Görüş Bildir
Haberler
Zekat Ne Zaman Verilir? Zekat Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?

Zekat Ne Zaman Verilir? Zekat Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?

İslam dininin 5 şartından biri olan zekat vermek Ramazan ayının ortalarına gelmemizle birlikte sıkça araştırılan bir konu. İslam dininde zekat vermek, Allah rızası için, muayyen kişilere verilmesi gereken miktarı ifade eder. Peki zekat ne zaman verilmelidir? Zekat kimlere verilir? Kimlere verilmez? Detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İslam'ın beş şartından biri olan zekat vermek, Ramazan ayının bitmesine yaklaştığımız bu günlerde sıkça araştırılıyor. Dinen nisap görülen miktarda (zenginlik ölçütü)  mala sahip olan kişilerin Allah rızası için muayyen kişilere verdiği zekatın ne zaman ve kimlere verileceği sıkça araştırılan bir konu. Peki Zekat ne zaman verilir? Kimlere verilir? Kimlere verilmez?

Zekat ne zaman verilir?

Zekat ne zaman verilir?

Zekat vermenin belli bir günü tarihi yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden yıl geçmiş olması durumunda kameri ay hesabı uygulanmaktadır. Zekat, bireye farz olduğu andan itibaren verilmelidir. Bir kulluk borcu olan zekat her birey için farz olduğu andan itibaren en kısa zamanda verilmelidir.

Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez?

Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez?

Kur'an-ı Kerim'de zekatın kimlere verileceği belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır. 

Zekat kimlere verilmez sorusunun yanıtı ise şöyle açıklanabilir; anne, baba, büyükanne, büyükbaba gibi birinci dereceden kan bağı bulunan kişilere, kişinin çocuklarına, onun çocuklarına (torunlarına), kişinin eşine, Müslüman olmayanlara, asli ihtiyaçları dışında nisap miktarda mala sahip olanlara (zengin kimselere), babası zengin olan ergen olmamış çocuğa zekat verilmez.

Diğer içeriklerimize göz atmak için 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın