Görüş Bildir
Haberler
Yaratıcı ve Modern: Türkiye'nin Ünlü Dergilerinin Mayıs Ayındaki Yeni Nesil Kapakları

Yaratıcı ve Modern: Türkiye'nin Ünlü Dergilerinin Mayıs Ayındaki Yeni Nesil Kapakları

Son zamanlarda gerek sosyal medyada gerek kitap evlerinde birçok edebiyat, kültür ve sanat dergisi karşımıza çıkıyor. Herbirinin kapağı göz alıcı, hepsi başlı başına sanat eseri. Merak ettik, mayıs ayında en çok satılan dergilerden bazılarının kapak illüstrasyonlarını sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kafasına Göre

Kafasına Göre

Bu ay on dördüncü sayısını çıkaran Kafasına Göre Dergisi dosya konusu olarak Türk Sineması'nın duayenlerinden, Yeşilçam'ın Sultanı Türkan Şoray'ı seçmiş. Gözlerin ön planda olduğu illüstrasyonda yumuşak geçişler uygulanmış. Çizer mümkün olduğunca gerçekçi kalmaya çalışmış. 

İllüstrasyon: Emine Sarı

OT

OT

Hepimizin bildiği, hatta en az bir kere okuduğu dergi: OT. Çağdaş Türk Edebiyatı yazarlarını bir arada toplayan ve bu ay elli birinci sayısını çıkaran dergi, dosya konusu olarak ünlü film V for Vendetta'yı seçmiş. Gizemi ön planda tutan çizer aynı zamanda okurlarla göz teması kurmak istemiş. 

İllüstrasyon: Fırat Bilal

Masa

Masa

Yedinci sayısını çıkaran ve kısa sürede birçok edebiyat tutkununun favori dergilerinden biri haline gelen Masa, bu ay kapağında Tezer Özlü'yü konuk etmiş. Okuyucuyla duygusal bağ kurması hedefleyen illüstrasyonda ufak detaylar gizli. İlk bakışta sadece Tezer Özlü görünse de arka tarafta Özlü'nün hayatına dair parçalar gözükmekte. Tezer Özlü hakkında bilgi edinmek için bu illüstrasyona biraz dikkatli bakmak yeterli.

İllüstrasyon: Ece Gürbüz

Alamet

Alamet

Alamet, ilk sayısı olmasına rağmen başarılı kapak illüstrasyonuyla listemize girmeyi hak kazandı. Büyük usta Nejat Uygur'u kapağına taşıyan Alamet'in çizeri, ustanın renkli kişiliğini yine ustaya yakışır bir şekilde anlatmış. İllüstrasyon, renkleriyle dikkatleri üstüne çekiyor ve Nejat Uygur'la göz göze geliyormuşsunuz gibi bir his yaratıyor. İlk sayısıyla oldukça dikkat çeken Alamet'in yolu açık olsun diyelim.

İllüstrasyon: Emir Aktunç

Kafka Okur

Kafka Okur

Kafka Okur'un bu ayki konuğu edebiyat severlerin gönlüne taht kurmuş yazarlarımızdan Hasan Ali Toptaş. Gerek kullandığı çizgileriyle gerekse yardımcı ögelerle çizer, illüstrasyonda derinliği yansıtmayı amaçlamış ve başarılı olmuş.

İllüstrasyon: Tülay Palaz

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kafa

Kafa

Hepimizin bildiği, otuz üçüncü sayısını yayımlayan Kafa Dergisi bu ay dosya konusu olarak diğer bir usta isim, Yeşilçam devi Filiz Akın'ı seçmiş. Gerçekçi bir bakış açısıyla çizilmiş olan illüstrasyon, daha çok bir portre algısı uyandırıyor. Arka planda kullanılan desen ise bizi 70'li yıllara götürüyor. Bir bütün olarak çizim Filiz Akın'ın 70'li yıllardan kalan gerçek bir fotoğrafını andırıyor. 

İllüstrasyon: Hakan Arslan

Tuhaf

Tuhaf

Henüz ikinci sayısı çıkmasına rağmen oldukça başarılı bir ivme yakalayan Tuhaf'ın kapağı da biraz tuhaf. Yatay olarak yazarların isimlerinin yer aldığı kapağın üstüne, Dostoyevski'nin illüstrasyonu zımbalanmış. illüstrasyonda Dostoyevski'nin okuyucuyu sürükleyen kalemini çarpıcı bir şekilde vermek isteyen çizer, zihin içinde zihin algısını oluştururken gerçekçi çizgilerle bir portre edasında hazırlamış.

 İllüstrasyon: Aykut Aydoğdu

Sabit Fikir

Sabit Fikir

Bu ay yetmiş beşinci sayısını çıkaran Sabit Fikir'in konusu Jules Verne'in Türkçedeki Serüveni. Jules Verne deyince herkesin aklına istisnasız 'Denizler Altında 20000 Fersah' gelir. Çizer de bu eserden yola çıkmış olacak ki kolajında hikayedeki objelere yer vermiş. Bu kolajı kendi çizimleriyle de destekleyen illüstratör, dikkatleri üstüne çeken tasarıma imzasını atmış.

İllüstrasyon: Gökçe İrten

Arka Kapak

Arka Kapak

Bu ay yirminci sayısını çıkarak Arka Kapak, başarılı bir kapak çalışmasıyla okurlarını selamlamış. Sait Faik Abasıyanık'ın yumuşak yüzlü ve sıcak kanlı halini hayal eden çizer, pastel renkler seçerek bu fikrini desteklemiş. Durum öykülerinin öncüsü, deniz aşığı olarak bilinen Abasıyanık'ın illüstrasyonunu, öne çıkan yönleriyle oluşturmuş. 

İllüstrasyon: Onur Erler

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
15
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mümtaz Nazif

Ayarsız nerede?