Görüş Bildir
Haberler
2014'ün En Pahalı Transferleri

2014'ün En Pahalı Transferleri

Enver K.
31.12.2014 - 13:16 Son Güncelleme: 31.12.2014 - 13:29
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın en büyük futbol sitesi Goal'ün araştırmasına göre, 2014 yılının en pahalı 10 transferinin toplam maliyeti 1,5 milyar Euro'yu aşıyor.

İlk sırasında 253 milyon Euro'luk transfer bedeli ile Luis Suarez'in bulunduğu listedeki futbolcuların altısı, Borsa İstanbul 100 Endeksi'ne girebilecek ekonomik değere sahip.

Goal, 2014 yılının en pahalı 10 transferini açıkladı. 10 oyuncunun altısı, 130 milyon Euro'nun üzerindeki transfer bedelleri ile Borsa İstanbul'un 100 Endeksi'nde (BIST) yer alabilecek ekonomik değere sahip bulunuyor.

Dudak uçuklatan transfer maliyetleri ile Türkiye'nin halka açık en büyük şirketleri ile yarışan futbolcular listesinin ilk sırasında, Liverpool'dan Barcelona'ya transferi büyük ses getiren Luis Suarez yer alıyor. 253 milyon Euro'ya yaklaşan toplam transfer bedeli ile futbol tarihinin en pahalısı olmayı başaran Uruguaylı yıldız, BIST 100'de 70'inci sırada yer alıyor.

İspanya'dan İngiltere'ye giden ve listede ikinci sırada bulunan Angel Di Maria, 240 milyon Euro'yu aşan transfer bedeli ile BIST 100 Endeksi'nde onlarca şirketi geride bırakıyor ve 72'inci sırada kendisine yer buluyor. Üçüncü sıradaki James Rodriguez'in yaklaşık 169 milyon Euro'luk transfer bedeli ise onu BIST 100'de 86'ıncı sıraya taşıyor.

Listenin dördüncü sırasında 143,2 milyon Euro'luk maliyetiyle Barcelona'dan Arsenal'a transfer olan Alexis Sanchez bulunuyor. Sanchez'in BIST 100 içindeki yeri 95'incilik olurken, beşinci ve altıncı olarak sıralanan Luke Shaw ve Diego Costa, 130'ar milyon Euro'luk maliyetleri ile dikkat çekiyor. İki oyuncu BIST 100 Endeksi'ne 99 ve 100'üncü sıradan girebiliyor.

Barcelona ile vedalaşarak Ada'nın yolunu tutan diğer bir isim olan Fabregas 126,5 milyon Euro ile yedinci sırada yer alıyor. Chelsea formasını çıkaran iki oyuncudan biri olan Juan Mata 122,2, Daviz Luiz ise 115 milyon Euro'yu bulan transfer bedelleri ile sekiz ve dokuzuncu olarak sıralanıyor. Onuncu sırada ise Porto'dan Manchester City'e geçen Mangala ve 111 milyon Euro'yu aşan transfer maliyeti bulunuyor.

Bonservis ücretinden fazlası var

Listeyle ilgili bilgi veren Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu, rakamların sadece bonservis ücretini değil, daha geniş bir perspektifi yansıttığını söyledi. Sözleşmelerdeki tüm öngörülebilir maliyetlerin listedeki rakamların içinde yer aldığını belirten Uğurlu, 'Dünyanın en büyük futbol sitesi konumunda bulunan Goal tarafından hazırlanan bu listede, son derece kapsamlı verilerden yararlanıldı. Transferin gerçekleştiği ülkedeki vergi yasaları doğrultusunda belirlenen vergiler, belirli şartlar yerine getirildiği takdirde futbolculara ödenecek ekstra ücretler, menajerlerin aldığı komisyonlar gibi ilk bakışta görünmeyen tüm bedeller listedeki rakamlara dahil. Geçtiğimiz yıl hazırlanan listede en pahalı 10 transferin toplam maliyeti 1 milyar 217 milyon Euro civarındaydı. Toplamın bu yıl yüzde 20'nin üzerinde bir artış kaydederek 1 milyar 541 milyon Euro'ya çıktığını görüyoruz. Bu da BIST 100'de yer alan 74 şirketin piyasa bedelinden daha yüksek bir rakama işaret ediyor' dedi.  

Dört büyüklerin piyasa değerlerini aşıyor

Emre Uğurlu, dört büyük kulübün piyasa değerleri toplamının listedeki 10 transferin toplamından geride kaldığına dikkat çekerek şunları söyledi: 'Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un piyasa değerlerinin toplamı 666 milyon Euro'ya yaklaşıyor. Bu tutarla ancak listedeki ilk üç oyuncunun transfer maliyeti karşılanabiliyor.' 

En pahalısı hâlâ Bale

Geçtiğimiz yılki listenin ilk sırasında, Real Madrid'e transferinin toplam maliyeti 199 milyon Euro'ya yaklaşan Gareth Bale bulunuyordu. Galli yıldız, bu maliyet içindeki 100 milyon Euro'luk bonservis bedeli ile futbol tarihinin en pahalı transferini gerçekleştiren oyuncu olmaya devam etse de, toplam maliyette Suarez ve Di Maria'nın gerisinde kaldı.

Kaynak: http://www.mackolik.com/Haber/167872/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0