Görüş Bildir
Haberler
2017 Bereketiyle Geldi! Mutlaka Okumanız Gereken, Taze Çıkmış 17 Enfes Kitap

2017 Bereketiyle Geldi! Mutlaka Okumanız Gereken, Taze Çıkmış 17 Enfes Kitap

Taner Bayram
23.02.2017 - 17:29

2017 yılının yeni kitapları ile karşınızdayız dostlar. :) Yerli, yabancı yazarların kimileri yeni, kimileri Türkçeye ilk kez çevrilen, kimileri ise yeniden basılan yapıtlarıyla kitapseverler için keyifli günler başlıyor.  

Çoğunluğu roman ve öykü olmakla beraber, farklı türden yapıtlarla okuma listenize eklemelerde bulunacağınız 17 yeni kitabı sizler için derledik. Kitabınız bol olsun, iyi okumalar diliyorum!  

Not: Kitapların özetlerinde tanıtım bültenlerinden yararlanılmıştır ve sıralamanın kitapların niteliğiyle herhangi bir ilişkisi yoktur.  

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Bullet Park", John Cheever

1. "Bullet Park", John Cheever

Özet

20. yüzyılın en önemli yazarlarından John Cheever, bu çarpıcı romanında, öykülerinin de ana mekânı olan Amerikan banliyösünü teşrih masasına yatırıyor; birbirinin kopyası beyaz evlerde yaşayanların şaibeli 'normallik'lerini hicivli bir dille irdeliyor. Bullet Park, Amerikan rüyasının trajikomikliğini ifşa eden bir kara mizah romanı.

2. "İki Yıl, Sekiz Ay ve Yirmi Sekiz Gece", Salman Rushdie

2. "İki Yıl, Sekiz Ay ve Yirmi Sekiz Gece", Salman Rushdie

Özet

İki yıl, sekiz ay ve yirmi sekiz gece. Parmak hesabı yaptığımızda bin bir gece. Çağımızın en usta anlatıcılarından Salman Rushdie, Şehrazad'ın masallarından aldığı motiflerle okurlarını bir masal âlemine götürürken, aslında günümüzün gerçeklerini aktarıyor. 

Yazarın babası, İbn Rüşd'e olan sevgisinden dolayı Rushdie soyadını almış; şimdi de kendisi İbn Rüşd'ü romanın başkahramanlarından biri yaparak o saygıyı sürdürüyor. Kitapta açıkça belirtilmese de roman 11 Eylül terör olaylarından yola çıkıyor ve o güne çeşitli göndermeler yapıyor.

3. "Hoşbeş", John Berger

3. "Hoşbeş", John Berger

Özet

Gizli bir yetimler ittifakı öneririm. Birbirimize göz kırparız. Hiyerarşiyi reddederiz. Her türlü hiyerarşiyi. Dünyanın pisliğini olduğu gibi kabullenir, buna rağmen nasıl hayatta kaldığımıza dair hikâyeleri paylaşırız. Münasebetsiziz biz, kopuğuz. Evrendeki yıldızların yarısından fazlası hiçbir takımyıldıza ait olmayan yetim yıldızlardır. Takımyıldızların hepsinden daha fazla ışık verirler

4. "Ötekinin Rüyası", Julio Cortázar

4. "Ötekinin Rüyası", Julio Cortázar

Özet

Julio Cortazar'ın üç ciltlik öykü külliyatının bu ilk kitabı, edebiyata ve gerçekliğe yaklaşımıyla çağdaşlarını olduğu kadar sonraki nesilleri de derinden etkileyen Arjantinli yazarın zengin ve fantastik öykü dünyasının ilk durağı.

5. "Ağaçtaki Kız", Şebnem İşigüzel

5. "Ağaçtaki Kız", Şebnem İşigüzel

Özet

'Bu bir özgürlük ve aşk hikâyesidir. İki hasta gencin hikâyesi. Birisi benim.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Kader Üçgeni", Noam Chomsky

6. "Kader Üçgeni", Noam Chomsky

Özet

Noam Chomsky’nin ABD-İsrail- Filistin üzerine kaleme aldığı siyasi yazılarından oluşuyor “Kader Üçgeni”. Bugün Ortadoğu’daki gelişmeleri anlamak açısından da Chomsky’nin yazıları ayrı bir öneme sahip.

7. "Bir Noel Şarkısı", Charles Dickens

7. "Bir Noel Şarkısı", Charles Dickens

Özet

Charles Dickens'ın ünlü eserlerinden, insana dair sıcak ve ürkütücü bir Noel hikâyesi olan Bir Noel Şarkısı, Ebenezer Scrooge'un sıradışı hikâyesini anlatır.

Yıllar önce hayatını kaybeden iş ortağı Marley'nin hayaleti, huysuz, cimri ve Noel ruhundan yoksun Scrooge'un evine gelir ve ona üç hayalet tarafından ziyaret edileceğini söyler. Bunlar, Geçmişin, Şimdinin ve Geleceğin hayaletleridir. Scrooge, bu üç hayaletle birlikte hayatını sonsuza dek değiştirecek bir yolculuğa çıkacaktır.

8. "Tuhaf Kütüphane", Haruki Murakami

8. "Tuhaf Kütüphane", Haruki Murakami

Özet

Yalnız bir çocuk, gizemli bir kız ve Koyun Adam… Acaba korkunç yaşlı adamın onları hapsettiği ürkünç kütüphaneden kaçmayı başarabilecekler mi? Haruki Murakami'den büyükler için yazılmış, masal tadında bir öykü… 

'Neden bunlar benim başıma gelmek zorundaydı ki? Oysa tek yaptığım, kitap ödünç almak için kütüphaneye gelmekti. 'O kadar da canını sıkma' dedi Koyun Adam, beni avutmak için. 'Baksana Koyun Adam' dedim. 'Neden o yaşlı adam benim beynimi yemek istiyor ki?' 'Bilgiyle dolu beyin çok lezzetli olur çünkü. Yumuşacıktır. Aynı zamanda böyle topak topaktır.' '

9. "Küçük Kudüs-Selanik", Elettra Stamboulis

9. "Küçük Kudüs-Selanik", Elettra Stamboulis

Özet

Selanik, namı diğer Küçük Kudüs, Balkanlardaki çokkültürlü ve çok çetrefilli hayatın/tarihin simge mekânlarından biridir. Bugün değişik ülkelere yayılmış pek çok insanın aile hafızasında bambaşka resimlerle kendine hâlâ yer bulabilmesi onun hem sonsuzca doğurgan hem de iğdiş edilmiş doğasının somut bir göstergesidir.

Tam adıyla 'Küçük Kudüs-Selanik, Duvarın Yıkılışından Sonraki Bir Yaz Günü' işte tam da bu bellek ya da unutuşa dair bir grafik roman. Kesintili ve yoğun çizgileri içinde okuyucuyu Selanik’in modern tarihi içinde bir aile hikâyesini takip etmeye ve bizzat kendi hikâyemiz içinde Selanik’in yerini bulmaya davet eden kışkırtıcı bir anlatı.

10. "Lanetli Pay", Georges Bataille

10. "Lanetli Pay", Georges Bataille

Özet

20. yüzyılın sıradışı ve putkırıcı düşünürlerinden Georges Bataille Lanetli Pay adlı bu yoğun ve önemli metninde bize üretim ve birikim mantığına dayalı kapitalist zihniyetin tam tersini; sermayeyi ve birikimi yok etmeye, bağışlamaya ve paylaşmaya dayalı bir ekonominin temellerini gösteriyor.

Lanetli Pay, Bataille’ın doğa, insan, ekonomi ve tarih felsefelerini sistematik bir bütünlük içinde ele aldığı, değiş tokuş, harcama, tüketim, siyasal iktidar kavramlarıyla boğuştuğu en temel yapıtıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Mermer Köşk", Mehmet Eroğlu

11. "Mermer Köşk", Mehmet Eroğlu

Özet

Mermer Köşk, yıkıcı bir aşkın romanı. Uğur ile Öykü’nün, Uğur ile Ezgi’nin, Öykü ile Ezgi’nin hikâyesi… Skandalların, sırların, eski defterlerin derkenarları… Paranın itişmesi, ego savaşları ve alacakaranlık bir aile tarihi.

12. "Gezgin, Kule ve Kitapkurdu", Alberto Manguel

12. "Gezgin, Kule ve Kitapkurdu", Alberto Manguel

Özet

Dünyanın hikâyelerden meydana geldiğini düşünen yegâne varlık insandır, dünya kitabını türlü kılıklara bürünerek okuruz: Gezgin olur, aydınlanmaya giden hacılar gibi sayfalarda yol alırız; toplumdan kaçar, okuyarak kendi fildişi kulelerimize çekiliriz. Bazen bilgiyi özümsemek için değil de kitapkurtları gibi kendimizi sözcüklerle tıka basa doldurmak için yalar yutarız kitapları.

Okuryazar toplumlar, yazılı söz üzerine kurulmuş toplumlar insanla evren arasında algılanan ilişkiyi adlandırmak için temel bir metafor geliştirmişlerdir: dünya okumamız gereken bir kitaptır.

13. "Liverpool FC: 10 Maçta Efsanenin Anatomisi", Jonathan Wilson da Scott Murray

13. "Liverpool FC: 10 Maçta Efsanenin Anatomisi", Jonathan Wilson da Scott Murray
i.dr.com.tr

Özet

Muhalif bir şehrin, dünyaya en büyük armağanlarından olan Liverpool FC’nin 125 yıllık tarihinde pek çok başarının yanında büyük hezimetler de var. Futbol konusunda dünyanın önde gelen yazarlarından olan Jonathan Wilson da Scott Murray’le birlikte Liverpool FC: 10 Maçta Efsanenin Anatomisi’nde “İstanbul Mucizesi” olarak bilinen 2005 Şampiyonlar Ligi finali de dâhil olmak üzere efsanenin on maçının hem hikâyesini hem de tarihini incelikle anlatırken Bill Shankly, Bob Paisley, Kenny Dalglish ve Rafa Benítez gibi efsane oyuncu ve menajerlerin de sayfa kendilerine yer buluyor.

14. "Otel Paranoya", Hakan Bıçakcı

14. "Otel Paranoya", Hakan Bıçakcı

Özet

Tuhaf bir otel, zevksiz ve tenha, küflü odalar, kemiklere iyi gelen asansör havası, dumanı tüten çorbalar, ağrı kesiciler, yılan balıkları ve diğer müşteriler…

Hakan Bıçakcı’dan soğuk bir muamma hikâyesi. Otel Paranoya, belleksiz bir rasyonalitenin, kaybolmanın rüyası…

15. "Paris Köylüsü", Louis Aragon

15. "Paris Köylüsü", Louis Aragon

Özet

‘‘Duymayan kalmasın, haberdar olsun herkes bu mühim hadiseden: Yeni bir maraz doğmuş bulunuyor, bir baş dönmesi daha bahşedildi insan evladına: Sürrealizm, çılgınlığın ve karanlığın oğlu.’’

İlk kez 1926 yılında yayımlanan Aragon’un başyapıtı tam 91 yıl sonra nihayet Türkçede...

Gerçeküstücülüğün öncü metinlerinden sayılan Paris Köylüsü, yazıldığı zamandan bu yana, ‘‘rüzgârda kuruyan çamaşırlar, atların kişneyişi, kuşlara atılmış yem, okunup bitmiş bir akşam gazetesi!’’ gibi olan hayatlarımızı büyülemeye devam ediyor ve tam anlamıyla bir edebiyat şöleni vaat ediyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. "Ağustosböceğinin Sekizinci Günü", Mitsuyo Kakuta

16. "Ağustosböceğinin Sekizinci Günü", Mitsuyo Kakuta

Özet

Bir kadın, kaçırıp adını değiştirdiği çocukla Japonya’nın çeşitli kentlerini dolaştıktan sonra, tüm varlığını bağışlayarak, bir tür tarikat olan Melekler Evi’ne yerleşir ve olaylar başlar...

17. "Dokuz Anahtarlı Kırk Oda", Murathan Mungan

17. "Dokuz Anahtarlı Kırk Oda", Murathan Mungan

Özet

'Kırk Oda, Üç Aynalı Kırk Oda ve Yedi Kapılı Kırk Oda’dan sonra bu kez gene aynı akrabalık, komşuluk ilişkilerini sürdüren benzer yapıda çatılmış, ortak merkezli dokuz hikâyeden oluşan Dokuz Anahtarlı Kırk Oda ile devam ediyorum yıllar önce çıktığım yola, yolculuğa. Yıllar önce söylediğim ve söz verdiğim gibi, kırk odalı bu dizinin son kitabı olacak Sonuncu Oda’nın sonuna kadar izini süreceğim kırk masal...'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
150
58
39
12
11
8
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Çok güzel bir paylaşım, çok teşekkürler. Fırsatım olursa hepsini okumak isterim. Bu arada eğer fırsatınız olursa benim kitabımı da okumanızı ç... Devamını Gör

Platon

Kitapları filmler gibi güncel takip etmeyi sevmiyorum çünkü kitaplar da şarap gibidir, eskidikçe, zamanın süzgecinden geçecek kalitedeyse değeri artar. O yüz... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Salman Rüşdi ve Haruki Murakami en begendiklerim digerlerink detayli incelemek gerek.