Görüş Bildir
Haberler
Ünlü Ekonomist Murat Üçer, 'Faiz Yükselmez, Enflasyon Düşmez' Dedi

Ünlü Ekonomist Murat Üçer, 'Faiz Yükselmez, Enflasyon Düşmez' Dedi

Ekonomist Dr. Murat Üçer, enflasyonda Türkiye'nin yanlışlarını anlattı. Enflasyonu düşürmek üzere bir politika olmadığını belirten Üçer, bu şekilde yüzde 70-80 bandında kemik bir enflasyona hazır olunması gerektiğini de belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Enflasyonun dönüşü en dramatik makro ekonomik gelişme oldu"

"Enflasyonun dönüşü en dramatik makro ekonomik gelişme oldu"

Ekonomist Murat Üçer, dünyada yükselen enflasyonu ve Türkiye'deki sorununu değerlendirdi. Türkiye'ye özel negatif ayrışmanın yanlış para politikasından kaynaklandığını belirten Üçer, “Herkesin faiz yükselttiği bir ortamda senin parana güven yoksa, kur piyasan bir dengede değilse, faizi indirdiğinde bu dengeyi bozuyorsun, bu çok basit” derken, enflasyonda artışın devam edeceğini de savundu.

Mesele Ekonomi kanalında Murat Üçer, dünyanın enteresan bir kırılma noktasında olduğunu söyledi. Pandemi ve savaşın etkilerini ise şu şekilde değerlendirdi: 

Önce pandemi sonra Rusya-Ukrayna savaşı müthiş bir belirsizlik ortamı yarattı. Enflasyonun geri gelişi en dramatik makro ekonomik gelişme oldu. Bugün çok ciddi yapısal değişimlerin olduğu bir dünyadayız. Bir arz sıkıntısı, tedarik sorunu var hâlâ dünyada ve bu dalga dalga devam ediyor. Bu süreci yaratan Covid-19'du. Tedarik, emtia tarafındaki sorunları derinleştiren ise savaş oldu. 

"Türkiye'yi bu noktaya yanlış para politikası getirdi"

"Türkiye'yi bu noktaya yanlış para politikası getirdi"

Enflasyonu tetikleyenin arz talep dengesizliği olduğunu belirten Üçer, Türkiye'deki yüksek enflasyona dair de şunları söyledi: 

Türkiye'yi bu noktaya yanlış para politikası getirdi. Sen enflasyonu gerçekten düşüreceğine dair bir kararlılık göstermezsen yüzde 70-80'lerden aşağı inmesi söz konusu olmaz.

Türkiye'deki krizin Kur Korumalı Mevduat ile çözülmeye çalışıldığını söyleyen ünlü ekonomist, kurdaki Merkez Bankası müdahalesi ile enflasyondaki artışın devamı için de şöyle konuştu: 

Artık orada da beklentilerin ve fiyatlama hareketlerinin bozulması işin içine giriyor. Kur tarafında çok hassas bir dengedeyiz. Net dış varlıklar metriklerinden gördüğümüz Merkez Bankası aktif olarak müdahale ediyor gibi; orada bir saydamlık sorunu var. Önümüzdeki dönemde gıda, fiyatlama hareketlerinin bir raund daha bozulması bizi yüzde 70-80'ler enflasyonuna mahkum edebilir, yukarı doğru riskler de olabilir.

"Faizin yükselmesi olasılığı sıfıra yakın"

"Faizin yükselmesi olasılığı sıfıra yakın"

Merkez Bankası'nın açıklanan Enflasyon  Raporu'nda 2022 yıl sonu için yüzde 46,44 oranında enflasyon beklentisini iyimser bulan Üçer, yüzde 14 seviyesindeki politika faizi için de, “Türkiye'de böyle bir paradigma var artık ve bu paradigma ısrarla devam ettirilmek isteniyor. En son kriz noktasında KKM çıktı, tekrar öyle bir türbülans olur mu olursa Merkez Bankası daha doğrusu saray ne yapmaya karar verir onu bilmiyoruz tabii ama böyle bir noktaya gelinmeden faizin yükselmesi olasılığı sıfıra yakın bence” dedi.

IMF'le olmasa da, IMF vari bir program şart! & Küresel ekonomi kırılma noktasında | Murat Üçer

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın