Görüş Bildir
Haberler
Yediğinizin Yumurta Olduğuna Emin misiniz!? Yumurta Yerine Geçen Yeni Trend: Aquafaba

Yediğinizin Yumurta Olduğuna Emin misiniz!? Yumurta Yerine Geçen Yeni Trend: Aquafaba

Aquafaba nohut, fasulye gibi baklagilleri haşladığımız suya verilen isimdir. Beslenme açısından çok değerli olan bu suyu birçok farklı alanda ve farklı amaçlarla kullanabiliyoruz. Kullanım alanları arasında ilk olarak yumurta akı yerine ön plana çıkıyor. Özellikle veganlar ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar için çok iyi bir alternatif olduğunu belirtelim. Yumurta akı ile yapılan kek, krema, macaron, mayonez gibi besinlerin yapımında yumurta akı yerine aqufaba kullanabilirsiniz.

Kaynak: https://mutfakgurmesi.com/2018/01/29/...

Aquafaba nasıl elde edilir?

Aquafaba nasıl elde edilir?
www.sabah.com.tr

Nohut suyu aquafaba'nın ta kendisi! Siz de aynı şekilde nohut, kuru fasulye, börülce, bakla, mercimek, bezelye kaynatıp arda kalan suyu da aquafaba olarak kullanabilirsiniz. Bu arada hemen hatırlatalım: Aquafaba'nın içerdiği protein, karbonhidrat, yağ; dolayısıyla içerdiği kalori gayet düşüktür ve çok az miktarda vitamin ile mineral barındırır.

Aquafaba'nın besin değerleri nasıldır?

Aquafaba'nın besin değerleri nasıldır?

Yeni trend olduğu için aslında besin değerleri konusunda net bir bilgi yoktur. Ancak 1 yemek kaşığı ortalama 15 ml kadar yapan aquafabada %1 oranından az protein bulunmaktadır. Ayrıca ortalama 3-5 kalori olarak bilinmektedir. Kalsiyum, demir, gibi mineralleri de az oranda içermektedir.

Peki bu kadar anlattığımız aquafabanın faydaları nelerdir?

Veganlar ve laktoz intoleransı olanlar kullanabilir.

Veganlar ve laktoz intoleransı olanlar kullanabilir.

Aquafaba veganlar ve laktoz intoleransı olan kişiler için süt yerine de tercih edilebilecek bir besin olarak da ön plana çıkıyor. Bu sayede süt ve tereyağı ile yapılan tarifleri hem veganlar hem de süte karşı alerjisi olanlar da deneyebiliyor. Örneğin;  aquafaba içine elma sirkesi, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve tuz karıştırarak süt içermeyen bir tereyağı yapabilmek mümkün.

Fenilketonüri hastaları için harika bir kaynaktır.

Fenilketonüri hastaları için harika bir kaynaktır.

Kalıtsal ve metabolik bir hastalık olan PKU (fenilketonüri) hastalığına karşı da aquafaba kurtarıcı bir rol üstleniyor. PKU hastalığı kalıtsal bir hastalıktır ve bu hastalığa sahip olanlar hayatları boyunca fenilanin düzeylerini belli bir seviyenin altında tutmak zorundadır. Bu seviyenin altında kalmak içinde düşük proteinli diyet uygulanması gerekmektedir. Düşük proteinli besinlerin bulunabilirliğinin az olması nedeniyle, bu özelliğe sahip aquafaba PKU hastaları içinde çok değerli bir besindir.

Bağırsakları temizler, kilo vermeye yardımcıdır.

Bağırsakları temizler, kilo vermeye yardımcıdır.

Aquafabanın bağırsakları aynı zamanda da bağırsak içinde yer alan kurtçukları temizlediği bilinmektedir. Kalori ve yağ oranının düşüklüğü sayesinde de diyet döneminde olan kişilerin kolay kilo vermesini sağlamaktadır.

Hücreleri yeniler.

Hücreleri yeniler.

Hızlı bir şekilde yara iyileştirici ve hücre yenileyici özelliği vardır. Cilt hücrelerini yeniler cildin gençleşmesini sağlar. Ayrıca yaşlılık belirtileri olan kırışıklıkları ve göz çevresindeki kaz ayağı oluşumlarını engeller. Cilde ferahlık ve parlaklık verir. Hem masrafsız hem de doğal bir yöntem olan aquafaba sivilceler için ve cilt bakımı için oldukça önemlidir.

Cinsel gücü arttırır.

Cinsel gücü arttırır.

Cinsel gücü arttırır. Özellikle erkeklerde sperm sayısının artmasına yardımcı olur.

Bağışıklığı güçlendirir.

Bağışıklığı güçlendirir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklardan koruyucu etkisi vardır.

Ağrı kesici görevi görür.

Ağrı kesici görevi görür.

Romatizmal ağrılara iyi gelir. Bel ve kas ağrılarında tedavi edici özelliği vardır.

İşte aquafaba ile yapabileceğiniz bazı tarifler!

İşte aquafaba ile yapabileceğiniz bazı tarifler!
www.sabah.com.tr

Krema: Aquafaba şeker ve vanilya ile birlikte kullanıldığında şekersiz krema elde edebilirsiniz.

Krema ve Köpük: Yumurta yerine kullandığınızda köpük oluşumu sağlar. Bu köpük de keklerde ve muffin hamuru hazırlarken gereklidir.

Vegan Mayonez: Elma sirkesi, tuz, limon suyu, hardal tozu, zeytinyağı ile birlikte vegan mayonez de hazırlayabilirsiniz.

Vegan Tereyağı: Süt kullanılmayan, vegan dostu tereyağı elde etmek için aquafaba, Hindistancevizi yağı, zeytinyağı, elma sirkesi tuzu birlikte çırpmak yeterlidir.

Makaron: Yumurta beyazı yerine aquafaba kullanarak makaron hazırlayabilirsiniz.

Yinede yumurta tüketmekte fayda var!

Yinede yumurta tüketmekte fayda var!

Aquafaba içerik olarak kalorisi düşük ve az miktarda vitamin ve mineral bulunduran bir besindir. Bu nedenle yumurta akı yerine kullanılıyor olsa da, asla besin değerli olarak yumurta ile kıyaslanması mümkün değildir. Bu nedenle yumurta, süt gibi besinlere alerjisi olmayan ve vegan olmayanlar için besin değeri bakımından yeterli besin olmadığını unutmayalım.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
24
7
6
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

nasıl yapacağımızı da yazsaymışsınız iyiymiş şimdi otur araştır :)

ben araştırdım, çok basit. konserve nohutun içindeki suyu bir kaba boşaltıp 10dk çırpıyorsun.(evet biraz uzun süre)

John Gurglet

Aquafaba lafı geçince "içinde aq geçen şeyi mi yiyelim aq" demişti bir şahıs, bizde tutmaz

kiska

Diyet yapanların bile aquafaba yerine yumurtayı tercih etmesi daha doğru olur bence protein önemli.. Bu gıda yumurtayı yiyemeyenler için sanırım.