Görüş Bildir
Haberler
200 Milyon Kapasitesiyle Dünyanın En Büyüğü Olacak: İstanbul'un Yeni Havalimanı Bugün Açılıyor

etiket 200 Milyon Kapasitesiyle Dünyanın En Büyüğü Olacak: İstanbul'un Yeni Havalimanı Bugün Açılıyor

Yüksel Venedik
28.10.2018 - 20:00 Son Güncelleme: 29.10.2018 - 12:14

Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazı bugün açılıyor. 76,5 milyon metrekarelik alana kurulan havalimanının ilk fazı, yıllık 90 milyon yolcuya hizmet verecek.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yapılacak açılışa birçok ülkenin ulaştırma bakanı ve devlet başkanı katılacak. İşte sayılarla ve hakkında merak edilenlerle İstanbul'un yeni havalimanı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6 bağımsız piste sahip havalimanı, 500 uçak kapasiteli olacak

6 bağımsız piste sahip havalimanı, 500 uçak kapasiteli olacak

Tüm fazları tamamlandığında 500 uçak kapasiteli olacak İstanbul Yeni Havalimanı, yılda 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Bugün açılacak olan ilk faz ise yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli olacak. 

Toplam 6 bağımsız piste sahip olacak havalimanında, 250 havayolu şirketinin uçuşlarının gerçekleşmesi bekleniyor. Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alana kurulan havalimanının 1,3 milyon metrekarelik terminali, tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası.

Havalimanı inşaatında bugüne kadar yapılan yatırım 6 milyar Euro

Havalimanı inşaatında bugüne kadar yapılan yatırım 6 milyar Euro

DHA'nın haberine göre Cengiz, Kolin, Limak, Mapa ve Kalyon İnşaat ortak girişimi ile, İstanbul Grand Airport (IGA) tarafından yapımı 5 yıldır sürdürülen havalimanının ilk fazı için 6 milyar euro yatırım yapıldı. Toplam ihale bedeli ise 26,14 milyar Euro.

Havalimanının tüm fazlarının 2023 yılına kadar bitirilmesi hedefleniyor.

İlk seferi 31 Ekim'de Türk Hava Yolları tarafından Ankara'ya yapılacak

İlk seferi 31 Ekim'de Türk Hava Yolları tarafından Ankara'ya yapılacak
İçeriğin Devamı Aşağıda

Havalimanından ilk sefer, Türk Hava Yolları'nın Boeing 777 tipi uçağı ile Ankara'ya olacak. İkinci sefer ise THY'nin Boeing 737-800 tipi uçağı ile KKTC Ercan Havalimanı'na olacak. 

THY'nin Ankara, KKTC ve Azerbaycan ile başlayacağı seferler, kademeli olarak artırılacak.

Günde 2 bin uçağın iniş-kalkış yapabileceği havalimanı, dünyanın en büyüğü olacak

Günde 2 bin uçağın iniş-kalkış yapabileceği havalimanı, dünyanın en büyüğü olacak

Fotoğraf: AP

Günde 2 bin uçağın iniş-kalkış yapabileceği İstanbul Yeni Havalimanı, sahip olduğu yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Şu anda yılda 100 milyon yolcusu ile en büyük havalimanı olan ABD'deki Atlanta Havalimanı'nın kapasitesinin, 2025 yılında 125 milyona çıkartılması öngörülüyor. 

Taşınacak olan Atatürk Havalimanı, 2017'de 63,8 milyon kişiyi ağırlamıştı.

2017 yılında dünyanın en çok yolcu ağırlayan havalimanları. Kaynak: Wikipedia

310 polis ve 100 gümrük memuru görev yapacak

310 polis ve 100 gümrük memuru görev yapacak
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Yeni Havalimanı'nda güvenlik önlemleri üst düzeyde olacak. İlk etapta havalimanında 310 polis, 100 gümrük memuru görev alırken, 3500 özel güvenlik personeli çalışacak.

60 metrede bir sabit kamera, 360 metrede bir PZT kamera ve 720 metrede bir termal kamera bulunacak olan havalimanında, 9 bin akıllı kamera ile 8 kusurlu hareket tanımlandı.

Havalimanına gidecek olan İETT hatları

Havalimanına gidecek olan İETT hatları

Havalimanına gidecek İETT hatları belli oldu. H2, H3 ve H4 İETT hatlarının yanı sıra, İST1, İST2 ve İST7 Havaist hatları ile havalimanına ulaşım sağlanacak.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ulaşım ihalesini alan Ulaşım A.Ş., 18 noktadan 500 otobüs ile hizmet verecek.

Havalimanının raylı sistemler ile şehir merkezine bağlanması için çalışmalar devam ediyor. İlk etapta Havalimanı-Gayrettepe hattının hizmete alınması hedefleniyor.

Atatürk Havalimanı kapanmayacak

Atatürk Havalimanı kapanmayacak

Önemli yer hizmetlerinin bir süre daha kalacağı Atatürk Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışından sonra hizmete devam edecek.

Bakım-onarım hizmetleri gibi birimler Atatürk Havalimanı'nda kalmaya devam ececek. Ayrıca özel iş jetleri için hizmet veren Genel Havacılık Terminali de, Atatürk Havalimanı'nda hizmete devam edecek.

DHMİ Genel Müdürü Funda Makbule Ocak, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 'Bütün büyük metropollerde olduğu gibi İstanbul'daki yeni havalimanına da yedek bir meydan olması lazım. Atatürk Havalimanımızda çok ciddi alt ve üst yapı yatırımlarımız var. Ticari uçuşları yeni havalimanına kaydırdıktan sonra Atatürk Havalimanı'nda genel havacılık, müstakil kargolar, uçuş eğitimleri, bakım ve onarım hangarları gibi havacılığın diğer noktalarına çok ciddi imkanlar sağlayacağız. Çok önemsiyoruz. Atatürk Havalimanı önemli bir pazar olacak.' demişti.

Havalimanı ayrıca, işçilerin 'kötü çalışma koşullarını' protesto etmesi ile de gündeme gelmişti 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
524
250
147
80
33
15
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hamsi-bogart

GECEKONDUDA OTURUYORSUN,NE SARAY YAPTI BEE DİYE ÖVÜNÜYORSUN...GÖTÜNÜZDE DON YOK,UÇAĞA NE ARA BİNECEKSİNİZ?

Batuhan Çakırca

valla 24 yaşındayım planörden başka uçağa binmedim :D

yozgat'ta yaşayan traktörden baska bir seye binmeyen teyze bunu hüloggg diyerek begendi.

Yasin Tiryaki

Sen beğenmedin mi ?

Oğuzhan Tekden

Muhalif bir kişi olarak; eleştirilecek, kızılacak çok şey var. Ancak iş buralara kadar gelmişken "Umarım ülkeye faydalı bir icraat olur, o kadar yatırım boşa... Devamını Gör