Görüş Bildir
Haberler
"Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü" Kısaca ChatGPT Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

etiket "Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü" Kısaca ChatGPT Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Dr.Özgür Akın
19.04.2023 - 09:21 Son Güncelleme: 19.04.2023 - 17:15

Son dönemlerin en çok konuşulan konularının başında geliyor ChatGPT. Açılımı Gnerative Pre-trained Transformer, Türkçe karşılığı ise “Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü” olan ChatGPT çeşitli amaçlarla kullanılabilen ve insan benzeri yanıtlar oluşturabilen bir sohbet botu. 

OpenAI tarafından 2020 yılında bir prototip olarak piyasaya sürülen ChatGPT; kullanıcılara ayrıntılı ve anlaşılır yanıtlar vermesi ile birlikte kısa sürede ilgileri üzerine toplamayı başardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

GPT-3 teknolojisine dayanan bu model, doğal dil işleme (NLP) yöntemini kullanarak insanlarla iletişime geçebiliyor.

GPT-3 teknolojisine dayanan bu model, doğal dil işleme (NLP) yöntemini kullanarak insanlarla iletişime geçebiliyor.

İnsanlar tarafından oluşturulmuş verileri internetten toplayarak kullanıcı tarafından girilen soruları oldukça hızlı bir şekilde yanıtlama becerisine sahip. 

ChatGPT bu soruları yanıtlamak için bilgi işlem tahminlerini kullanıyor. Verdiği yanıtlar sohbet botunun “öğrendiği” bilgiler doğrultusunda şekilleniyor ve yönlendiriliyor.

Araştırmalara konu olan ve dünya çapında haklı bir şöhrete ulaşan ChatGPT, yapay zeka ve teknoloji gündeminin en önemli başlıklarından biri durumunda.  

ChatGPT nerelerde kullanılıyor?

Çeşitli kullanım alanlarına sahip olan hizmet; müşteri hizmetleri, yardım masaları, kişisel asistanlar ve sosyal medya platformları gibi birçok alanda tercih ediliyor. Ancak doğal dil işleme teknolojisi sayesinde araştırma ve analiz çalışmalarında da kullanıldığı biliniyor. 

Özellikle son sürümü GPT-4 ile çok daha gelişmiş ve doğruluk payı yüksek yanıtlar alınabiliyor. 

GPT-4 geçtiğimiz yılın Kasım ayında kullanıma sunulmuştu. Bir önceki sürümünde 175 milyar parametre kullanılırken bu sürümde 17 trilyon civarında parametre kullanılması onu çok daha güçlü ve yetenekli yapıyor. 

Peki ChatGPT ile neler yapılabilir? 

Yavaş cevap verme sorununun ortadan kalkmasıyla birlikte, resim açıklayabilme ve görüntü işleyebilme özelliğinin de eklenmesi ChatGPT’nin yapabileceklerini bir hayli genişletiyor. 

Yapabildikleri arasında sohbet, çeviri, metin tamamlama, yazma yardımı, kod yazma, fikir üretme ve oyun oynama ilk akla gelenler arasında.

Ancak daha önce belirttiğim gibi doğal dil işleme teknolojisi sayesinde çeşitli araştırma ve analiz çalışmalarında da kullanılıyor. Geliştirilme ve öğrenme sürecinin devam ettiği düşünüldüğünde gelecekte çok daha farklı alanlarda kaşımıza çıkacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Gelecekte sohbet botları, insanların hayatına entegre olarak onların hayatını daha da kolaylaştırabilir. 

Chatbotlar ve birçok yapay zeka uygulaması son yıllarda hızla yaygınlaşan teknoloji uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Geliştirme çalışmaları, sohbet botlarının daha akıllı ve daha çok “insana benzeyen” bir şekilde etkileşime girmesi için ilerliyor. 

Bu sayede önümüzdeki süreçte karmaşık işlemler yapabilen ve duygu yansıtabilen hale gelmeleri de mümkün. 

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Matta

Yine bir teknolojik atilimin gerisinde kalan turkiye, kimligini teknolojik gelisimlere sacma sapan isimler koyarak korumaya calisiyor 😄😄