Görüş Bildir
Haberler
Yeşil Kart Nedir? Kimler Çıkarabilir?

Yeşil Kart Nedir? Kimler Çıkarabilir?

Elif Ateş
05.01.2022 - 10:39

Türkiye'de yaşayanların çoğu Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki SSK ve Bağ - Kur çatısında bulunan sağlık güvencesinden yararlanmaktadır. Ancak günümüzde pek çok kişinin bir güvencesi olmadığı için yeşil kart başvurusunda bulunur. Bu kart, bir sağlık belgesi olarak geçmektedir. Devlet tarafından verilen yardımlardan sadece biridir. Yeşil kart, özellikle herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve  maddi olarak yardıma muhtaç kişilere verilmektedir. Ancak bu kartı alabilmek için kişilerde daha birçok kriter aranır. Başvuru yapıldıktan sonra ise devlet tarafından bazı testler yapılarak kişilerin şartlara uygun olup olmadığı belirlenir. Peki, yeşil kart nedir? Kimlere başvurabilir? İşte detaylar....

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen yeşil kart uygulaması ile vatandaşlar birçok olanaktan faydalanabilmektedir. Sadece sağlık hizmeti değil, eczaneden alınan ilaçların katkı payının tümü de devlet tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda yeşil kartın yanında fakirlik yardımı da verilir. Kanunda belirtilmiş şartları bulunan kişilere, her ay belirli bir miktar maddi destek sağlanmaktadır. Bu uygulama ile maddi olarak yetersiz kişiler kolayca tespit edilebilir. Yeşil kart hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yeşil Kart Nedir? Kimler Çıkarabilir?

Yeşil Kart Nedir? Kimler Çıkarabilir?

Yeşil kart, 3816 Sayılı Kanunu ile uygulanmaya sokulan yardıma muhtaç ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilere verilen belgeye denilmektedir. Vatandaşlar bu kart ile prim ödemeden sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane,  ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlık merkezleri gibi hizmetlerden yararlanabilirler. Aynı zamanda başvuru yapıldığı takdirde gebelik, eğitim, kömür, yaşlılık, aşı, engelli yardımları da yapılmaktadır. 

Yeşil karta başvuracak kişilerin SGK çatısı altında herhangi bir herhangi bir sigortasının bulunmaması gerekir. Kişinin yaşadığı hanenin geliri de oldukça önemlidir. Hanede yaşayanların kişi başı gelir ortalamasının, asgari ücretin 1/3'ünün altında olması beklenmektedir. Emeklilik hali ve vergi kaydı bulunan kişilerde yeşil kart başvurusu yapamaz. Kişinin herhangi bir yerden emekli olmamış olması gerekir. Çiftçilik kaydı bulunan vatandaşlarında yeşil kart alma hakları bulunmamaktadır. Ayrıca sadece Türk vatandaşlarının başvuruları dikkate alınır. 65 yaş üstü kişiler ve yaşlılık aylığı almaya hak kazanan kişiler, yeşil kart başvurunda bulunabilir.

Vatandaşlar yeşil karta başvurabilmek için merkez ilçelerde bulunan valiliklere, kaymakamlıklara müracaat etmelidir. Kişilerin bu ilgili yerlerde bulunan yeşil kart bürolarına; nüfus cüzdanı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet vesikalık fotoğraf, ikamet belgesi ve yeşil kart başvuru formu ile gitmeleri gerekir. Aynı zamanda bu başvuru formunda hane halkının tamamı da gösterilebilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın