Görüş Bildir
Haberler
Vücudun Susuz Kalması Sonucunda Ortaya Çıkan Durum: Dehidrasyon Nedir?

Vücudun Susuz Kalması Sonucunda Ortaya Çıkan Durum: Dehidrasyon Nedir?

Nur YILMAZ
27.01.2023 - 13:40

İnsan bedeninin temel ihtiyacı olan suyun vücuttan fazla atılması ve yeterli suyun alınamaması gibi durumlarda ortaya çıkan dehidrasyon sonucunda vücuttaki organlar zarar görebilir. Dehidrasyon nedir, belirtileri nelerdir, nasıl önlenir? Şimdi sizlerle...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dehidrasyon Nedir?

Dehidrasyon Nedir?

Dehidrasyon vücudun su kaybı yaşaması nedeniyle genel vücut sağlığının korunması amacıyla gerekli olan fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmalarda bazı sorunların ortaya çıkmasına sebep olan bir durumdur. Dehidrasyon oluşması sonucunda vücutta gerçekleşen fizyolojik olaylarda bazı sorunlar meydana gelebilir. Vücudumuz için önemli olan su, potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi minerallerinde vücudumuzda dağılmasını sağlamaktadır. Dehidrasyon gerçekleştiği durumda bu minerallerde azalmaktadır.

Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?

Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?

Dehidrasyonun derecesini vücudun kaybettiği su miktarı belirlemektedir. Ağır, orta ve hafif olarak üçe ayrılan dehidrasyon, dikkatli sıvı alımıyla önlenebilir. Vücuttaki sıvı kaybı % 3'ün altındaysa hafif, %3 ila 6 arasında bir değerse orta, %6'nın üzerindeyse ağır dehidrasyon olarak nitelendirilmektedir.

Dehidrasyonun belirtileri derecesine göre farklılık gösterebilir. Dehidrasyon belirtilerini sıralayacak olursak:

  • Susuzluk hissi,

  • Ağız kuruluğu,

  • Taşikardi,

  • İdrar miktarında azalma,

  • Halsizlik,

  • Cilt farklılıkları,

  • Gözyaşı oranında azalma,

  • Kas krampları,

  • Bayılma

Dehidrasyon Nasıl Önlenir?

Dehidrasyon Nasıl Önlenir?

Dehidrasyonun önlenmesi için yapılabilecek bazı şeyler bulunmaktadır. İshal ve kusma gibi nedenlerden dolayı sıvı kaybı yaşanıyorsa kişinin diyetine daha fazla sıvı eklenmelidir. Bu sıvıların asitli olmamasına da dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra idrar söktürücü özelliği bulunan çay ve kahve gibi içeceklerinde diyet listesinde yer almaması gerekmektedir. Dehidrasyonu önlemek isteyen birey normalden fazla terlemesine neden olan sentetik kumaşlardan uzak durmalıdır. Sentetik kumaşlar yerine cildin hava almasını sağlayan kumaşlar tercih edilmelidir.

Dehidrasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Dehidrasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Dehidrasyon tedavisinde etkili olan ilk yöntem, kaybedilen sıvıların ya da elektrolitlerin tekrar vücuda kazanılmasıdır.  Yaşa, dehidrasyon şiddetine ve nedenine bakılarak doğru tedavi yöntemi tercih edilmelidir. Hastada hafif ya da orta düzeyde bir dehidrasyon varsa bol su tüketimi önerilmektedir. Egzersiz yoğunluğundan kaynaklı olan dehidrasyonda ise elektrolit içeren sıvıların tüketilmesi önerilmektedir. Eğer hastada ağır dehidrasyon bulunuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın