Görüş Bildir
Haberler
'Daha İyisini Evde Yaparım' Diyenler Haklı Çıktı: Hangi Pizza Markaları Sucuk ve Salam İçin Beyaz Et Kullanıyor?

etiket 'Daha İyisini Evde Yaparım' Diyenler Haklı Çıktı: Hangi Pizza Markaları Sucuk ve Salam İçin Beyaz Et Kullanıyor?

Ulaş
01.09.2018 - 19:30 Son Güncelleme: 02.09.2018 - 09:16

Hız endeksli gıda tüketiminin yaygınlaşmasıyla beraber pizza da öğünlerin vazgeçilmezi haline gelen yiyeceklerden. Peki, yapım aşamasının hiçbir sahnesine tanık olmadığımız bu yiyeceklerin içinde neler var biliyor muyuz? Gerçekten istediğimiz şeyleri mi tüketiyoruz? Özellikle kırmızı et tükettiğini zannedenler için maalesef kötü bir haberimiz var. Çünkü, birçok işletmenin pizza yapımında sıkça kullandığı sucuk, salam ve sosis, tavuk veya hindi etinden üretiliyor.

İşletmeler uyarıları internet sitelerinde veya menülerde küçük puntolarla yapıyor.

İşletmeler uyarıları internet sitelerinde veya menülerde küçük puntolarla yapıyor.

Hürriyet yazarı Sefer Levent yaptığı araştırmayı 'Pizzadaki sucuk, salam ve sosis tavuk etinden' başlığıyla köşesine taşıdı. 

Levent, bazı markaların sucuk ve salam üretiminde beyaz et kullandığını bizzat internet sitelerinden ya da menülerinden anons ettiğini, bazılarının ise ancak sormaları durumunda bilgi verdiğini aktardı.

Tüketicilerin birçoğu durumun farkında değil.

Tüketicilerin birçoğu durumun farkında değil.

Levent 'in pizzadaki beyaz ete değindiği yazısının bir bölümü şöyle: 

'Çevremde bugüne kadar sipariş veren veya bu yaygın markaların bizzat restoranına giden birçok kişiyle yaptığım görüşmeler sonrasında artık eminim ki tüketiciler yedikleri pizzalarda kullanılan sucuk, salam ve sosislerin tavuk ve/veya hindi etinden olduğunu bilmiyorlar.'

Pizzacıların beyaz eti tercih etmesinin ise herkesin aklına gelebileceği üzere tek nedeni var: Maliyet.

Pizzacıların beyaz eti tercih etmesinin ise herkesin aklına gelebileceği üzere tek nedeni var: Maliyet.

'Hem birbirleriyle hem de diğer fast food’çularla rekabet etmek ve maliyeti düşürmek için ucuz pizza satma yoluna giden şirketler, üstüne bir de ‘2 al 1 öde’, ‘3 al 1 öde’, ikinciye yüzde 50 indirim’ gibi kampanyalar düzenliyor. Maliyetlerini düşürmek isteyen şirketler kullandıkları malzemelerin ucuz olması için başta sucuk, sosis salam olmak üzere özel anlaşmalarla ürettirdikleri gıda ürünlerini tercih ediyorlar.'

Peki, markalar kullanılan sucuk ve salam için ne diyorlar?

Peki, markalar kullanılan sucuk ve salam için ne diyorlar?
  • Dominos: İnternet sitelerinin alt tarafında bilgi yer alan firmalar arasında. Sosis, sucuk, küp sucuk, pepperoni, misket kebap, jambon ürünlerinin piliç ve/veya hindi etinden, döner etinin ise kıymadan üretildiği belirtilmiş.

  • Pizza Hut: Pizzalarda kullanılan (ısıl işlem görmüş) sucuk, salam, sosis ve pepperoninin piliç etinden üretildiği bilgisi internet sitelerinde yer alan firmalardan.

  • Little Caesars: İnternet sitelerinde herhangi bir bilgi göremedim. Sipariş hattını arayarak bilgi aldım. Sipariş hattından aldığımız bilgiye göre kavurma, 'Etibol' ve 'Turkish Mix' isimli pizzarlardaki ürünlerin dana eti, diğer pizzarlarda kullanılan sucuk, salam, sosis gibi ürünlerin tavuk eti olduğunu söylediler.

'Küp sucuklar dana eti, diğerleri tavuk...'

'Küp sucuklar dana eti, diğerleri tavuk...'
  • Papa John’s: İnternet sitelerinde bilgiye rastlamadım. Sipariş hattını arayıp pizzalarda kullanılan et ürünlerinin tavuk mu dana mı olduğunu sorduk. Sipariş hattından İtalyan köfte ve misket köftelerinin dana etinden üretildiğini, diğer pizzalarda kullanılan sucuk, salam, sosis gibi ürünlerin tavuk eti olduğunu belirttiler.

  • Pizza Bulls: İnternet sitesinde kullanılan ürünlerle ilgili bilgi göremedim. Sipariş hattından salam, sosis ve sucukların hangi etten üretildiğini sorduk. Görevli, “Sosis, salam ve sucuk gibi ürünlerin tavuk eti, ‘Anadolu pizza’ içindeki küp sucuklar ise dana eti”diye cevap verdi.

  • Pizza Pizza: İnternet sitesinde bir açıklama bulamadığımız diğer bir firma da Pizza Pizza. Sipariş hattındaki görevli, salam, sucuk ve sosisin tavuk eti, küp sucukların ise dana eti olduğunu söyledi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
548
165
84
42
19
16
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Sucuk salam sosis için hindi ve tuvuk eti kullanılamaz diye bir yasak yok, bu firmalar öleceğimizi bilse yine de her türlü çakallığı yapar yapıyorlar da. Ama... Devamını Gör

Ayna Efendi

tavuk eti olduğuna şükredin, bazı markalar artıklardan yapıyor tükürük bezi inek memesi tavuk ayağı vs vs

aerialz

öküzler sığırlar danalar çoktandır devlet makamlarına yerleştiklerinden bulunmuyorlar kasaplarda, beyaz et ile idare edin.