Görüş Bildir
Haberler
Yüksek İşlevli Anksiyetesi Olanların "Bunu Kendime Neden Yapıyorum?" Diyeceği Bazı Davranışlar

Yüksek İşlevli Anksiyetesi Olanların "Bunu Kendime Neden Yapıyorum?" Diyeceği Bazı Davranışlar

Entel Feridun
20.10.2022 - 08:18

Toplumumuzda anksiyete sorunu sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Ancak yüksek işlevli anksiyete, endişe ve kaygı bozukluğunun bir seviye daha üstünü yaşamanıza neden olur. Ruhsal semptomların yanı sıra fiziksel rahatsızlıklar da hastalığa eşlik eder. Bunlar başlıca belirtileri çaresizlik hissi ve aşırı panik ile birlikte seyreden tuvalete sıkışma, huzursuz bağırsak sendromu ve ateş basması olabilir. 

Diğer yandan bu kişiler farkında olmadan bazı davranış ve düşünceler içerisinde olabilirler. Eğer sizde bu davranışları yaptığınızı düşünüyorsanız bir psikiyatri servisine danışmanızda fayda olabilir!

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. İnsanları memnun etmeye çalışmak.

13. İnsanları memnun etmeye çalışmak.

Kendinizi uyumlu birisi olarak tanımlıyor olabilirsiniz. Bu kişiliğiniz için olumlu bir özellik gibi görünüyor olabilir. Ancak iç dünyanızda yaşadığınız mutsuzluk ve huzursuzluk devamlı başkalarını memnun etmeye çalıştığınıza işaret ediyor olabilir. Gerçekten uyumlu birisi misiniz yoksa kendinizden ve ihtiyaçlarınızdan fedakarlık ederek etrafınızdakileri memnun etmeye mi çalışıyorsunuz, bir düşünün.

12. Küçük şeyleri fazla kafaya takmak.

srv.onedio.com

Bir probleminiz olduğunu düşünüyor ve derdinizi arkadaşlarınıza anlattığınızda aslında halledilebilir, önemsiz bir detay olduğunu hissediyorsanız dikkatli olun! Kendi kendinizi endişeye kurban ediyor olabilirsiniz. Bu geçmişte yaptığınız bir davranıştan pişman olup, karaları bağlamak ya da özgüvensiz hissetmek olabilir.

11. Hatalara takılıp kalmak.

11. Hatalara takılıp kalmak.

Kendinizle ilgili düşündüğünüz şeyler neler, sıralayın. Ya da kendinizi nasıl tanımlarsınız? Eğer hatalarınız veya yaptığınız şeylerden duyduğunuz pişmanlık düşüncelerinizde ağır basıyorsa muhtemelen endişeye sürükleniyorsunuz.

10. Öz güvensiz hissetmek.

10. Öz güvensiz hissetmek.

Her konuda iyi olamayabilirsiniz ancak iyi yapabileceğinizi içten içe bildiğiniz bir konuda bile endişeli hissediyorsanız bu önemli bir işaret olabilir.

9. En kötü senaryoyu düşünmek.

srv.onedio.com

Hayat inişli çıkışlı ve başımıza hep iyi şeyler gelmiyor, bu doğru. Ancak her durumda en kötü senaryoyu düşünüp hayatı kendinize zehir ediyorsanız bu anksiyete yaşadığınızı gösteren bir davranıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Uyku problemleri yaşamak.

srv.onedio.com

Uykuya dalmakta zorluk çekiyor ve uykudan uyandığınızda geri uyumak işkence haline dönüşüyorsa düşüncelerinizi kontrol edemiyorsunuz, demektir. Çok düşünmekten uyuyamamak, uykuya dalmadan önce düşüncelerin zihninize üşüşmesi güçlü bir belirtidir.

7. Kontrol etme isteği duymak.

7. Kontrol etme isteği duymak.

Siz kabul etseniz de etmeseniz de hayatta kontrol edemediğimiz gelişmeler yaşanabilir. Elimizde olmayan nedenlerle güç durumlara düşebiliriz. Tüm bunların yaşamın belirsizliğidir ve siz buna katlanamıyor, değiştirmek istiyorsanız bu duygunuza dikkat etmelisiniz.

6. Mükemmeliyetçilik...

6. Mükemmeliyetçilik...

Kontrol etme arzusu ile birlikte her şeyin mükemmel olması için takıntılarınız varsa bu da güçlü bir anksiyete belirtisidir. Bu yüzden kendinizi aşırı yorabilirsiniz, bir işi teslim etmeden önce defalarca kontrol edersiniz ve neredeyse her şeyi en iyi şekilde yapmaya çalışırsınız.

5. Dinlenmek nedir, bilmiyorsanız...

5. Dinlenmek nedir, bilmiyorsanız...

Tam olarak yukarıdaki maddede bahsettiğimiz durumu biraz daha açalım... Her işe yetişmeye çalışıyor, kendinizi yetersiz hissetmemek motivasyonu ile çalışıyorsanız durum oldukça yorucu olabilir. İşler arasında kendinize vakit ayırmayı ihmal etmek önemli bir belirtidir. Unutmayın, çalışkan olmak ile kaygı ile kendinizi zorunlu hissetmek başka şeylerdir.

4. Fiziksel ağrılar hissedersiniz.

4. Fiziksel ağrılar hissedersiniz.

Yüksek işlevli anksiyete yalnızca ruhsal ve zihinsel anlamda değil, aynı zamanda fiziksel anlamda da acı verici olabilir. Özellikle başın ön tarafındaki ağrılar, omuz ve sırt ağrıları, halsizlik gibi belirtiler hastalıkla birlikte nükseder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Her şeyde garanti aramak...

3. Her şeyde garanti aramak...

Sizin için gri yoktur, belirsizliğe asla tahammül edemezsiniz çünkü zaten aklınızın içi belirsiz düşüncelerle ve olumsuz olasılıklarla doludur. Bu nedenle sizi arada bırakacak hiçbir konuya karşı sakin kalamazsınız. Size bir şeyi garanti etmelilerdir ki güven hissine duyduğunuz ihtiyaç giderilsin.

2. Tekrar eden masum görünen davranışlarınız olabilir.

2. Tekrar eden masum görünen davranışlarınız olabilir.

Yüksek işlevli anksiyetenin en belirgin semptomları dudak yemek, tırnak yemek, otururken ayağınızı veya bacağınızı sallamak, saç koparmak ve yüzünüzdeki bölgeleri çekiştirmektir.

1. Aşırı tedirgin veya şüpheli olmak.

1. Aşırı tedirgin veya şüpheli olmak.

Günümüzde suç oranları arttığı için birçoğumuz sokakta yürümekten bile korkar olduk, yeni tanıştığımız kişiler hakkında aşırı şüpheli yaklaşabiliyoruz. Ancak anksiyetesi olan birisi bunların yanı sıra tek başına yolculuğa çıkmaktan, telefonda birisi ile konuşmaya kadar endişe hissedebilir. Size de fazla gelen böyle bir endişeniz varsa yardım almanız hayatınızı rahatça yaşamanızı sağlayabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
6
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
beybi shark

hepsi var. net zıçtım...

ömer

5 dışında hepsi var 😅😅😅