Görüş Bildir
Haberler
Uluslararası Ticaretin Bileşenlerinden Biri: İthalat Nedir?

Uluslararası Ticaretin Bileşenlerinden Biri: İthalat Nedir?

Özge Tepe
29.01.2023 - 22:39

Uluslararası ticaretin ihracat ile birlikte en önemli bileşenlerinden olan ithalat, bir ülkede satın alınan ve başka bir ülkede üretilen bir mal veya hizmettir. Bir ülkenin ithalatının değeri, ihracatının değerini aşarsa, ülkenin  ticaret açığı olarak da bilinen negatif bir ticaret dengesi meydana gelir. 

Bu içeriğimizde ithalat hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İthalat Nedir?

İthalat Nedir?

İthalat, bir ülkede satın alınan ve başka bir ülkede üretilen bir mal veya hizmettir. İthalat ve ihracat uluslararası ticaretin bileşenleridir. Bir ülkenin ithalatının değerinin, ihracatının değerini aşması dış ticaret açığına sebep olur.

İthalat, yurtdışında üretilen ve kendi ülkenizde satın alınan bir ürün veya hizmettir. Yerli sanayi benzer mal ve hizmetleri ucuza veya verimli bir şekilde üretemediğinde ithal mal veya hizmetler daha caziptir.

Serbest ticaret anlaşmaları ve tarife çizelgeleri genellikle hangi mal ve malzemelerin ithal edilmesinin daha ucuz olduğunu belirler. Genel olarak ekonomistler ve politika analistleri, ithalatın olumlu ve olumsuz etkileri konusunda hemfikir değiller.

Kimler İthalat Yapabilir?

Kimler İthalat Yapabilir?

İthalat, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca vergi numarası verilen her gerçek ve tüzel kişi tarafından yapılabilen bir işlemdir. Vergi numarası olmayanlar, Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurarak vergi numarası alabilmektedir.

İthalat yapabilmek için vergi numarası aranmayan istisnai durumlar da vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Özel anlaşmalara dayalı olarak yapılan ithalatlar

  • Kitap ve diğer yayınların ithalatı

  • Türkiye’de açılan uluslararası fuar ve sergilerde perakende satışına izin verilen malların ithalatı

İthali Yasak Ürünler Nelerdir?

İthali Yasak Ürünler Nelerdir?

Bazı ürünlerin ithali yasaktır veya kısıtlamalara tabidir. Ticaret Bakanlığı, kamu ahlakı, düzeni ve güvenliği; hayvan ve bitki hayatının korunması, arkeolojik değeri olan ulusal hazinelerin korunması gibi gerekçelerle ithalata belli kısıt ve yasaklar getirebilir.

Aynı zamanda Türkiye'ye ithal edilecek malın yeni ve kullanılmamış olması da esastır.

İthali İzne Tabi Eşya Nedir?

İthali İzne Tabi Eşya Nedir?

Bazı eşyaların Türkiye'ye ithal edilebilmesi için izin almak gerekmektedir. Hangi eşyaların izne tabi olduğu anlaşmalar ve politikalarca belirlenmiştir. Gıda ve gıda ile temas eden ürünlerin, tarım ürünlerinin ve tıbbi ürünlerin izne tabi olup olmadığının araştırılması önemlidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın