Görüş Bildir
Haberler
Uzmanlara Göre Okuduğunuz Her Şeyi Hatırlamanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 8 Yolu

Uzmanlara Göre Okuduğunuz Her Şeyi Hatırlamanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 8 Yolu

Effy
12.07.2022 - 17:39

Herkes en az bir kere okuduğu sayfanın sonuna geldiğinde hiçbir şey hatırlamadığını fark etmiştir. Bu fazlasıyla sinir bozucu olabiliyor ve okuma hevesini de kursağında bırakıyor...

Okuduğunuz her şeyi daha etkili algılamanızın ve hatırlamanızın bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemleri mevcut. Anlattık. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Üretim etkisini bir deneyin.

1. Üretim etkisini bir deneyin.

Okumayı bıraktığınızda beyniniz okuduğunuz şeye nasıl tepki vereceğinizi planlar. Beyin bunu yeni bilgiyi alarak tüm eski bilgiler ile karşılaştırarak gerçekleştirir. Böylece okuduğumuz şeyi anlamaya başlarız.

Bu sebeple, yeni bir bilgi öğrendiğinizde durup onu bir kenara yazmalısınız. Elinizle ya da bilgisayar aracılığı ile yazabilirsiniz: Bu yeni bilgiyi halihazırda var olan bilgiler ile harmanlamaya yardımcı olur. Buna 'üretim etkisi' denir. 

Üretim etkisi, bilgileri kendi zihnimizde ürettiğimiz takdirde daha iyi anladığımızı kapsayan bir olgudur. Okuduğunuz şeyi yazmak, beynimize onu nasıl anladığımızı göstermenin bir yoludur.

2. "Koku" metodunu kullanın.

2. "Koku" metodunu kullanın.

Bir şeyleri hatırlamanın bir diğer yolu ise anıları kokular ile bağdaştırmaktır.

Uzmanlara göre, kokular, anılar ve duygular beyinde oldukça birbirine dolanmış şekilde konumlanmıştır. Buna örnek olarak çoğu iyi anıyı sevdiğimiz bir yemek veya deneyimi ile bağdaştırmamız gösterilebilir.

Buradaki asıl hile, hangi kokunun size iyi anıları anımsattığını keşfetmektir. İstediğinizi öğrenmek için onunla bağdaştırdığınız kokuyu duymanız gerekli. Eğer bir kokuyu birçok anıyla birden bağdaştırabiliyorsanız, bu yöntemin sizin için işe yaraması daha muhtemeldir.

3. Öğrendiğiniz bilgiyi zihin haritasına işleyin.

Zihin haritası anahtar kelimeler ve şekiller ile bağdaştırılan kelimelerin, düşüncelerin, görevlerin ve diğer nesnelerin yer aldığı bir diyagramdır. Hatırlamanız için zihin haritaları oldukça etkili çünkü bilgiyi alıp görsel bir hale getiriyorlar.

Bu aktivite zihninizde farklı düşünceleri birbirine bağlayarak bilgiyi güçlendiriyor.

4. Öğrendiğiniz şeyi başkalarına öğretin.

4. Öğrendiğiniz şeyi başkalarına öğretin.

En iyi öğrenme yollarından birisi de öğrendiğiniz şeyi bir başkasına aktarmaktır. Yapılan araştırmalar, çalıştıkları konuyu diğer arkadaşlarına öğreten öğrencilerin daha çabuk öğrendiğini ve sınavda daha iyi notlar aldıklarını gösteriyor.

Birine bir şeyi öğretmek için konuyu baştan sona düzenli bir şekilde ele almanız gerekir. Böylece bu da sizi duyduğunuz ve okuduğunuz şeyleri daha iyi öğrenmeye teşvik eder.

5. Tüm duyularınız ile okuyun.

5. Tüm duyularınız ile okuyun.

Okumak bilgiyi öğrenmenin en iyi yollarından biridir. Fakat yalnızca okumakla tüm konuyu öğrenemezsiniz.

Okurken yalnızca bir duyunuzu kullanırsınız: Görme. Ancak diğer duyularınızı kullanarak okumanız da önemli. Bunu yapmanın basit yolu ise okuduğunuz şeylerin altını renkli kalemlerle çizmek veya önemli olan kısımları yuvarlak içine alarak işaretlemek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Farklı düşünceler arasında bağ kurun.

6. Farklı düşünceler arasında bağ kurun.

Farklı ve yararlı bir şey okuduğunuzda bunu hayatınızın diğer kısımları ile bağdaştıracak ortak noktalar bulmaya çalışın.

Yalnızca aklınızın bir köşesine yazıp hatırlamayı ummak yeterli değil; bir şeyi iyi öğrenmek için farklı düşünce ve fikirler arasında bağ kurmanız gerekli. Böylece hatırlaması daha kolay olacaktır.

7. Gözlerinizi kapatmayı deneyin.

Kafada canlandırmak hatırlamak istediğiniz bir bilgiyi öğrenmenin en kolay yollarından biridir. 

Bir şeyi öğrenmeye çalışırken gözlerinizi kapayın ve elinizdeki bilgiyi sindirin. Eğer bir köpeğin fizyolojisine dair bir şey öğreniyorsanız, gözlerinizi kapattığınızda aklınızda canlanan ilk görüntü bir köpeğin iskeleti olabilir. Kötü bir hafızanız varsa bile, bu yöntem bir şeyleri öğrenmenin ve hatırlamanın en iyi yollarından birisidir!

8. Bilgiyi kullanmanın yollarını bulun.

8. Bilgiyi kullanmanın yollarını bulun.

Öğrendiğiniz bilgiyi hayatınızın bir parçasıyla bağdaştırmanız, o bilgiyi daha kolay hatırlama olasılığınızı arttırır. Eğer yeni bir iş modeli öğreniyorsanız, bu bilgiyle iş kurmanın farklı yollarını da düşünün. Böylece öğrendiğiniz bilginin temelleri daha sağlam olacaktır.

Öğrendiğiniz bilgiyi işinize yarayacak şekilde düzenlemek, bilgiyi hatırlamanızı daha da kolay kılar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
7
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın