Goebbels

Adolf Hitler'in Propagandalarını Planlayan, En Yakınındaki Sadık Bir Adam: Joseph Goebbels

Anıl Göç
20.08.2016 - 13:03

Adolf Hitler'i çoğu insan genel anlamıyla tanımaktadır. Fakat onun en yakınında, bizzat fikirleriyle onu etkileyen insanları ne kadar iyi tanıyoruz? İşte Joseph Goebbels de Hitler'in en yakınındaki o isimlerden sadece birisiydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sıkıntılı Gençlik Dönemi

Sıkıntılı Gençlik Dönemi

Goebbels 1897 yılında Mönchengladbach'da doğdu. Babası bir fabrikada sekreterlik yapmaktaydı. Goebbels orta seviyede bir eğitim aldı. 1917'de liseden mezun olduğunda birtakım fiziksel rahatsızlıkları sebebiyle askere alınmadı. Goebbels çocukluğunda akciğerlerinden rahatsızlanmıştı ve sağ ayağı doğuştan içeriye dönük bir biçimde anatomik olarak bozuktu. Çocukluğunda uzun süre özel ayakkabılar giymek zorunda kalmıştı. İşte bu rahatsızlığı sebebiyle Goebbels, askerliğini masa başı işlerde çalışarak ifa etti.

Goebbels lisede kendi sınıfı içerisindeki en başarılı öğrencilerden birisiydi. Üniversiteyi burslu bir biçimde birkaç şehirde okudu. Genel olarak tarih ve filoloji üzerine eğitim aldı. 1921 yılında ise Heidelberg Üniversitesinde felsefe doktorası yaptı. Sonraki yıllarda yerel bir gazetede antisemitizm üzerine yazılar yazdı, banka memurluğu ve borsacılık gibi birtakım işlerde çalıştı. Aynı zamanda kendi hayatını anlatan bir kitap da yazdı.

Adolf Hitler'le Tanışmak

Adolf Hitler'le Tanışmak

Goebbels, 1924'lü yıllarda Adolf Hitler'in görüşlerinden etkilenmeye başladı. En sonunda kendisi de partiye üye olmaya karar verdi. Goebbels yazdıkları ve söylemleri ile dikkat çekmiş olacak ki kısa sürede partinin Berlin temsilcisi oldu.

Goebbels Nazi Partisi içerisinde hızla yükseliyordu. Onun yazıları Nazi yanlısı gazetelerde yayınlanıyor, söylemleri birçok kişiyi etkiliyordu. O da tıpkı Hitler gibi etkileyici bir konuşma kabiliyetine sahipti. O dönemlerde Naziler çok yüksek oylar alamıyordu. Fakat yine de Goebbels 1928'de, Reichtag Parlementosunda Nazi Partisine ayrılan az sayıdaki koltuktan birinin sahibi olmuştu.

Propaganda Bakanı Goebbels

Propaganda Bakanı Goebbels

1933'te Adolf Hitler Şansölye (Başbakan) olduktan sonra, Goebbels'i Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı yaptı. Bakan Goebbels'in ilk icraatı Nazi görüşlerine karşı olan ve Yahudilik ile alakalı bütün kitapları toplattırıp Berlin Meydanında yaktırması oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

En Ünlü Fotoğrafı

En Ünlü Fotoğrafı

Bu fotoğrafa çoğu insan, ''Nazi bakanının, fotoğrafı çeken gazetecinin Yahudi olduğunu öğrenince attığı bakış'' açıklamasıyla bir yerlerde mutlaka rast gelmiştir. Bu fotoğrafta o bakışı atan bakan, Joseph Goebbels'den başkası değildir.

II. Dünya Savaşı

II. Dünya Savaşı

Joseph Goebbels doğal olarak II. Dünya Savaşını destekleyenlerden birisiydi. Savaşın başlangıcında ve gelişiminde halkı propaganda etmekle görevliydi. Savaş boyunca çeşitli yüksek askeri makamlarda da görev yaptı. Goebbels propagandalarında o kadar başarılıydı ki, savaşın Almanya aleyhine dönmeye başlaması sonrasında bile halkı halen söylemleriyle etkileyebiliyordu.

Yakalanmak Yerine İntihar

Yakalanmak Yerine İntihar

Joseph Goebbels, savaşın kesin yenilgiyle sonuçlanmasına kadar Adolf Hitler'in yanı başından ayrılmadı. Müttefikler Berlin'e girince artık savaş resmen kaybedilmişti. Adolf Hitler sığınağında intihar etmişti. Goebbels 1 günlüğüne temsili olarak şansölye oldu. Sonrasında ise ölümü yakalanmaya tercih etti. Evvela 6 çocuğunu zehirlemek suretiyle onların hayatlarına son verdi. Daha sonra önce karısını sonra kendisini vurarak yaşama nokta koydu.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
138
114
36
28
20
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

dusunme kapasitesinden daha yuksek konusma yetenegine sahip olanlardan her zaman korkacaksin. herkezi boyle felaketlere kolayca surukleyebiliyorlar.

Roronoa Zoro

Hitabet gücü yüksek birisi çok çabuk etki altına alabiliyor insanı, hele ki bunu demagoji ile bütünleştiriyorsa yaptığı propaganda daha etkili bir hale bürün... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bir kere de Karl Dönitz içeriği yapın be Onedio Editörleri. Hitler'in bütün kurmaylarını anlattınız bir tek U-Boat'ların mucidi Karl Dönitz kaldı.

Pasif Kullanıcı

Adam Mağlubiyet Bildirisi'ni imzaladı (hiç savaş kaybetmeyen komutan bildirileri imzalar mantığı ile Rommel öldüğü için bi o kalmıştı.) ve sonra Nürnberg Mah... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Çöküş filmini mutlaka izleyiniz. Hitler ve Goebbels de dahil bir çok kişinin olduğu film. Harika ötesi