Görüş Bildir
Haberler
Yurtdışında İngilizce Öğrenmenin 16 Püf Noktası

etiket Yurtdışında İngilizce Öğrenmenin 16 Püf Noktası

Yusuf Ucuz
11.07.2014 - 01:21 Son Güncelleme: 11.07.2014 - 18:28

Yurtdışında İngilizce öğrenmeye giden çoğu öğrenci okula kayıt olup vize ve sonrasında uçak bileti aldığında İngilizceyi cepte görür. Fakat, kazın ayağı hiç de öyle değildir. 6 ay gidip 1 metre yol alamayabileceğiniz gibi yine aynı sürede istediğiniz seviyeye ulaşmanız sizin elinizde. 4 sene önce beginner seviyesinde İngiltere’ye gitmiş ve 9 ay süresince 2 tane farklı dil kursuna katılmış birisi olarak sizlere nacizane bir kaç tavsiyede bulunmak istedim. Aşağıda yazılanların hiç biri kanun olmadığı gibi yabana atılacak tavsiyeler de değildir. Benden söylemesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İyi Bir Okul Seç

1. İyi Bir Okul Seç

İngiltere’de iki tane farklı dil okuluna gitmiş biri olarak ilk gittiğim okulda öğrendiğimin 4’te 1’ini sonraki gittiğim okulda zor öğrenmişimdir. Okul seçimi çok önemli. Okulların renkli renkli broşürlerine aldanma daha önce o okula gitmiş birilerini bul ve onlarla konuş.

2. Kararlı Ol

Yurtdışına gidince kimse senin beynine bütün İngilizceyi aktarmıyor. En az lisedeki matematik dersinden geçmek için çalıştığın kadar İngilizce çalışmaya ve beynini yormaya hazırlıklı ol. Seviyene göre ilk aylar çok zor olabilir ama sakın yılma. Bir kırılma noktası olacak ve ondan sonra yılmadığına şükredeceksin.

3. Türklerle Takıldığın Kadar Yabancılarla da Takıl

Kimseye Türklerle çok takılma gibi klişe bir söz söylemek istemiyorum. Lakin, ister istemez takılıyorsun. Yabancı bir yere gitmişsin ve belki de derdini bile zor anlatıyorsun. Seni en iyi anlayan kişi bir Türk’ten başkası olamaz. Psikolojik olarak çok desteği olacağı gibi ortama alışman için de kritiktir bir veya bir kaç Türk arkadaş bulmak. Fakat, İngilizceni gerçekten geliştirmek istiyorsan Türk arkadaşlarla takıldığın kadar yabancı arkadaşlarla da takılmaya çalış. Ne dediğimi anlayacaksın.

4. Türk Arkadaşlarla Takılırken Yanında En Az Bir Yabancı Arkadaşın Olmasına Dikkat Et

4. Türk Arkadaşlarla Takılırken Yanında En Az Bir Yabancı Arkadaşın Olmasına Dikkat Et

Yukarıdaki maddeye yardımcı olarak bu maddeyi de dikkate almanı öneririm. Madem Türk arkadaş edindin o zaman böyle bir ortama yabancı arkadaş davet etmen ikinizin de İngilizce konuşmanızı sağlayacaktır. Bu da asıl hedefiniz olan İngilizce öğrenmenize büyük yardımı dokunacaktır.

5. Yabancı Arkadaşlarını İyi Seç

5. Yabancı Arkadaşlarını İyi Seç

Genelde en iyi İngilizce konuşan milletler Norveç, İsveç, Hollanda, Almanya gibi kuzey Avrupa ülkeleri oluyor fakat bu kişileri alt seviye sınıflarda görmek oldukça zor. Bir yerde bu milletlerden kişileri görebilirseniz arkadaş olun derim. Eğer, çevrenizde hiç bu kişilerden yoksa yine disiplinli, verdiği her kuruşun hakkını vermeye çalışıp İngilizceyi öğrenmeyi kafaya takmış arkadaşlar bulmanızda büyük fayda var. Milletini söylemeyeceğim ama 6 ay İngiltere’de kalıp IELTS’ten 1 alabilen insan gördüm.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kendini İngilizce Düşünmeye Zorla

Yurtdışında okula ilk başladığımda İngilizce seviyem abartısız begginnerdı. Buna rağmen kimseyle anlaşamadığımı farkettiğimde kendimi sürekli İngilizce düşünmeye zorlamıştım. Eğer, düşünmek istediğim şeylerin İngilizcesini bilmiyorsam düşünmüyorum deyip kendime bu işi bir görev edinmiştim. Faydasını çok gördüm. Kesinlikle deneyin.

7. İngilizce Alt Yazılı İngilizce TV ya da Dizi İzle

Listening yeteneğinizin gelişmesini en fazla sağlayacak yöntemlerden biridir. İngilizce konuşulan memleketteyim ne dizisi ne tvsi sakın demeyin ve sevdiğiniz bir diziyi İngilizce alt yazılı izlemeye gayret edin. Farkı hemen göreceksiniz.

8. Hatalı da Olsa Sürekli Konuşmaya Çalış

Cem Yılmaz’ın da stand-up gösterisinden hatırlayacağınız üzere biz Türkler genelde harika bir İngilizce konuşma sevdasıyla kendimizi çok kasıyoruz ve bu da bizim İngilizce’yi çok duraksayarak konuşmamıza sebep oluyor. Bu hataya sakın düşmeyin. Birileri güler mi, dalga geçerler mi diye sakın düşünmeyin ve anlatmak istediğiniz şeyi bildiğiniz kelime dağarcığıyla en basit şekilde anlatmaya çalışın. Bir süre sonra otomatiğe bağlayacak ve su gibi İngilizce konuştuğunuzu farkedeceksiniz.

9. İyi Bir Gramer Kitabı Al

Benim en büyük avantajım gramer çalışmayı seviyor olmamdı. Bu sevgi bana hemen bir gramer kitabı almamı sağladı. Bu konuda en iyi iki kitap Oxford Practice English ve Cambridge Yayınları’nın English Grammer in Use. Seviyenize göre olanı seçin ve günde bir kaç konu bitirmeye çalışın. Okulda öğretmenlerin öğretmesine umut bağlarsanız daha çok beklersiniz.

10. Seviyene Göre Bol Bol Kitap Oku

Kitap okumayı malesef sevmediğimden dolayı en az yapabildiğim aktivite buydu. Fakat, yapabildiğim kadarında bile çok faydalandım. Burada püf nokta ise durmadan sözlüğe bakmamanız olacak. Böyle bir girişimde bulunursanız hem hikayenin bütünlüğünü kaçırmış olacak hem de okuduğunuz kitaptan hiç zevk almamış olacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Okulun Aktivitelerine Katıl

11. Okulun Aktivitelerine Katıl

Genelde dil okullarında türlü türlü aktiviteler ve türlü türlü geziler yapılır. Bu gezilere mümkün olduğunca katılmanız hem hocalarla hem de arkadaşlarınızla daha fazla İngilizce pratik yapacağınız anlamına gelir. Bu bonusları sakın kaçırmayın derim.

12. Dersleri Fazla Asma

İstediğiniz seviyeye ulaştığınızı sandığınızda, okula gitmekten bıktığınızda veya gece hayatına fazla daldığınızda okulu asmak alışkanlık haline gelebiliyor malesef. Bu tuzağa sakın düşmeyin. Önce saatine dolarlar, sterlingler ödediğinizi düşünün sonra da fazla devamsızlıktan ileride tekrar vize almanızda sıkıntılar olabileceğini. Bu faktörler bir nebze de olsa size yardımcı olacaktır.

13. Durmadan İngilizce Konuşulan Ortamlarda Bulunmaya Çalış

13. Durmadan İngilizce Konuşulan Ortamlarda Bulunmaya Çalış

Yukarıda saydığımız okul aktivitelerinin yanında gerek yabancı arkadaşlarla takılma olsun gerekse yaşadığınız şehirde gerçekleşen farklı aktiviteler olsun bunlara katılmaya gayret gösterin. Kendinizi çok geliştireceksiniz.

14. IELTS ya da TOEFL’a Gireceksen Sınav Taktiklerini İyi Öğren

14. IELTS ya da TOEFL’a Gireceksen Sınav Taktiklerini İyi Öğren

İngilizce kursuna ilk başladığımda IELTS veya TOEFL gibi bir sınava hazırlanmadım. Önce bana gerekli olan temel İngilizceyi öğrenmiştim. Bir süre sonra okul bünyesinde olan IELTS kursuna da başlamıştım. Aynen üniversiteye giriş sınavlarındaki gibi bu sınavların da püf noktaları olacaktır. Bunlar sizin İngilizce bilginize bir kaç puan katacak olup sınavda oldukça faydalanmanızı sağlayacaktır.

15. Sınavdan Önce Bol Bol Deneme Yap

Nasıl ki bir sınava hiç deneme çözmeden girerseniz muhtemelen sınavda alışık olmadığınız için apışıp kalırsınız bu tarz İngilizce sınavları da aynı kategoriye sokulabilir. Bol bol deneme çözmeniz sizi sınav sistemine aşina edeceği gibi sınavda, çözdüğünüz denemelerdeki konulara benzer soruların çıkmasıyla başarılı olmaya bir adım daha yaklaşacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ders Çalışırken İnternet Sitelerinden ve Videolarından Yardım Alın

İnternet öyle bir derya ki artık istediğiniz bilgiye neredeyse istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Hele ki eğitim videoları ve siteleri son dönemlerde oldukça popüler. Kendinizi ücretsiz olarak çok daha fazla geliştirebilir gireceğiniz sınavlar hakkında mükemmel ipuçlarına sahip olabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
213
42
15
11
10
6
4