Görüş Bildir
Haberler
Yine mi Bamya?! İşte Bamyanın Okuduğunuz An Pazara Koşmanızı Sağlayacak Faydaları

Yine mi Bamya?! İşte Bamyanın Okuduğunuz An Pazara Koşmanızı Sağlayacak Faydaları

Bamya dediğimizde özellikle yapış yapış tadı yüzünden yüzünüzü buruşturduğunuzun farkındayız. İçindeki ufacık çekirdekleri ve tüylü yapısıyla oldukça narin bir sebze olan bamya yakın zamanda pazarlarımızda yerini almak için hazırlanıyor. İşte bu sene bamya yemeniz için oldukça geçerli nedenler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kilo vermeye yardımcıdır.

Kilo vermeye yardımcıdır.

Bamyanın 100 gramında yaklaşık olarak 3 gram lif bulunmaktadır. Her lif içeren besinde olduğu gibi bamya da lifli yapısından dolayı çabuk tokluk hissi verir ve kişinin erken acıkmasını önler. Bu yapısı sayesinde iyi bir tok tutucu olarak görülen bamya daha az yemenizi sağlayarak (daha az kalori alımı sağlayarak) kilo vermenize yardımcı olur.

Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bamya mide asiditesini nötralize ederek ülser, gastrit, reflü gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller.

İyi bir bitkisel protein kaynağıdır.

İyi bir bitkisel protein kaynağıdır.

Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır. Triptofan, sistin ve diğer kükürt aminoasitleri gibi aminoasitler açısından zengindir.

Saçınıza hacim verir.

Saçınıza hacim verir.

Saçınıza hacim kazandırmak istiyorsanız dilimlediğiniz bamyaları az suda tamamen yumuşayana kadar kaynatın. Tamamen soğuyana kadar bekleyin ve içine birkaç damla limon damlatın ve saçınızı duruladıktan sonra bu suyu da kullanın. Saçınızın daha hacimli ve parlak olduğunun farkına varacaksınız.

A ve C vitamini açısından zengin bir kaynaktır.

A ve C vitamini açısından zengin bir kaynaktır.

Bamya A vitamini ve diğer antioksidanlar bakımından zengindir, yeşil meyveler ile birlikte A vitamini gözün korunmasına yardımcı olur. Cildi sağlıklı tutmak ve yenilemek için beta-karoten, lutein ve ksantin içerirler. Bu bitki aynı zamanda kataraktın önlenmesinde yardımcı olur.  Siyah nokta ve sivilcelere de iyi gelir.

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bamyada bolca bulunur. Bamya öksürük ve soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olur. C vitamini, anti-enflamatuar özelliği olduğu için, bamya astım semptomlarını azaltmak için büyük bir yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Bamya lif içeriği sayesinde bağırsak duvarında ağsı bir yapı oluşturur ve besinlerin kana karışma hızını yavaşlatır. Bu durum ise kan şekerinin aniden yükselmesini ve buna bağlı olarak aniden düşmesini engellemektedir.

Toksinlerin kolay atılımını sağlar.

Toksinlerin kolay atılımını sağlar.

Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.

Kemikleri güçlendirir.

Kemikleri güçlendirir.

Bamyanın içinde bulunan K vitamini kemik sağlığı açısından oldukça önemli bir vitamindir. Kemiklerin yapısına girerek daha güçlü olmalarını sağlar. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin üretimine yardımcı olur.

Bamyanın faydalarından bu kadar bahsetmişken en güzel tarifleri de sizlerle paylaşmak istedik. Afiyet olsun!

Bamya çorbası tarifi

Bamya çorbası tarifi
www.lezzet.com.tr

Malzemeler;

50 gram kuru bamya (100 gramlık paketlerde satılır)

200 gram küçük doğranmış et

3 su bardağı et suyu

1 soğan

Ayçiçeği yağı

1 yemek kaşığı domates salçası

2 parça limon tuzu

Tuz

Hazırlanışı;

Kuru bamyaları avucunuzda ovalayarak küçük tüylerinden arındırın. Kaynar suya ekleyip yumuşayana kadar haşlayın. Soğanın kabuğunu soyup kıyın. Ayçiçeği yağını tencerede ısıtıp soğanı kısık ateşte kavurun. Salça, et ve et suyunu ilave edin. Su kaynadığında bamyaları ekleyin. Tuzla tatlandırın. Limon tuzunu ilave edip 10 dakika daha pişirin. Bekletmeden servis yapın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bamya kızartması tarifi

Bamya kızartması tarifi
yemek.com

Malzemeler;

20 adet bamya (tercihen iri ve uzun boylu)

1 su bardağı un

1 su bardağı galeta unu (arzuya göre mısır unu)

2 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

1 litre ayçiçek yağı (kızartmak için)

Hazırlanışı;

Bamyaların sap kısımlarını dikkatlice ayıklayın ve tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Haşlanan bamyaları sıcak sudan çıkardıktan sonra soğuk veya buzlu suya aktarın. 2 dakika beklettikten sonra süzün. Havlu kağıt veya temiz bir bez ile bamyaların suyunu iyice alın. Farklı kaselere un, çırpılmış yumurta ve galeta ununu koyun. Sırasıyla bamyaları una, yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Kızgın yağda 25 saniye pişirin ve yağını almak için havlu kağıt serdiğiniz bir tabağa alın. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı bamya yemeği tarifi

Zeytinyağlı bamya yemeği tarifi
www.lezzet.com.tr

Malzemeler;

1 kilo bamya

4 diş sarımsak

2 soğan

3-4 domates

1 havuç

Yarım su bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı biber salçası

2 su bardağı sebze suyu

Yarım limon suyu

1 tatlı kaşığı toz şeker

Tuz

Hazırlanışı;

Bamyaların sap kısımlarını koni biçiminde keserek temizleyin. Bol suda yıkayıp süzün. Sarımsakları ezin, soğanları yemeklik doğrayın. Domatesleri küp, havucu ince yuvarlak formda doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Domatesleri ve havucu ilave edip pişirmeye devam edin. Bamyaları ilave edin. Sıcak sebze suyu ve tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. Bamyalar hafif yumuşayınca limon suyu ve toz şeker ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuduktan sonra servis yapın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
24
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ZuLmeT

Peki bamyanın kilosunu biliyor musunuz?

Pasif Kullanıcı

çok severim,olsada yesek aq..ayrıca bibere benziyo.p

Allfather

Faydalı diyipte kızartma tarifi vermek :)