Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan'ın Tezlerini Kabul mü Ettik? Son İlan Edilen Navtex'e Emekli Amirallerden Tepki

Yunanistan'ın Tezlerini Kabul mü Ettik? Son İlan Edilen Navtex'e Emekli Amirallerden Tepki

Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Doğu Akdeniz'de yeniden sondaja başladı. Bunun için Türkiye önceki gün 'Navtex' ilan etti. Ancak 'Navtex' ilan edilen bölgenin sınırları tartışma yarattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oruç Reis sismik araştırma gemisi için Anamur ile KKTC arasındaki bir sahada yeni Navtex yayınlandı. Bildirime göre Oruç Reis, görevlerini 8 Ekim-16 Aralık tarihleri arasında icra edecek.

Saha koordinatlarının da paylaşıldığı bildirimde, diğer gemilere Oruç Reis'ten 6 deniz mili açıktan geçmesi uyarısı yapıldı. Navtex'in ilanının ardından ise tepkiler yükseldi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'nin bu 'Navtex' ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) tezlerini kabul ettiğini savunup, 'Mavi Vatan'ı kaybediyoruz. Akdeniz'deki son Navtex dalalet sınırlarını aşmıştır. Bunu ilan edenler hukuk önünde hesap verecek' dedi.

"Yunanistan tezlerini kabul etmiş olduk"

"Yunanistan tezlerini kabul etmiş olduk"

Hamzaçebi şu açıklamayı yaptı:

'Mavi Vatan, Birleşmiş Milletler'in Türkiye'ye tanıdığı hakkın kullanılmasıdır. Türkiye-Libya MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) Anlaşması ülkemizin başarısıydı. Anlaşma uyarınca Oruç Reis gemisi sondaj faaliyetine başlamıştı. Navtex ilanları, demeçler, meydan okumalar. Şimdi bunların hiçbiri yok. Türkiye artık Libya anlaşmasının arkasında durmuyor. Mavi Vatan kavramı da kullanılmıyor. Türkiye'nin ilan ettiği Navtex; Yunanistan'ın tezleriyle örtüşen, Türkiye'nin reddettiği Sevilla haritasıyla aynı. Bununla Yunanistan tezlerini kabul etmiş olduk. Yunanistan ve GKRY de böyle istiyordu'

'TPAO'ya 9 aydır ruhsat verilmedi'

Hamzaçebi, 'Libya anlaşması ile ortaya çıkan deniz yetki alanlarında ihale süreci bitmiş olmasına rağmen TPAO'ya 9 aydır ruhsat verilmedi. Biz bu alanda bir faaliyet yapmıyorsak Libya anlaşması geçersiz olur. Türkiye Libya anlaşmasının benzerini Filistin, İsrail, Mısır, Lübnan ve Suriye ile de yapabilir. Stratejimiz böyle olmaz ise Akdeniz'de uluslararası hukukun bize verdiği hakları kaybederiz. Enerji faaliyetlerimiz olmasa söylemlerimiz bir işe yaramaz. Önemli olan buralarda sismik araştırma ve sondaj yapmaktır. Ülkemize bunu reva görenlere yazıklar olsun. Türkiye Akdeniz'de MEB ilanı için hemen adım atmalıdır' dedi.

Emekli amirallerden tepki: 'Soruşturma açılmalı'

Emekli amirallerden tepki: 'Soruşturma açılmalı'

Emekli amirallerden de son Navtex'e tepki geldi.

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, 'Bu Navtex, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tüm kazanımlarını tehlikeye atmaktadır. Haritaya yanlış bakarak Türkiye'ye 20 sene kaybettirdiler. Antalya Körfezi'nde Rum sınırlarını kabul edercesine Navtex ilan edenler hakkında soruşturma açılmalıdır' dedi.

Cihat Yaycı'nın başkanı olduğu Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin mesajı 👇

"Türkiye kendi tezini imha ediyor. Yazık"

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emekli Amiral Mustafa Özbey, yayınlanan Navtex'in Sevilla haritasında Türkiye'ye dayatılan deniz yetki alanı sınırlarına uymak anlamına geldiğini belirtip, 'Türkiye kendi tezini imha ediyor. Yazık' açıklaması yaptı.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
10
3
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Filter

Doğu Akdeniz'de herkes varken biz aniden orada bir şey bulamadik ayaklarına girdik şimdi başkaları daha fazla at koşturuyor. İstikrar ;)

Resho

Paşam milletin gazını aldılar oldu bitti. Muhtemelen Yunanlılara demişlerdir 3-5 ay sesinizi çıkarmayın bizim millet ne de olsa unutur diye. Bu sınırlar şehv... Devamını Gör

kabus

ersoyan : darbeci sisi sen kimsin yaaaa.. rabi rabi 4 parmak sisi misirin basinda : navtex onayliyoruz ersoyan : canim sisi, kardes misir 3 parmak 3 parmam v... Devamını Gör