Görüş Bildir
Haberler
Uzun Yıllardır Platin Sarısı Kullandığım Saçlarımı Nasıl Hala Hayatta Tutmayı Başarıyorum?

Uzun Yıllardır Platin Sarısı Kullandığım Saçlarımı Nasıl Hala Hayatta Tutmayı Başarıyorum?

Fulin
10.07.2018 - 14:44

Bugün biraz sarı saç bakımından bahsedeyim dedim. Tüm saç renkleri arasında en zor ve yıpratıcı ton olan platin sarısı pek çok Türk kadını gibi benim de bağımlılığım. Dünyanın en zahmetli bağımlılıklarından birine sahip olunca onu korumayı da öğreniyorsunuz. Gelelim benim rutinime...

Not: Bu içerik hiçbir marka, kuaför tanıtımı veya reklam içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle belirtmeliyim, ne yaparsanız yapın platin sarısı bir saçın muhteşem sağlıklı olma ihtimali yok denecek kadar az.

11 yıldır platin sarısı kullanan biri olarak; eğer yıpranmaya, sık sık kestirmeye, saç tellerinizin incelmesine, yapısının bozulmasına, koparak dökülmelerin artışına, hacim kaybına ve elbette sık sık dip boya yaptırmaya hazır değilseniz platin serüvenine hiç girmemenizi öneririm.

Sürekli karar değiştiren biri için de kesinlikle uygun bir saç rengi değil.

Bugün platin, bir ay sonra siyah, sonra yine platin olmuyor ne yazık ki. Kişisel görüşüme göre bu saç kalın telli saç yapısına ve güçlü bir iradeye sahip kadınlarda çok sağlıklı duruyor. Açılmış saça tekrar açıcı sürülmez, 11 yılda iki kez kahve tonlarına geçip yeniden geri döndüğüm için saçlarım inanılmaz derecede yıprandı. Oysa bir kez açma işlemi yaptırdıktan sonra sadece yeni çıkan diplere uygulama yaparak bu saçı uzun yıllar sağlıkla kullanabilirsiniz.

Diyelim ki benimki gibi artık çok geç, yani saçlar yıprandı. Ancak tam olarak yanmadı ve kestirmek de istemiyorsunuz.

Uzun süredir saçlarımı uzatmaya çalışıyorum. Uçları tüy gibi olmuş saçlarla bunu başarmak hiç de kolay değil. Yanmış saçın tek çözümü kestirmek, ancak yıpranmış saçları 'sağlıklı' gösteren ve toparlanmasını sağlayan bazı yöntemler mevcut.

Arada bir saçı dinlendirmek önemli.

Kuaförüm ısrar da etsem saç diplerini açma işlemini yılda iki ya da üç kez yapıyor. Her ay saç dibine oryal sürmek zamanla kökleri de inceltecektir. Yılda bir kez, özellikle kış döneminde birkaç ay hiçbir işlem yapmadan saç diplerimi dinlendiriyorum. Diğer zamanlarda da açık sarı saç boyaları ile dip boyası yapıyorum, böylece oryal kullanım süresini uzatıyorum. Saçlar rengarenk olmaya başladığında (diplerde farklı tonlar) yeniden oryal ile dümdüz bir platin elde ediyorum ve bu döngü sürüyor.

Düzenli olarak uçlardan kestirmek de öyle.

Her kesime gittiğinizde 5 cm kesmeyen bir kuaför bulursanız onu bırakmayın. Çünkü sık sık uçlardaki tüyleşmiş saçları kestirmeniz gerekecek. Ben uçları bir süre de olsa kalın ve gür gösteren küt bir kesim stili buldum ve birkaç ayda bir fazla kısaltmadan bu kesimi yaptırıyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Düzenli dip boyasını, kestirmesini hallettik. Sıra bakımda.

Ne yazık ki saçlarımı çok sık yıkıyorum ve asla tavsiye etmiyorum. Neredeyse bütün şampuanlar yıpratıcı ve üstelik sarı saçların tonunu bozuyorlar. Özellikle yaz aylarında her seferinde saç diplerimi yıkamadan sadece uçları kremleyerek duş hasarını azaltmaya çalışıyorum. Mor şampuan gerçekten sarışınlar için mucize bir ürün, saçtaki istenmeyen turuncu sarı tonlarını aldığı için gereksiz boya, cila gibi uygulamalardan da kurtarıyor.

Bilmeyen kalmadı biliyorum ama hindistan cevizi yağı en pratik bakım ürünü.

Vaktim olmadığında, saçlarımın elektriklendiğini ve kuruduğunu fark ettiğim her anda en büyük kurtarıcım hindistan cevizi yağı. Mutlaka bol bol sürüp saatlerce beklemek gerekmiyor, duştan 5-10 dakika önce ceviz büyüklüğünde yağı elimde ısıtıp diplerden uçlara masaj yaparak yedirmem bile yetiyor.

Daha detaylı bir bakım yaptığımda yine doğal yağlardan yararlanıyorum.

Saçlarımı çok sık yıkadığım için doğal yağlarla kökleri beslemeyi seviyorum. Bu bakımların hasar görünümünü de hafiflettiğini söyleyebilirim. Benim ideal karışımım hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, tatlı badem yağı (birer tatlı kaşığını geçmeyecek ölçülerde) karışımına tüm eczanelerde bulunan vitamin ampullerini eklemek. Yağları ocakta hafifçe ısıtıp ılık hale geldikten sonra vitaminleri ekleyip uygulayınca saç derisi tarafından daha güzel emiliyor. İyice masaj yapıp tüm saçımı ince dişli bir tarakla taradıktan sonra topuz yapıp en az 3-4 saat, tercihen bir gece bekliyorum.

Kulağa sıkıcı gelebilir ama bu tür bakımların bir gece beklemesi en ideal.

Ünlü saç bakım uzmanlarından öğrendiğim bir bilgiyi paylaşıyorum. İster bakım maskesi, ister doğal yağ bakımı olsun; akşamdan uygulayıp ertesi sabah yıkamak doğru yöntem. Bu yüzden rahat bir saç bonesi edinip hafta sonu bir akşamı buna ayırabilirsiniz. Ben dönüşümlü olarak bir hafta maske, bir hafta yağ bakımı uyguluyorum.

Az kalsın çam terebentin mucizesinden bahsetmeyi unutuyordum!

Az kalsın çam terebentin mucizesinden bahsetmeyi unutuyordum!

Ancak peşin söyleyeyim, bu yakıcı yağ pek çok insanda alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Kullanmadan önce bileğinize bir damla damlatıp test edebilirsiniz. Saç derisindeki kan akışını hızlandıran bu ürünün çok çok az miktarlarda kullanılması gerekiyor, örneğin saç bakım karışımıma 3-5 damla ekliyorum. Büyük bir şampuan şişesine bir kapak eklerseniz dökülmeyi azaltıyor ve yağlı saçları dengeliyor. Alnımdaki bebek saçları da artırdığını gözlemledim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Biraz da hilelerden bahsedeyim. Durulanmayan saç serumları saçı sağlıklı göstermenin en iyi yolu.

Saça faydalı olduklarını düşünmüyorum ama durulanmayan bakım serumlarını nemli saça uygulayınca elektriklenmeyi önlüyor ve daha pürüzsüz, parlak görünümlü saçlara sahip oluyorsunuz. Isıyla şekillendirmede de saçları koruyorlar.

Saçı gür göstermenin yolu sprey ve kuru şampuanlardan geçiyor.

İncelen saç tellerini hacimli göstermek için üretilmiş saç spreyleri var. Bunlar yapış yapış yapıda olmayan, dokulu (texture) spreyler. Deniz tuzu spreyleri de aynı etkiye sahip. Günlük hayatta aşırıya kaçmadan bu spreylerden kullanıyorum. Kuru şampuanlar da pudralı yapılarıyla saçı hacimlendiriyor.

Umarım biraz olsun yardımcı olabilmişimdir.

Gördüğünüz üzere eğer bakımıyla, masrafıyla başa çıkamayacaksanız sarışınlık gerçekten zor. Ancak gerçekten seviyorsanız tüm zorluklarına katlanıyorsunuz. 

Sevgiler. 💋

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
143
42
24
4
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aysel Koçak

ben yıpranmış ve kurumuş saçlarıma intense keratin eczanesin onarıcı full setini uygulayarak çözüm buldum çok etkili bir ürün tavsiye ederim.

Umut Jume

İlk defa evde boya yapmayı denedim onu da gidip en zor şekilde seçmişim koyu renkten direk platin sarıya geçmeyi deneyince yandı saçım bir kısmı koptu falan ... Devamını Gör

Sevil Torun

Saçlarım beceriksiz kuaför yüzünden yandı mısır püskülü gibi şekilsiz tuhaf bir yapı ve renk oldu farklı bir kuaföre gittim kestirmeye ama kesmek yerine bana... Devamını Gör