Görüş Bildir
Haberler
ABD Büyükelçiliğinin Dikkat Çektiği Viyana Sözleşmesi 41. Madde Nedir? İşte Viyana Sözleşmesi Detayları...

ABD Büyükelçiliğinin Dikkat Çektiği Viyana Sözleşmesi 41. Madde Nedir? İşte Viyana Sözleşmesi Detayları...

Müge Kakşi
25.10.2021 - 20:03

İş insanı Osman Kavala için 10 ülke büyükelçiliği tarafından yapılan '18 Ekim Bildirisi' ile ilgili ABD, Kanada ve Hollanda'nın Türkiye büyükelçiliklerinden açıklama yapıldı. ABD Büyükelçiliği, Twitter hesabından paylaştığı kısa açıklamasında, “ABD, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder” dedi. Peki Viyana Sözleşmesi 41. Maddesi nedir? Viyana Sözleşmesi maddeleri nelerdir? İşte Viyana Sözleşmesi'ne dair tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD, Hollanda ve Kanada'nın Ankara Büyükelçilikleri, Twitter’dan yayımladığı mesajlarında, 18 Ekim’de yapılan açıklamaya dair Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine ‘riayet etmeyi teyit ettiklerini’ belirtti. İşte Viyana Sözleşmesi 41. Maddesi...

Viyana Sözleşmesi Nedir?

Viyana Sözleşmesi Nedir?

Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi, 1961 yılında imzalamış olan ve bağımsız ülkeler arasındaki diplomatik ilişkiler için bir çerçeve tanımlayan uluslararası bir antlaşma.

Diplomatların görevlerini, ev sahibi ülkenin zorlaması veya tacizinden korkmadan yerine getirmelerini sağlayan ve diplomatik misyonun ayrıcalıklarını belirten bu antlaşma aynı zamanda diplomatik dokunulmazlığın da yasal dayanağını oluşturuyor.

Sözleşmenin maddeleri, modern uluslararası ilişkilerin temel taşı olarak kabul ediliyor ve günümüzde 193 ülke tarafından kabul ediliyor.

Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi Nedir?

Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi Nedir?

Üç bendi olan 41. madde:

  • Ayrıcalık ve dokunulmazlıklarına halel gelmeksizin her diplomatik personel bulunduğu devletin kanun ve düzenlemelerine saygı gösterme ve o devletin iç işlerine karışmamakla yükümlüdür.

  • Misyon gönderen devlet tarafından misyonu kabul eden devlet arasında tüm resmi işler, kabul eden devletin dışişleri Bakanlığı veya muadili bir bakanlık üzerinden yürütülür.

  • Misyonun binaları, misyonun işlevleriyle bağdaşmayan herhangi bir amaçla kullanılmamalıdır.

İçişlerinize karışmıyoruz mesajı

Dolayısıyla 41. Madde'ye atıf yapan ülkeler Osman Kavala bildirimi ile Türkiye'nin içişlerine karışmadıklarına dikkat çekiyor.

Büyükelçiliklerin 18 Ekim'de yaptıkları açıklama

10 ülkenin büyükelçiliğinin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti:

'Osman Kavala’nın cezaevine konulmasının üzerinden 4 yıl geçti. Davanın farklı dosyaların birleştirilmesi ve yeni davaların ortaya çıkmasıyla birlikte sürecin geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız.'

İlgili Haberler

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın