Görüş Bildir
Haberler
Yaşlılık Aylığı Nasıl Hesaplanır? Ne Zaman Başlar?

Yaşlılık Aylığı Nasıl Hesaplanır? Ne Zaman Başlar?

Müge Kakşi
09.11.2021 - 12:04

Ülkemizde birçok vatandaşa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli destekler verilmektedir. Bu desteklerden biri de yaşlılık aylığı veya 65 yaş aylığı olarak biliniyor. 65 yaşını doldurmuş ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlara sağlanan yaşlılık aylığı birçok vatandaşa adeta nefes oluyor. Ekonomik durumu yetersiz ve kendini geçindiremeyen vatandaşlara sağlanan yaşlılık aylığı kanunlarca belirlenmiş şartları sağlayan ve ilgili kurumlara başvuruda bulunmuş kişilere verilmektedir. Birçok vatandaş yaşlılık aylığı veya diğer bir adıyla 65 yaş aylığı için ilgili kurumlara başvurularını yapmış ve aylığın bağlanmasını bekliyor. Bekleme sürecinde vatandaşların en merak ettiği konulardan biri de yaşlılık aylığının nasıl hesaplandığı ve ne zaman bağlandığı oluyor. Peki, yaşlılık aylığı nasıl hesaplanır? Yaşlılık aylığı ne zaman bağlanır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

65 yaşını doldurmuş, ekonomik geliri olmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara veirlen maddi desteğe yaşlılık aylığı denilmektedir. Yaşlılık aylığı veya diğer bir adıyla 64 yaş aylığı Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde vatandaşlara verilmektedir. Yaşlılık aylığı alabilmek için çeşitli şartlar belirlenmiş ve bu şartları sağlayan vatandaşların ilgili kurumlara başvurması gerekmektedir. Başvuruların ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmesi sonucu uygun görülmesi durumunda vatandaşlar yaşlılık aylığı almaya hak kazanıyor. Yaşlılık aylığının nasıl hesaplandığı ve ne zaman bağlanacağı ise internet üzerinden en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Yaşlılık aylığının ne zaman bağlandığına ve yaşlılık aylığının nasıl hesaplandığına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Yaşlılık Aylığı Nasıl Hesaplanır?

Yaşlılık Aylığı Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde binlerce 65 yaş üzeri ve ekonomik olarak geçimini sağlayamayan vatandaş yaşlılık aylığına başvuruda bulunuyor. Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan yaşlılık aylığı imkanı birçok vatandaşın rahat nefes almasını sağlıyor. Yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayan ve başvurularını tamamlayan vatandaşlar alacakları aylığın ne kadar olduğu hesaplamak istiyor. Yaşlılık aylığını hesaplamak için bazı kriterler belirlenmiştir. 

Buna göre 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların yaşlılık aylığı, ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunmaktadır.

a) Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır, ancak, aylık bağlama oranı % 90’ı geçemez.

b) 28 inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalılardan;

  • 4A sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 7200 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60 = Aylık Bağlama Oranına esas prim gün sayısı), % 40’ı geçmemek üzere,

  • 4B sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 9000 / % 60 = Aylık Bağlama Oranına esas prim gün sayısı), % 50’yi geçmemek üzere, tespit edilir.

Prim ödeme gün sayısı 4A sigortalıları için 7200, 4B sigortalıları için 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir.

Yaşlılık Aylığı Ne Zaman Başlar?

Yaşlılık Aylığı Ne Zaman Başlar?

65 yaşını doldurmuş ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar yaşlılık aylığına bağlanmak için ilgili kurumlara başvuruda bulunuyor. Tüm şartları sağlayan vatandaşlar başvurularının ardından yaşlılık aylığının ne zaman bağlanacağını merak ediyor. Yaşlılık aylığı başvurusunu yapmanızın ardından kurumlarca ilgili değerlendirmeler yapılır ve bu değerlendirilmeler sonucunda uygun bulunmanız durumunda yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Yaşlılık aylığı başvurunuzun ardından bir ay sonra yaşlılık aylığınızı almaya başlayabilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın