Görüş Bildir
Haberler
Yasadışı Eylemlerin Simgesi Haline Gelen Bir Suç Aleti: Molotof Kokteyli

Yasadışı Eylemlerin Simgesi Haline Gelen Bir Suç Aleti: Molotof Kokteyli

Anıl Göç
15.10.2016 - 10:53

Molotof kokteyli, çoğumuzun eylem, gösteri veya ayaklanma haberlerinde gördüğü bir silahtır. Peki çok sık istimal edilen bu madde nasıl ortaya çıkmıştır? Molotof ismi nereden gelmektedir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

İspanya İç Savaşı

İspanya İç Savaşı

Molotofun ilk defa İspanyol İç Savaşı sırasında keşfedildiği bilinmektedir. 1936-39 yılları arasında vuku bulan bu savaş, General Franco'nun çevresinde toplanan Milliyetçilerin yönetimi ele geçirmek adına başlattığı bir hareketti. 1939 yılında bu mücadelenin galibi olan General Franco, daha sonra 1975 yılında yaşamının sonuna kadar İspanya'yı yönetmiştir. General Franco yönetimini diktatörlük olarak adlandıranlar da mevcuttur.

Bu iç savaş sırasında, molotof kokteylinin Sovyet T-26 tanklarına karşı kullanıldığı bilinmektedir. Aslında molotof, bu devasa tanklara hiçbir şey yapamıyordu. Esas prensip alev alan tankın çok fazla ısınması ve içerisindeki personelin iş göremeyecek hale gelerek tankı terk etmeye zorlanmasıydı. Bu yanıcı maddenin gücünü fark eden General Franco, bütün askerlerin bunu kullanmasını emretti.

Molotof adı nereden geliyor?

Molotof adı nereden geliyor?

Molotof Kokteyli adının, 1939-40 tarihleri arasında Stalin önderliğinde Sovyetler'in Finlandiya'ya saldırısıyla başlayan Kış Savaşı sırasında, (meşhur keskin nişancı Simo Häyhä bu savaşta görev yapmıştır ve 505 kişiyi öldürdüğü iddia edilmektedir) Finler tarafından dönemin Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov'a gönderme olarak ortaya atıldığı söylenmektedir. Filhakika Vyaçeslav Molotov, kendi adının bir savaş silahına verilmesinden bir hayli rahatsız olmuştur.

Soldan Sağa: Vyaçeslav Mihayloviç Molotov, Josef Stalin

Molotof temel olarak sülfürik asit, benzin ve prafin karışımından oluşuyordu. Cam şişeye toplanan bu karışımlar bir fitil yardımıyla ateşleniyordu, fitil ateşlendiğinde molotof infilaka hazır vaziyete geliyordu. Molotof atıldığı yerde patladıktan sonra büyük bir alev topu bırakıyordu. Özellikle II. Dünya Savaşında neredeyse bütün devletlerin askerleri tarafından kullanılan molotof, tankları durduruyor, makineli tüfek yuvalarını imha ediyor, depoları ve mevzileri yakıyor ve düşman ilerleyişini kısa süreliğine durdurabiliyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha Ötesi: Napalm Bombası

Daha Ötesi: Napalm Bombası

II. Dünya Savaşının sonlarına doğru kullanılmaya başlayan ve Vietnam Savaşının simgesi haline gelen Napalm Bombasının da, esasında molotof kokteylinin daha büyük çaptaki hali olarak görmek mümkündür.

Detaylı bilgi için ayr. bknz: Modern Savaşlarda Kullanılmış, Tarihin En Acımasız Silahlarından Birisi: Napalm Bombası

Yasal Sorumluluklar ve Cezalar

Yasal Sorumluluklar ve Cezalar

Yıllar boyu çeşitli çatışmalarda kullanılan molotof kokteyli, II. Dünya Savaşı sonrasında gerilla hareketleri yapan birtakım yasadışı grupların ve gösterilerin sembolü haline gelmiştir. Molotof Kokteylini bulundurmak, hazırlamak veya kullanmak neredeyse bütün ülkelerde suçtur. Ülkemizde ise bu silahı kullananlar 8 ila 12 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanırlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
14
9
6
6
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
M CAN

Savaş dışı kullanımı suçtur. Bunu, düzeni vs.. protesto ediyorum diye sokaklarda, halkın arasında kullananlar da bana göre terörist zihniyetli o... çocuğudur... Devamını Gör

Dilara Çamyar

Tecavüz edene 8 ile 12 yıl arasında hapis cezası verilmiyor sadece molotof kokteyli yaptığı kullandığı için verilirse yazık

ynsemrebagiban

gördüğüm en aptal yorum olabilir teşekkürler

Pasif Kullanıcı

https://www.youtube.com/watch?v=GEeWEMEGolk&list=LLx11NcYcIaTUQj2xxmPblnQ&index=91