Görüş Bildir
Haberler
Yalnızca İki Pozitif Tam Sayı Böleni Olan Doğal Sayılar: Asal Sayı Nedir?

Yalnızca İki Pozitif Tam Sayı Böleni Olan Doğal Sayılar: Asal Sayı Nedir?

Özge Tepe
04.02.2023 - 22:07

Asal sayılar, yalnızca iki tam sayı böleni bulunan sayılara denir. Bu sayılar sadece 1 sayısına ve kendisine bölünür. 1'den büyük tam sayılar olan asal sayılar, kendisinden başka bir sayıya kalansız bölünemez. En küçük asal sayı 2'dir. En büyük asal sayının ne olduğu ise bilinemez çünkü asal sayılar sonsuzdur. 2 dışında çift olan herhangi bir asal sayı yoktur.

Bu içeriğimizde asal sayılar hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asal Sayı Nedir?

Asal Sayı Nedir?

Asal sayılar, yalnızca iki pozitif tam sayı böleni bulunan sayılara verilen addır. Bu sayılar, 1 sayısına ve kendisine bölünür. Diğer sayılara ise tam olarak bölünemez. 

En küçük asal sayı 2'dir. Asal sayılar, 1'den büyük sayılardır. Öklid'den beri asal sayıların sonsuz olduğu kabul edilir ve günümüzde hala asal sayılar ile ilgili pek çok soru günümüzde cevaplanamaz.

Yüzyıllardır asal sayılar hakkında birçok teori ortaya atılmıştır. Bu sayıların bulunabilmesi için birçok formül geliştirilmiş fakat tam olarak başarıya ulaşılamamıştır. Asal sayılar aynı zamanda kriptografi alanında yapı taşları olarak bilinir.

1 sayısı, geçmişte birçok matematikçi tarafından asal sayı olarak kabul edilmiştir. Günümüzde ise ne asal ne de bileşik sayı olarak kabul edilir. Bu sayının özel bir durumu vardır.  2'den fazla çarpanı olan sayılara ise bileşik sayılar adı verilir.  Asal sayılar ilk olarak Antik Yunan matematikçileri tarafından incelenmiştir.

Asal Çarpan Nedir?

Asal Çarpan Nedir?

Asal çarpan, bir sayının çarpanlarından asal olanlarına verilen addır. 1 sayısından büyük her sayı ya asaldır; ya da asal sayıların çarpımları ile oluşur. Örneğin, 11 sayısı bir asal sayı iken 12 sayısı ise asal sayıların çarpımı sonucu elde edilir.

Yine aynı şekilde 21 sayısı da '3x7' şeklinde yazılabilir. Dolayısıyla 1'den büyük her tam sayı asal sayılardan oluşur.

Aralarında Asal Sayılar Nedir?

Aralarında Asal Sayılar Nedir?

1 dışında herhangi bir ortak böleni bulunmayan iki pozitif tam sayıya aralarında asal sayı adı verilmektedir. Aralarında asal sayıların EBOB'ları 1'dir. EKOK'ları ise sayıların çarpımına eşittir.

Aralarında asal sayıların her zaman asal olma zorunluluğu yoktur ancak asal iki sayı her zaman aralarında asaldır.

En Küçük ve En Büyük Asal Sayılar Nelerdir?

En Küçük ve En Büyük Asal Sayılar Nelerdir?

En küçük asal sayı 2'dir. 2 sayısı, 1 sayısına ve kendisine tam bölünür. Başka bir sayıya ise tam olarak bölünemez. 

En büyük asal sayıyı söylemek ise mümkün değildir. Bunun nedeni ise asal sayıların sonsuza kadar uzayabilmesidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın