Görüş Bildir
Haberler
Zamanında Denizlere Hükmetmiş 5 Kadın Korsan

Zamanında Denizlere Hükmetmiş 5 Kadın Korsan

Kadınların korsanlık konusunda pek de meharetli olmadığı efsanesine inanlar, şüphesiz ki suç defterleri epey kabarık bu beş kadın korsandan habersizler. Kılıçlarını arşa asmış bu beş kadın, bugün hala zamanında denizlere hükmetmiş olmalarındaki başarıları ve etrafa saldıkları korku hissinin büyüklüğü ile anılıyor.

Korsanların yer aldığı hikayelerde kadınlar genellikle kahramanın aşık olduğu genç bir asilzade ya da patronu tarafından kötü muameleye maruz kalan bir garson olarak karşımıza çıkar. Korsan ya da haydut olan başkarakter, kızımızı gördüğü anda tutulur, onun masum ve savunmasız halini içinde yaşadığı vahşet dolu dünyada bir kurtuluş olarak yorumlar. Anlatılan hikaye ya da masalların etkisinden midir bilinmez ama tarihte kadın korsanların varlığı hep göz ardı edilmiş, hatta çoğu kez bilinmemiştir bile. Halbuki denizlerin insanın hakimiyetine geçmeye başladığı zamanlarda o gemiler gözü kara kadın korsanlara da ev sahipliği yapmıştır. Bu kadınların Gwen Stefani’nin “Rich Girl” klibindeki gibi bir hayat yaşadıklarını sanmıyoruz. belki Black Sails adlı dizide bir şekilde karşımıza çıkmış olabilirler ancak tarihteki kadın korsanların hayat hikayeleri şüphesiz kurguların çok çok üstünde. İşte korkusuzluk ve acımasızlıklarıyla tarihe isimlerini yazdırmış 5 kadın korsan

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ching Shih

1. Ching Shih

Tarihin en önemli akıncılarından biri olan Ching Shih'nin öyküsü bir Çin genelevinde başlar. Ching Shih’nin isminin anlamı ise kantonunu eski seks işçilerinden kurduğu için 'Ching'in karısı' anlamına gelmektedir. Ching Shih ve kocası birlikte Çin'deki en korkunç korsanları peşlerinden sürüklerler. 50.000 kişiden oluşan silahlı gücü, yüzlerce gemisi ve binlerce balıkçı teknesiyle Güney Çin'de dokunulmaz bir korsan imparatorluğu kurarlar.

Ching'in şöhretinin hatırı sayılır bir kısmı kendi boyunduruğundaki korsanlar için yazdığı ve içinde kadın esirlere tecavüz edenlerin kellesinin uçurulması ve korsanlıktan firar edenlerin kulaklarının kesilmesi gibi kurallar bulunan kitabından gelir. Ching kısa bir sure içerisinde şöhreti nedeniyle Çin Hükûmeti'nin başlıca düşmanları arasına girer. Ching, 1810 yılında Portekizli ve İngiliz korsanlar tarafından ele geçirilir ama hatırı sayılır bir servet karşılığında tüm korsanlık birimlerini bu ordularla takas ettiği için hapsedilmekten kurtulur ve ölene kadar kumarhane işletmeciliğiyle yaşamını sürdürmeye devam eder. Ching Shih'i daha çok merak edenler için karakter olarak Karayip Korsanları'nda yer aldığını da hatırlatalım.

2. Anne Bonny

2. Anne Bonny

Ünlü korsan Anne Bonny hayata gözlerini zengin bir İrlandalı avukatın gayrimeşru çocuğu olarak açar. Şüpheli durumu nedeniyle gençliğinin ilk yılları babasının yanında hukuk kâtibi olarak çalışıyor gibi görünse de sonrasında Amerika'ya göçer ve 1718 yılında bir denizci ile evlenir. Deniz seyahatleri sırasında korsanlarla sık sık yüz yüze kaldığı için bir müddet sonra sıkıcı bir denizci olan kocasını terk edip korsanlık macerasına atılır. 1720 yazında gücünü bir başka korsan hemcinsi Mary Read ile birleştirdikten sonra ikili Karayiplerdeki balıkçı teknelerinin ve ticari yük taşıyan gemicilerin korkulu rüyası olurlar. Ancak hükümdarlıkları çok uzun sürmez ve 1720'nin sonlarında gemileri bir başka korsan grup tarafından esir alınır. Kocalarının kelleleri uçurulmasına rağmen, Read ve Bonny ikilisi bir şekilde korsanları kandırarak ellerinden kaçmayı başarırlar.

3. Mary Read

3. Mary Read

17.yüzyılın sonlarına doğru İngiltere’de doğan Read'in çocukluğu babaannesinin ve üvey kardeşinin yanında sefaletle geçer. 1710’lu yılların ortalarına doğru korsanlar temizlik yaptığı gemiyi ele geçirince korsanlık macerası başlar. Kendisini Calico Jack Rackam'in teknesinde bulan Read, orada tanıştığı Anne Bonny ile kendini ve kabinliğini keşfeder. Mary Read bu gemide sadece birkaç ay kalır ama bu bile korkutucu bir şöhret edinmesine yeter. 1720'nin Ekim'ine gelindiğinde kendisi ve ortağı ile bölgedeki diğer tekneler için adeta bir 'ölüm perisi' haline gelirler. Dillere destan olan cesurluklarına rağmen ait olduğu Calice Jackson gemisi korsanlar tarafından ele geçirilince ortağı gibi hile yaparak öldürülmekten kurtulur ama sonrasında hilesi ortaya çıkınca kalan ömrünü hapishanede geçirmek zorunda kalır.

4. Grace O’Malley

4. Grace O’Malley

Tahmini olarak 1530’lu yıllarda İrlanda’da Gal aristokrasisi içinde doğan O’Malley’yi İngilizler tehlikeli bir isyancı, yandaşları ise korkusuz ve kurnaz bir lider olarak görür. Babası Owen O’Malley, kendi klanın şefi ve filoların kaptanıdır. Denizi çok seven Grace, kızların denizci olamayacağı düşünüldüğü için saçlarını keser, erkek kıyafetleri giyer. Benzerini Namık Kemal’in eserlerinde göreceğiniz bir tutkunun gerçeğini yaşayan Grace, kendi idealleri uğruna ailesi tarafından “kel” lakabına bile maruz kalır. Babasının yanında iyi bir denizci olan Grace, 16 yaşında politik bir kararla O’ Flaherty klanının varisiyle evlendirilir. Karı-koca İrlanda’nın batı kıyısı dışındaki suları kontrol altına alırlar. Grace O’Malley, kocası Cork Kalesi’ni savunurken ölünce, kaleyi kendi ekibiyle basarak geri alır. Denizlere geri dönen Grace batı kıyısında güvenli geçiş için haraç almaya başlar, vermeyen gemileri talan eder. 1586’da yakalanan ve idama mahkum edilen korsanların kraliçesi Grace, Kraliçe I. Elizabeth’e dilekçe yazar. Bir araya gelen iki “kraliçe”nin arasında geçen konuşma bilinmiyor ama Kraliçe I. Elizabeth, Grace ve ailesinin affedilmesi için emir çıkarır. Grace O’Malley’nin 1603’te Rockfleet Kalesi’nde öldüğüne inanılıyor.

5. Rachel Wall

5. Rachel Wall

Rachel Wall’un hayat hikayesi ise diğer kadın korsanlara göre daha az biliniyor. Onunla alakalı anlatılanların çoğu mit ve efsanelerden oluşuyor. Bu efsanelere göre Rachel Wall, genç bir kadın iken evinden kaçıyor ve George Wall adlı genç bir adamla evleniyor. İkili çift olarak bir süre geçinmeye çalışıyor ancak başarılı olamıyorlar. 1781 yılında Wall çifti küçük bir tekne tedarik ederek denizlere açılınca Wall çiftinin asıl hikayesi başlıyor. New England kıyısında gemileri “avlamaya” başlayan çiftin stratejileri ise söylenenlere göre oldukça acımasızmış. Fırtına esnasında yardım bekleyen gemilere saldıran çift, yardım bekleyen masum insanları öldürüp mal ve paralarına el koyarmış. Wall çiftinden ilk ölen ise George Wall olmuş. Rachel Wall ise Boston hırsızı olarak 1789 yılında tutuklanıp, idam edilmiş.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın