Görüş Bildir
Haberler
Yanlış veya Yetersiz Beslendiğinizi Gösteren 10 Önemli İşaret

Yanlış veya Yetersiz Beslendiğinizi Gösteren 10 Önemli İşaret

Besin eksikliği kendini vücudunuzda farklı şekillerde gösterebilir. Bazen aynaya baktığınızda ya da el, tırnaklarınızı kontrol ettiğinizde tuhaflıklar görebilirsiniz. Eğer bu durum uzun süreli ise bir uzmana danışmanızda fayda olabilir.

Kaynak: 10 Weird Signs You're Not Getting Enough Nutrients

1. Kuru cilt

Özellikle soğuk havalarda cildimiz çok daha fazla kuruyor tabii. Fakat cildiniz normalden daha ateşli hissediyorsa, diyetinizde sağlıklı omega-3 yağ asitleri eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Omega-3'ler, cildinizin lipit bariyerini, zararlı mikropları ve toksinleri dışarıda tutan yağ tabakasını ve esansiyel nemi beslemelerine yardımcı olur.

Yeterli miktarda omega-3 olmadan, cildiniz nemi kaybeder, bu da istenmeyen bir dokuya neden olabilir. Cilt dehidrasyonu nedeniyle daha fazla kırışıklık ve görülebilir yaşlanma fark edebilirsiniz. Esansiyel yağ asitleri açısından zengin bir diyet yiyerek bir omega-3 yağ asidi eksikliği geliştirmekten kaçının.  Bu yiyecekler arasında ceviz, keten tohumu ve chia tohumu ile birlikte somon ve sardalya gibi yağlı balıklar bulunur.

2. Solgun bir ten

Solgun, sağlıksız, soluk bir ten rengi, demir seviyenize bağlı bir şeyler olduğunu işaret edebilir. Demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin daha küçük, daha az kırmızı hemoglobinle dolmasına neden oluyor, bu da onları daha az kırmızı yapıyor. Sonuç, göz kapaklarınızın ve mukus zarlarınızın (örneğin ağzınızdaki dokular) astarları üzerinde en çok göze çarpan cilt. Demir eksikliklerinin bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir, ancak demir alımını mercimek, sığır eti, ıspanak ve demir takviyeli tahıllar ile yapabilirsiniz.

3. Çatlak veya yaralı dudaklar

3. Çatlak veya yaralı dudaklar

Ara sıra dudak nemlendiricilerine ihtiyaç duymanız normal fakat ciddi şekilde  riboflavin eksikliği ağzın köşelerinde çatlamalara ve dudakların etrafındaki kuruluğa neden olabilir. Bu duruma şişmiş, koyu kırmızı bir dil ve şişmiş ağız eşlik edebilir. Riboflavin eksikliği tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

4. İnatçı akneler

4. İnatçı akneler

Tek bir yiyecek bile cildinizde akne oluşumuna neden olabilieceği gibi bazı besin eksiklikleri daha sık veya daha büyük akneler meydana getirebilir. Omega-3 yağ asitleri güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, Kuzey Carolina merkezli kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı Colleen S. Bucher. Eğer omega-3'lerden yoksunsanız, genel olarak daha fazla iltihap olduğunu fark edebilirsiniz, bu da sivilce olarak kendini gösterebilir. Omega-3'lerin cildinizin lipid bariyerini korumadaki rolü de devreye giriyor. Cildinizin doğal yağları antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve lipid bariyerinizi bozan bir omega-3 yağ asidi eksikliği akneye neden olan bakterilerin içeri girmesine neden olabilir.

Bazen el veya ayak parmaklarınızda karıncalanmaya neden olabilecek sinir hasarına neden olabilir. Bu belirtileri en erken aşamalarında yetersizliği gidermek için mümkün olan en kısa zamanda kontrol ettirin. Bu arada, badem, somon, brokoli, kaşar peyniri ve yumurta tüketerek beslenmenizde daha fazla riboflavin ekleyin.

5. İyileşmeyen yaralar

5. İyileşmeyen yaralar

Kesikler ve sıyrıklar genellikle bir gecede iyileşmez, ancak belenmenizdeki eksiklik, en küçük tıraş bıçağı kesiminin bile sonsuza kadar sürdüğü anlamına gelebilir. Yavaş yara iyileşmesi, diyetinizde daha fazla proteine ​​ihtiyacınız olduğunu işaret edebilir. Protein doku oluşturmak ve onarmak için gereklidir. Her öğünde 20-30 gr protein hedefleyin ve her bir atıştırmalıkla 10 ile 15 gram protein almaya çalışın.

Akşam yemeğinizle bir bardak süt içerek, salatalarınıza fasulyeyi ekleyebilir veya fıstık ezmesi ile elmayı biraz daha fazla protein için hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, C vitamini için bol miktarda meyve ve sebzeler de tüketebilirsiniz, çünkü bu besin maddesinin düşük seviyeleri iyileşmeyi yavaşlatabilir (ve ciddi vakalarda, hatta eski yaraları tekrar açabilir). Çilek, kırmızı biber ve greyfurt en iyi kaynaklardan bazıları.

6. Diş eti kanaması

6. Diş eti kanaması

Çoğu insan için diş fırçanızda biraz kan olması, muhtemelen daha sık diş ipi kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Ama eğer düzenli olarak diş temizliğine önem veriyorsanız, diş etleriniz belirgin bir nedenden ötürü kanamaya başlaması K vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

K vitamini en iyi kan  pıhtılaşmasına yardımcı rolüyle bilinir. Kanınızdaki pro-pıhtılaşma faktörlerini harekete geçirir,  kanamayı durdurmanıza yardımcı olur ve ayrıca diş etleriniz gibi hassas dokulardan spontan kanamayı önler. K vitamini eksikliği genellikle oldukça nadirdir, bu nedenle kanamanızın nedenini araştırmak için doktorunuza ve diş hekiminize danışın. Gerekli besinleri bol miktarda brüksel lahanası ve lahana da dahil olmak üzere koyu yeşil yapraklı sebzelerden alabilirsiniz.

7. Kırılgan tırnaklar

7. Kırılgan tırnaklar

Tırnak kırıkları ile sürekli uğraşıyorsanız, beslenmeniz biyotin seviyesince düşük olabilir. Biotin, tırnaklarınızın büyüme plakalarını besler. Büyüme plakalarınızı bozmak, istediğiniz kalın, güçlü tırnaklar yerine düzensiz büyümeye yol açar. Daha fazla biyotin almak tırnaklarınızın daha da güçlenmesine yardımcı olur. Bu besin maddelerini almak için yumurta, fındık ve tam tahıllı ürünler tüketebilirsiniz.

8. Tuhaf tırnaklar

8. Tuhaf tırnaklar

Zayıf tırnaklar can sıkıcı olsa da, diğer besinsel eksiklikler tırnaklarınızı biraz, tuhaf gösterebilir. Düşük demir seviyeleri beyaz veya tırtıklı tırnaklara yol açabilir. Biyotin eksikliği, mantar ve B-12 eksikliğinin tırnaklarınızın kahverengimsi bir renk tonu oluşturmasına neden olurken, bu durum, mantar ve deride solmaya neden olabilecek enfeksiyonlara yol açabilir. Tırnaklarınızda anormallikler fark ederseniz bir doktora görünün; Bir enfeksiyonu temizlemek veya eksikliği düzeltmek için tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir.

9. Seyrekleşen saç

Beslenmenizin durumu saçınızın sağlığına yansır. Az miktarda saç dökülmesi normal olsa da, saçınızın belirgin şekilde incelmesi normal olmayabilir. Protein ve C vitamini eksiklikleri, kolayca dökülecek ince ve kırılgan saçlara neden olabilir.

10. Erken beyazlama

Saç yapınızı değiştirmenin üstünde, bazı besin eksiklikleri sizi daha yaşlı gösterebilir. Bazı maddeler, saçınıza rengini veren pigmentlerden biri olan melanin yaratmanıza yardımcı olur. Bu maddelerin düşük miktarda alınması veya bu maddeleri düzgün bir şekilde metabolize edilmesini önleyen altta yatan bir tıbbi sorun beyazlamaya yol açıyor olabilir. Badem ve fındık ve D vitamini takviyeli süt ürünleri tüketmeniz gerekebilir.

Bu belirtilerden herhangi biriyle uğraşıyor musunuz? Bu durumlar yanlış veya eksik beslenmeden kaynaklanıyor olabilir. Net sonuçlar için uzmana danışın.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
40
36
17
12
11
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kutsal-kase

bu belirtiler varsa Tr de yasiyorsun demektir

Pasif Kullanıcı

çünkü tamamıyla beslenecek paran yok :d

batuhan cimen

kategorinin bazilarini yasiyorum fakat hasta oldugum icin ilac kullandigimdan oluyor. saglikli besleniyorum. herkesin yiyemedigi, yemeyecegi seyler tercihimdir.