Görüş Bildir
Haberler
Vadesi Dolmadan Konuşmak Doğru Değil mi? Kur Korumalı Yükünü Açıklamak Ekonomik Çıkarlara Zarar Veriyor

Vadesi Dolmadan Konuşmak Doğru Değil mi? Kur Korumalı Yükünü Açıklamak Ekonomik Çıkarlara Zarar Veriyor

Kur Korumalı TL Mevduat'ın, Hazine yükü, açıklandığı günden bu yana tartışma konusu olurken, ilk açıklandığı dönemde bir yükün olmayacağı söylenmişti. Sonra Karadeniz'in kuzeyinde ortalık karışınca petroldür, kurlardır, metaldir, buğdaydır ne varsa yükseldi. Bu hem enflasyon demekti hem de dolarda yükseliş. O da dizginlendi derken dün Fed şaaak dedi faiz artıyorum. Tabi ironi bir yana Fed bu öyle şakkadak yapmaz bu işleri. Bunların hepsi 'dolar' demekti. Dolar yükselirse KKM'deki ekstra faiz üstü ödemeler de artacaktı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçen günlerde yaptığı bir röportajda KKM'nin Hazine'ye hesaplanan yükünü açıkladı.

Biz de merak ettik bu rakamlar ne anlama geliyor?👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sonra resmi makamlar, resmi açıklamalarda ne diyormuş diye bakalım dedik👇

Sonra resmi makamlar, resmi açıklamalarda ne diyormuş diye bakalım dedik👇

Geçen yıl Eylül ayında başlayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, faiz indirimleri sonrasında dolar/TL 18,40 seviyesini görmüştü. Döviz kurlarındaki artışın piyasaları alt üst etmesiyle, 20 Aralık 2021 tarihindeki kabine toplantısının ardından Erdoğan, ‘TL paketi’ açıklamıştı. 

Paketin detayları tartışmalı olsa da kısaca döviz hesaplarından TL'ye geçiş yapanlara bankaların mevduat faizinin yanında, Hazine bütçesinden döviz kurlarında yaşanacak yükselişlerin farkı ödenecekti. Daha sonrasında bu sisteme tüzel kişi hesaplar ve altın da eklendi.

Ekonomistler dinlendi sonra da devlet ne diyor, ne düşünüyor diye soruldu

Ekonomistler dinlendi sonra da devlet ne diyor, ne düşünüyor diye soruldu

Paketin açıklanmasının ardından ekonomistler, bu sistemin Türkiye’nin hazinesi üzerinde ağır yük yaratacağını, faiz artırımı ile eşdeğer olduğunu ve hatta TL'nin direkt olarak dolara çapalandığı yönünde görüşler bildirdiler.

Paketin açıklanmasının ardından Diken Gazetesi, CİMER üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle bilgi edinme başvurusunda bulundu. 22 Aralık 2021 tarihinde yapılan başvuruya yasal sürenin dolmasından aylar sonra 16 Mart 2022 tarihinde yanıt verildi.

Başvuruda bakanlığa, şunlar soruldu:

Başvuruda bakanlığa, şunlar soruldu:
  • Söz konusu döviz kurundan oluşacak fark için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öngördüğü bir maliyet var mıdır?

  • Ortaya çıkacak maliyetin karşılanması için bir bütçe hazırlanacak mı? Söz konusu tutar bütçenin hangi kaleminden karşılanacaktır?

Vadesi dolmamış olduğundan olsa gerek

Vadesi dolmamış olduğundan olsa gerek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sorulara ‘zamanından önce açıklanması hâlinde ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacağı’ gerekçesiyle cevap vermedi.

Bakanlığın başvuruya verdiği yanıt şöyle: 

Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması hâlinde ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgelere ilişkin başvurular bilgi edinme hakkı kapsamı dışında tutulduğundan, anılan mevzuat hükümleri uyarınca talebinizin tarafımızca değerlendirilmesinin mümkün olmadığı hususu, bilgilerinize sunulur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın