25 Yıl Boyunca Geri Geri Yürüdü
Şiddete tepki olarak 21 yaşında geri yürümeye başladı
Manithan, Tamil Nadu'nun Tirupattur bölgesindeki bir köyde, sazdan bir kulübede yaşıyor. 1980'lerin sonunda yaşanan şiddet olaylarından ve Sri Lanka iç savaşındaki ölümlerden etkilenen Manithan, 21 yaşındayken şiddeti protesto etmek için geri yürümeye karar verdi. Toplumun geriye gittiğini de böyle anlatmak istediğini söylüyor.
Manithan, Gandhi'nin kitaplarından etkilendiğini anlatıyor. 1989'da Tirupattur'dan Chennai'ye kadar yaklaşık 482 kilometreyi geri geri yürüdü.
Otobüse binerken, merdiven çıkarken, dükkanında çalışırken bile geri yürüyor
Manithan evde, sokakta, merdivenlerde ve toplu taşımada hep geri geri yürüyor, yönünü bulmak için zaman zaman omzunun üstünden bakıyor. Cep telefonu satan bir dükkan işleten Manithan, müşterilerine ürünleri de geri yürüyerek getiriyor. İleri yürümeyi unuttuğunu söylüyor.
İlk yıllarda alçak kapılara başını çarptı, taşlara takıldı, insanlara ve bisiklet, üç tekerlekli taksi gibi yavaş araçlara çarptı ama ciddi bir kaza geçirmedi. Köyde ona 'geri vites' lakabı takıldı, bazıları aklını kaçırdığını düşündü.
17 yıl hiç konuşmadı, cumhurbaşkanlığına aday olmak istedi
Manithan 1989'dan 2006'ya kadar hiç konuşmadı, sorulara yazarak cevap verdi. Ardından Hindistan cumhurbaşkanlığı seçimine aday olmak istedi ama başvurusu teknik gerekçelerle reddedildi. Mesajını yaymak için o tarihten sonra yeniden konuşmaya başladı.
İngilizce ve sosyoloji alanlarında iki yüksek lisans derecesi olan Manithan, Japonya ve Almanya'da da geri yürüdü. Amacının şiddetten yüz çevirmek değil, insanları barışı düşünmeye yöneltmek olduğunu söylüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın