Görüş Bildir
Haberler
Üniversite Mezunları Borç Batağında: 279 Bin Kişi Öğrenim ve Katkı Kredisi Taksitini Ödeyemediği İçin İcralık

etiket Üniversite Mezunları Borç Batağında: 279 Bin Kişi Öğrenim ve Katkı Kredisi Taksitini Ödeyemediği İçin İcralık

Emre Ordu
05.11.2018 - 20:53 Son Güncelleme: 06.11.2018 - 08:39

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 279 bin üniversite mezunu gencin, öğrenim ve katkı kredisi borçlarını ödeyemedikleri için icralık olduğu bilgisini aktardı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP'li Hakverdi, öğrenim ve katkı kredisi borçlarına dair 2017 yılında edindiği bilgileri kamuoyu ile paylaşmış ve kredi ve öğrenim borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısının 342 bin 282, borcun ise 2 milyar 95 milyon 228 bin 502 lira olduğunu belirtmişti.

Hakverdi'nin sorusuna KYK'dan yanıt geldi

Hakverdi'nin sorusuna KYK'dan yanıt geldi

CHP'li Hakverdi bu yıl da konuya ilişkin elde ettiği verileri kamuoyu ile paylaştı. Hakverdi, öğrenim kredisi alan öğrencilerin borçlarına ilişkin 27 Eylül 2018’de Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yönelttiği “Öğrenim kredilerinden dolayı haciz işlemi başlatılan kaç kişi vardır? Ve toplam tutar ne kadardır?” sorularına Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından yanıt verildi.

BirGün'de yer alan habere göre, KYK Genel Müdürlüğü, Hakverdi’nin sorusuna verdiği yanıtta, “Öğrenim/katkı kredisi alan ve muhtelif yıllarda borçlarını zamanında ödemediği için iki ve üzeri aksama yapan 6183 sayılı Kanun kapsamına giren 2018 yılında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı 279.897 kişi” ifadeleri kullanıldı. İcra takibi yapılanların sayısı aktarılırken, tutara ilişkin bir bilgi paylaşılmadı.

"Büyük şirketlerin milyarlarca liralık vergi borçları silinirken, işsiz bırakılan gençlerden bu paranın icra yoluyla alınması kabul edilemez"

"Büyük şirketlerin milyarlarca liralık vergi borçları silinirken, işsiz bırakılan gençlerden bu paranın icra yoluyla alınması kabul edilemez"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hakverdi, son günlerde çok sayıda üniversite mezunundan, borçlarını ödeyemedikleri için icralık olduğuna dair şikayet aldığını belirtti. Hakverdi şöyle konuştu: 

“Ülkemizde işsizlik her geçen gün artmakta ve hükümetin yanlış politikaları yüzünden yaşanan kriz daha da derinleşmekte. Son açıklanan Temmuz ayı verilerine göre genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı %19,9 olarak açıklandı. Yani her 5 gencimizden biri işsizken bir de üzerlerine haciz yükü binmiş durumda. İcra takibi yapılan kişi sayısı tarafımıza iletilirken toplam tutar bilgisi verilmedi. Tahminlerimize göre bu tutar 2 milyar TL civarında. Birçok büyük şirketin milyarlarca liralık vergi borçları silinirken bu ülkenin eğitimli fakat işsiz bırakılan gençlerinden verilen öğrenim kredilerinin icra yolu ile alınmaya çalışılması kabul edilir gibi değil.'

CHP'nin, öğrenim kredi borçlarının silinmesi ve bundan sonra verilecek kredilerin karşılıksız olarak verilmesine dair geçtiğimiz dönem verdiği kanun teklifinin gündeme dahi alınmadığını hatırlatan Hakverdi, 'Bu veriler ışığında kanun teklifimizi yenileyerek TBMM başkanlığına göndermiş bulunmaktayım. Tüm partilerden bu sorunun çözümüne dair katkı bekliyorum' dedi.

Hakverdi, öğrenim ve katkı kredisi borçlarının silinmesi ve bundan sonra öğrencilere kurum tarafından ‘kredi değil burs’ verilmesine dair kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Hakverdi, öğrenim ve katkı kredisi borçlarının silinmesi ve bundan sonra öğrencilere kurum tarafından ‘kredi değil burs’ verilmesine dair kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1003
114
71
35
20
13
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Paco Hernandez

öncelikle iş var gençler iş beğenmiyor zihniyetindeki tuzu kuru ve/veya bıyığı terlememiş bebeler çıksın, kasıyor! la bebe, zaten öğrenciyken o beğenmediğini... Devamını Gör

RedMOON

Aklımdan geçip yazmaya üşendiğim herşeyi yazmışsın tam anlamıyla, olay tamamen bundan ibaret.

thesivasli

Sanırım başka hiçbir ülke, geleceğinden bu kadar nefret etmemiştir.

kartacali

300-500 para veriyorlar. bazı geri zekalılarda(kkraldan cok kralcı) bu parayı gezmek tozmak icin kullanmasaydınız felan diyor... 500 lira ile nere geziliyor ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

aileler zaten çocuklara yurt parasından fazlasını yetiştiremiyor gibi bişey. kimse 2bin para alıp 1000lirasını üniversitedeki çocuğuna yollayamıyor. şehriniz... Devamını Gör