Görüş Bildir
Haberler
Uruguay Doğu Cumhuriyeti: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Uruguay Rehberi

Uruguay Doğu Cumhuriyeti: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Uruguay Rehberi

Özge Tepe
25.03.2023 - 21:16

Uruguay, Güney Amerika'nın doğu kıyısında yer alan bir ülkedir. Kıtanın en küçük ikinci ülkesi olan Uruguay, siyasi ve ekonomik olarak uzun süredir komşu cumhuriyetler olan Brezilya ve Arjantin'in gölgesinde kalmıştır. Aynı zamanda her iki ülke ile birçok kültürel ve tarihi benzerliği vardır. Açık alan ve düşük nüfus yoğunluğunun bu kombinasyonu, Uruguay'a ekonomik kalkınma için birçok fırsat sağlamıştır.

Bu içeriğimizde bayrağı, nüfusu, gezilecek yerleri, coğrafyası ve diğer tüm detayları ile Uruguay hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uruguay Hakkında Genel Bilgiler

Uruguay Hakkında Genel Bilgiler

Uruguay, Güney Amerika'nın doğu kıyısında yer alan bir ülkedir. Kıtanın en küçük ikinci ülkesi olan Uruguay, siyasi ve ekonomik olarak uzun süredir komşu cumhuriyetler olan Brezilya ve Arjantin'in gölgesinde kalmıştır. Aynı zamanda her iki ülke ile birçok kültürel ve tarihi benzerliği vardır. Açık alan ve düşük nüfus yoğunluğunun bu kombinasyonu, Uruguay'a ekonomik kalkınma için birçok fırsat sağlamıştır.

Uruguay'da nüfusun neredeyse yarısı büyükşehir bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Yaklaşık 176 bin kilometrekarelik bir alana sahip olan Uruguay, Surinam'dan sonra Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. 

Uruguay hakkında önemli bilgiler şu şekilde:

  • Başkent: Montevideo

  • Resmi Diller: İspanyolca

  • Hükûmet Şekli: Üniter başkanlık cumhuriyeti

  • Yüzölçümü: 176.215 km2

  • Nüfus: 3,426 milyon (2021)

  • Para Birimi: Uruguay Pesosu

  • Telefon Kodu: +598

Uruguay'ın Tarihi

Uruguay'ın Tarihi

Uruguay'ı keşfeden ilk Avrupalı, 1516'da birkaç adamıyla birlikte Charrúa veya Guaraní savaşçıları tarafından öldürülüp yenen İspanyol denizci  Juan Díaz de Solís'ti. Daha sonra 1624'ten itibaren İspanyollar buraya yerleşmeye başladı. 18. yüzyılda İspanya'nın genel valiliğine bağlanan Uruguay'da bağımsızlık hareketleri 1811 yılında başladı.

Uruguay'ın bağımsızlığının ilk yılları felaketle geçti. Yirmi yıllık savaş ve yağma, sığır sayısını büyük ölçüde azaltmış ve birçok sömürge ailesinin toprakları ve serveti yok edilmişti. Hem Arjantin hem de Brezilya, Uruguay'a göz dikti. Büyük çekişmeler ve kanlı savaşlar yaşandı.

19. yüzyılın ikinci yarısında, artan sayıda göçmen iş kurup arazi satın aldıkça Uruguay gelişmeye başladı. Kısmen onların çabalarıyla, koyunlar sığırlarla birlikte otlatıldı, çiftlikler çitle çevrildi ve besi hayvanlarını geliştirmek için safkan boğalar ve koçlar ithal edildi.

Bugün Uruguay, tarihindeki yoğun savaşlar, ekonomik bunalımlara rağmen nüfusuna yüksek yaşam standartları sunar.

Uruguay'ın Ekonomisi

Uruguay'ın Ekonomisi

Uruguay'ın kişi başına düşen gayri safi milli hasılası (GSMH) Latin Amerika'daki en yüksekler arasındadır ve ülke büyük bir kentsel orta sınıfa sahiptir. Ülkenin dış ticarete bağımlılığını azaltmak için birbirini izleyen hükümetler, dinamik hale gelen yerli imalat ve hizmetleri teşvik etti. Hükümet, elektrik üreten, ithal petrolü rafine eden, alkol ve çimento üreten ve et ve balık işleyen çok sayıda şirketi işletmektedir. Ayrıca demiryollarını ve ülkenin en büyük telefon şirketini de kontrol ediyor. Ancak, 1990'lardan beri devlete ait şirketleri özelleştirme girişimleri olmuştur.

Koyun ve sığır yetiştiriciliği Uruguay'ın en önemli ekonomik faaliyetlerinden ikisidir. Tarım, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) onda birinden daha azını oluşturmasına rağmen, yün ve sığır etinin yanı sıra çiftlik hayvanları, hayvancılık ürünleri ve deriler, Uruguay'ın ihracat gelirinin yaklaşık beşte ikisini oluşturuyor. 2001 yılında bir şap hastalığı salgını, hayvancılık endüstrisine ciddi şekilde zarar verdi ve Uruguay ekonomisinin tamamında yankılara neden oldu.

Uruguay yakıtının, endüstriyel hammaddelerinin, araçlarının ve endüstriyel makinelerinin çoğunu ithal ediyor çünkü yerli ticari petrol, doğal gaz , kömür veya demir kaynakları yok. 1980'lerden bu yana imalatın önemi biraz azaldı ve şu anda GSYİH'nın yaklaşık altıda birini oluşturuyor. Başlıca imalatlar arasında işlenmiş gıdalar, içecekler, kimyasal ürünler, tekstil ve tütün ürünleri yer almaktadır. Çoğu fabrika Montevideo ve çevresinde yoğunlaşmıştır.

Uruguay'ın Nüfus Özellikleri

Uruguay'ın Nüfus Özellikleri

Uruguay'daki etnik gruplar şu şekilde:

  • %92 Beyaz

  • %5 Mestizo

  • %3 Siyahi

Uruguay'ın nüfusu ise 3,426 milyon (2021).

Çoğu Latin Amerika ülkesinden farklı olarak Uruguay'da çok düşük bir nüfus artışı görülür.

Din

Nüfusun yaklaşık üçte biri, diğer Hıristiyan inançlarına bağlı veya mezhepsel olmayan Hıristiyanlardır. Uruguaylıların yaklaşık altıda biri agnostik veya ateisttir. Çoğunlukla Montevideo'da bulunan Yahudiler, Güney Amerika'daki en büyük Yahudi topluluklarından biri olan küçük bir azınlığı oluşturuyor. İnsanların yaklaşık yarısı en azından Roma Katolik Kilisesine bağlı.

Dil

Uruguaylılar ağırlıklı olarak Avrupa kökenlidir. Uruguay'ın her yerinde İspanyolca konuşulur, ancak Rivera'da ve Brezilya'ya yakın diğer sınır kasabalarında Portekizce ve İspanyolca'nın karışımı duyulabilir.

Coğrafi Açıdan Uruguay

Coğrafi Açıdan Uruguay

Kuzeyde ve doğuda Brezilya, güneydoğuda Atlantik Okyanusu ve güneyde Río de la Plata ile sınırlanmıştır. Uruguay Nehri ise Arjantin ile batı sınırını oluşturmaktadır.

Arazisi hafif inişli çıkışlıdır. Geniş vadiler, ovalar, alçak platolar ve tepeler ve sırtlar vardır. Güneydoğu kıyısı yakınında yer alan ve 514 metre yüksekliğe sahip olan Catedral Dağı, ülkenin en yüksek noktasıdır. Vadiler ve kıyı düzlükleri kum, kil ve verimli alüvyon yataklarıyla kaplıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uruguay'ın İklimi

Uruguay'ın İklimi

Uruguay genel olarak hoş ve ılıman bir iklime sahiptir. Temmuz ayının (yani kış ortasının) ortalama sıcaklığı 10 derece ile 12 derece arasındadır. Yaz ortası ayı olan ocak ayının ortalama sıcaklığı ise 22 derece ile 26 derece arasındadır.

Kıyı boyunca don neredeyse hiç oluşmuyor. Hem yaz hem de kış hava durumu, fırtına cephelerinin geçmesiyle günden güne değişebilir; kuzeyden esen sıcak bir rüzgarı bazen Arjantin Pampalarından gelen soğuk bir rüzgar takip edebilir.

Uruguay'ın ne kurak ne de yağmurlu bir mevsimi yoktur. En yoğun yağış sonbahar aylarında (Mart ve Nisan) görülür, ancak kışın daha sık yağış görülür. Ortalama yıllık yağış genellikle 1.000 mm'den fazladır. Sahilden uzaklaştıkça azalır ve yıl boyunca nispeten eşit bir şekilde dağılır. Fırtınalar yaz aylarında sık sık görülür.

Uruguay'da Kültürel Hayat

Uruguay'da Kültürel Hayat

Uruguay kültürü, komşu Arjantin ile büyük benzerlikler gösterir. Uruguay, çoğu gelişmiş ülkeninkiyle karşılaştırılabilir yüksek bir okuryazarlık oranına sahiptir. Eğitim 6-11 yaş arası öğrenciler için zorunludur ve ilk, orta, teknik okul ve üniversite olmak üzere her düzeyde ücretsizdir. Montevideo, yüksek öğrenim için ulusal merkezdir. 

Mutfak

Sığır eti Uruguay mutfağının temelidir ve ülke, kişi başına dünyanın en büyük kırmızı et tüketicilerinden biridir. Barbeküler her yerde bulunur. Popüler yiyecekler arasında sığır eti tabakları, biftekli sandviçler mangalda böbrekler ve sosisler ve makarnalar bulunur. Alkolsüz içecekler, bira ve şarap, meyve suyu ve şarap karışımı çok sık servis edilir. 

Kültürel Kurumlar

Ülkenin kültürel kalbi olan Montevideo, ulusal kütüphane ve ulusal tarih, antropoloji, doğa tarihi ve sanat müzeleri dahil olmak üzere Uruguay'ın başlıca kültürel kurumlarına ev sahipliği yapmaktadır. Hint Müzesi ve Tacuarembó'daki Gaucho gibi birçok bölgesel müze, bakımlı tarihi koleksiyonlara sahiptir. Hükümet iki senfoni orkestrasını, Ulusal Tiyatro'yu ve dramatik sanatlar, güzel sanatlar ve bale okullarını desteklemektedir. Özel dramatik ve müzik grupları da Montevideo ve diğer şehirlerde sahne alıyor.

Uruguay Bayrağının Anlamı

Uruguay Bayrağının Anlamı

11 Temmuz 1830 yılında göndere çekilen Uruguay bayrağı, beş beyaz ve dört mavi yatay şeritin sıralanması ile oluşur. Sol üst köşede beyaz zemin üzerinde Mayıs Güneşi yer alır. Bu güneş, Arjantin'de kullanılan özgürlük güneşidir.

Mavi ve beyaz renkler, Arjantin bayrağından esinlenilmiştir. Dokuz yatay şerit, ülkenin dokuz şehrini ifade eder.

Uruguay'ın Başkenti

Uruguay'ın Başkenti

Montevideo, Uruguay'ın ana şehri ve başkentidir. Montevideo limanı, Uruguay'ın dış ticaretinin çoğunu gerçekleştiriyor. Başlıca ihracat yün, et ve deridir. Başkentte yün işleyen çok sayıda işletme ve soğutmalı paketleme fabrikaları et hazırlamak için donatılmıştır. Tekstil, ayakkabı, sabun, kibrit ve giyim fabrikaları şehrin her yerinde bulunmaktadır. Şarap ve süt ürünleri de üretilmektedir. Uruguay'ın tanınmış devlet kuruluşları, ANCAP (Administración Nacional de Combustibles, Alcohol y Portland) petrol rafinerileri ve çimento fabrikaları, demiryolu şirketleri ve elektrik güç sistemi Montevideo'da yoğunlaşmıştır

Uruguay'da yüksek öğrenim yalnızca başkentte mevcuttur. Halen varlığını sürdüren Solis Tiyatrosu 1856'da açıldı. Şehir ayrıca Ulusal Tarih Müzesi (1900), Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (1837), Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi (1911) ve Ulusal Kütüphane'ye ev sahipliği yapıyor.

Uruguay'da Gezilecek Yerler

Uruguay'da Gezilecek Yerler

Uruguay, turistik açıdan mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Buraya geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken mekanlar şunlar:

  • Mercado Agrícola de Montevideo

  • The Fingers of Punta del Este

  • Puerto de Punta del Este

  • Fortress of Santa Teresa

  • Mercado Ferrando

  • Puerto Market

  • Castillo Pittamiglio

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uruguay'a Nasıl Gidilir?

Uruguay'a Nasıl Gidilir?

Uruguay'a Türkiye'den direkt uçuş bulunmuyor. Buraya gitmek için Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e gidebilir; daha sonra başkent Montevideo'ya uçakla ya da feribotla geçebilirsiniz. Aynı zamanda Avrupa aktarmalı uçuşları da değerlendirebilirsiniz. Resmi ve umumi pasaport sahibi vatandaşlar, 90 güne kadar vizeden muaftır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?