Görüş Bildir
Haberler
Yeterli Uyku Alınmadığında Vücudunuzda Meydana Gelebilecek Göz Ardı Edilmemesi Gereken 10 Tehlikeli Durum

Yeterli Uyku Alınmadığında Vücudunuzda Meydana Gelebilecek Göz Ardı Edilmemesi Gereken 10 Tehlikeli Durum

Effy
26.01.2022 - 08:00

Uykusuzluk düşündüğünüzden daha da büyük bir problem... Uykusuzluk sonucunda meydana gelen bu sorunlar hayat kalitesini bir hayli düşürüyor. Niçin düzenli uyumanız gerektiğini bu içeriği okuyunca anlayacaksınız. 😴

Buyurun içeriğe. 👇

Kaynak: https://www.healthline.com/health/hea...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Daha kolay hastalanırsınız.

1. Daha kolay hastalanırsınız.

Uykusuzluk vücudunuzun hastalıklarla savaşmasına engel olarak zayıf düşmesine sebep oluyor. Böylece vücudunuz hastalanmaya daha açık oluyor. Uzmanlar bağışıklık sisteminiz ve uykunuz arasındaki bağlantıyı keşfetti. Zaten uyumadığınız için hastalandığınız takdirde vücudunuz virüs ile savaşırken yine ekstra uyku kaybedecek. Bu içinden çıkılamaz bir döngü oluyor...

2. Kalbiniz için zararlı.

2. Kalbiniz için zararlı.

Avrupa Kardiyoloji Dergisi'nde yayımlanan bir analize göre, hem kısa süreli uykular (her gece 5 saatten daha az uyku) hem de uzun süreli uykular (her gece 9 saatten daha fazla uyku) kalbinizde olumsuz etkiler yaratırlar. 

Ancak koroner kalp hastalığına yakalanmanız ya da felç geçirmeniz daha az uyku ile daha çok muhtemel.

3. Kanser olma riskiniz artar.

3. Kanser olma riskiniz artar.

Yetersiz uykunun meme kanseri, kolorektal kanser ve prostat kanseri ile bağlantısı olduğu kanıtlanmıştır. 

Gece mesaisinde çalışan insanlar en çok bu durumdan mustarip oluyor. Her gece 7 saat ve daha fazla uyuyan kadın ve erkeklerin yaşam oranlarının daha yüksek olduğu görülüyor.

4. Düşünmek zorlaşır.

4. Düşünmek zorlaşır.

Tek bir gece uykusuz kalmak bile büyük düşünme problemlerine yol açabilir. 

Bir araştırma grubu tarafından yayımlanan çalışmada 18 erkeğe tamamlamaları için bir görev verildi. İlk görevi uykularını alarak yaptılar. Bir sonraki görev ise bir gece uyumadıkları günün ardından tamamlatıldı. Beyin işlevleri arasında hafıza, karar vermek, mantıklı düşünmek ve problem çözme yetilerini kaybederken, tepkileri ve kıvraklıkları da zayıflamıştı.

5. Unutkanlık yaşanır.

5. Unutkanlık yaşanır.

Uykusuzluk sizi sadece unutkan yapmakla kalmıyor: Bir çalışmaya göre uykusuzluğun öğrenme ve hatırlama becerileri üzerinde etkisi var. 

Araştırmacılar, uykunun öğrendiklerimizi beynimizde birleştirme konusunda hayati önem taşıdığını belirtiyor. Başka bir deyişle, öğrendiklerimizi belleğimizde kalıcı olarak depolamak için iyi bir gece uykusuna ihtiyacımız var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Libidonuz düşer.

6. Libidonuz düşer.

Yetersiz uyku seks hayatınızı da etkiliyor. 

Yapılan bir çalışmada bir hafta düzenli uyumayan bir adamın testosteron seviyesinde düşüş gözlemlendi. 5 saat ve daha az uyumak seks hormon seviyelerini %10-15 arasında azaltıyor.

Araştırmada yer alan erkekler uykusuz geçen gecelerin ardından zindelik ve ruh hali bakımından da düşüş yaşadıklarını söylediler.

7. Kilo alırsınız.

Yapılan bir çalışmada 20 yaş üzeri 21,469 denek ile kiloyla uykusuzluk arasındaki bağlantı araştırıldı. Üç yıl süren bu çalışmada gece 5 saatten az uyuyan bireylerin yıl içerisinde kilo almaya daha çok eğilimli olduğu ve obezite riski taşıdığı ortaya çıktı.

8. Diyabet olma riskiniz artar.

8. Diyabet olma riskiniz artar.

Hem çok uyuyan hem de yeterli uyumayan herkes bu risk grubunda yer alıyor.

Araştırmacılar uyku ve diyabetin ilişkisini çözmek için 10 farklı çalışma yaptı. Yaptıkları keşiflerin sonucunda 7-8 saatlik gece uykusunun diyabete yol açan insülin problemlerinden koruduğu görüldü.

9. Kaza yapmaya eğilimli bir hale geliyorsunuz.

9. Kaza yapmaya eğilimli bir hale geliyorsunuz.

National Sleep Foundation'a (NSF) göre her gece 6 saatten daha az uyursanız kaza yapma riskiniz üç kat daha fazladır. 

Bu bakımdan en savunmasız kişiler mesai çalışanları, ağır vasıta sürücüleri, iş seyahati yapanlar ve çok uzun saatler boyu çalışan tüm meslek gruplarıdır. Eğer uykunuzu almadığınızı düşünüyorsanız direksiyonun başına geçmeden önce iki kez düşünün.

10. Cildinize de olumsuz etkisi var.

10. Cildinize de olumsuz etkisi var.

Yapılan bir çalışmada 30 - 50 yaş arası bireyler uyku düzenleri ve ciltlerinin durumu üzerinden değerlendirildiler. Araştırma daha az uyuyanların yüzünde daha çok kırışıklık, eşit olmayan ten rengi ve derinin sarkmış olması ile sonuçlandı. Ayrıca yetersiz uyuyan denekler dış görünüşlerinden memnun değilken, uyku problemi yaşamayanların bir sorununun olmadığı görüldü.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın