Görüş Bildir
Haberler
Tüylü Dostlarımız Kedilerin Sizi Sevmesini Sağlayacak Bilim Tarafından Kanıtlanmış Altın Değerinde 10 Tüyo

Tüylü Dostlarımız Kedilerin Sizi Sevmesini Sağlayacak Bilim Tarafından Kanıtlanmış Altın Değerinde 10 Tüyo

Sueda İlkyaz
25.02.2023 - 18:03

Sevimli dostlarımız kedilere her ne kadar bayılsak da bazen onları memnun etmek ve de kendimizi sevdirmek oldukça zor olabiliyor. Evdeki ya da sokaktaki bir kediye nasıl yaklaşmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, buyrun sizi aşağıya alalım.👇

Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/5...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İlk adımı kedinin atmasına izin verin.

1. İlk adımı kedinin atmasına izin verin.

Kedileri gördüğümüzde onları direkt sevmek isteriz ama İsviçre'de yapılan iki araştırmaya göre en iyi yaklaşım ilk hareketi kedinin yapmasına izin vermektir. İsviçre'de kedilerin olduğu elli bir evde yapılan bir araştırma, insanlar beklediklerinde ve başka bir şeye odaklandıklarında, kedinin yaklaşma olasılığının daha yüksek olduğunu ve insanlar onu sevdiğinde de kedilerin kendilerini çekme olasılığının daha düşük olduğunu gösterdi. Bu, kedilerin kedi alerjisi olan insanlara neden yaklaştığını da açıklıyor çünkü alerjik insanlar genellikle onları sevmemeye çalışıyorlar. Aynı zamanda 1991'de yapılan daha eski bir çalışma, kedi hem aktiviteyi başlattığında hem de ne zaman biteceğine karar verdiğinde etkileşimlerin daha uzun sürdüğünü ve daha olumlu olduğunu göstermişti.

2. Kedilerin birbirini selamladığı gibi onlara yaklaşın.

2. Kedilerin birbirini selamladığı gibi onlara yaklaşın.

Birbirleriyle dost olan kedigiller birbirlerini burun buruna selamlarlar. Siz de parmağınızı kedinin burun hizasına getirerek bu davranışı taklit edebilirsiniz. Ayakta dikilmeyin, sadece edinin üzerine hafif eğilin ve elinizi hafifçe uzatın. Pek çok kedi gelip parmağınızı koklayacak ve hatta parmağınıza sürtünecektir. Bu selamlaştığınız anlamına gelir.

3. Hoşlandıkları yerlerini sevin.

3. Hoşlandıkları yerlerini sevin.

Kediler dokunmaya karşı çok hassastırlar ve özellikle bazı yerlerinden sevilmeyi daha çok severler. 2002'de yapılan küçük bir araştırma, kedilerin alın bölgesi ve yanaklarının sevilmesine karşı daha olumlu tepkiler (mırıldanma, göz kırpma ve patilerini yoğurma gibi) gösterdiğini gösterdi. Kuyruk bölgesi sevildiğindeyse tıslama, vurma veya kuyruklarını sallama gibi olumsuz tepki verme olasılıkları daha yüksekti. Tabii ki, her hayvan bir değildir ancak bir kediyle tanışırken buna dikkat etmek faydalı olacaktır.

4. Eğer severken negatif bir geri dönüş aldıysanız üstüne gitmeyin ve kediye alan tanıyın.

4. Eğer severken negatif bir geri dönüş aldıysanız üstüne gitmeyin ve kediye alan tanıyın.

Bir kedinin davranışlarınızdan hoşlanmadığına dair pek çok işaret vardır. Kulaklarını düzleştirmek veya elinize bakmak sinyallerden bazıları olabilir. Bu sinyallerden birini aldığınızda, kendinizi geri çekmelisiniz. Bir kediyi kendisine dokunulmasından hoşlanmaya zorlayamazsınız ancak şartlarına saygı duyacağınızı fark ettiklerinde size güvenecek ve daha fazla ilgi için geri geleceklerdir.

5. Aşırı beslemekten kaçının.

5. Aşırı beslemekten kaçının.

Pek çok insan yemek verdiğinde kedisinin onu seveceğini ve vermediğinde de nefret edeceğini düşünüyor ancak Cornell Üniversitesi'nden obez kedigiller üzerinde 2016 yılında yapılan bir çalışma, bunun tersinin doğru olduğunu kanıtladı. Araştırmada elli sekiz aşırı kilolu kedi diyete sokulduktan yaklaşık bir ay sonra, sahiplerinin dörtte üçü, diyet yapan kedilerin daha şefkatli olduğunu, daha sık temizlendiğini ve sahibinin kucağına oturmaya daha yatkın olduğunu bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bazı olumsuz yan etkiler de görülmüş tabii.

Bazı olumsuz yan etkiler de görülmüş tabii.

Kediler yemek için daha çok yalvarmış ve miyavlamış ancak sekizinci haftada, hayvanların yaklaşık yarısı için hem iyi hem de kötü davranış azalmış. Bir diyetin evcil hayvanınızı daha sevimli yapıp yapmadığına bakılmaksızın, evcil hayvanınızın kilosuna dikkat etmek, sağlıklı kalmasına ve diyabet, eklem ağrısı ve kirlilik (Aşırı kilolu hayvanlar kendilerini tımar etmekte güçlük çekerler.) gibi sorunları önlemesine yardımcı olmanın harika bir yoludur.

6. Bol bol oyun oynayın.

6. Bol bol oyun oynayın.

Kedilerin pek çok davranış problemi can sıkıntısından ve rutin oyun zamanının olmamasından kaynaklanıyor çünkü insanlar kedilerin enerjisini atmaya ihtiyaç duyan gizli avcılar olduğunu unutabiliyor. 2017'de yapılan bir araştırmaya göre kediler yiyecek yerine insan etkileşimini tercih ettiğini gösterdi ancak verilere daha yakından bakıldığında, onları insanlara gerçekten çeken şeyin bir oyuncakla oynamak olduğu görüldü! Özellikle yırtıcı davranışlarını ortaya çıkaran, tüyleri ve ipleri olan asa tarzı bir oyuncaklara bayılıyorlar. Günlük olarak bu şekilde oynamak, kucağınıza gelme havasında olmadıklarında onlarla bağ kurmanın harika bir yoludur ve formda kalmalarına yardımcı olur.

7. Kedinizi dışarıya salmayın.

7. Kedinizi dışarıya salmayın.

İtalya'da yürütülen ve 2013'te yayınlanan bir araştırma, çoğunlukla içeride kalan kedigillerin sahipleriyle, istediğini zaman dışarı çıkabilen kedilere göre daha  uyumlu olduklarını gösterdi. Evde kalan kediler, sahipleri gibi gündüz aktifken, yine insanlar gibi gece daha az aktifti. Pek çok insan kedilerin gece aktif olduğuna inanır ancak aslında şafakta ve akşam karanlığında aktiftirler.

8. Dostunuzu küçükken sosyalleştirin.

8. Dostunuzu küçükken sosyalleştirin.

Birden fazla çalışma, insanlar tarafından günde sadece birkaç dakika olumlu şekilde ilgilenilmesinin, yavru kedilerin daha arkadaş canlısı ve insanlara karşı daha güvenilir hale gelmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Yavru kedileri sosyalleştirmek için ise ideal yaş, iki ila dokuz haftalık oldukları zamandır. 2008'de yapılan bir araştırma, ek ilgi, şefkat ve oyun verilen barınak kedilerinin bir yıl sonra sahiplerine karşı daha şefkatli ve aynı barınaklardan evlat edinilen diğer kedi yavrularından daha az korkak olduklarını buldu. Siz de yavru kedilerle oynayarak sosyalleşmelerine yardımcı olabilirsiniz.

9. Sahiplenirken kedinin ve kendinizin kişiliğini göz önünde bulundurun.

9. Sahiplenirken kedinin ve kendinizin kişiliğini göz önünde bulundurun.

Daha yaşlı bir hayvan sahiplenmek istiyorsanız, önce onu tanımak için biraz zaman ayırmalısınız çünkü yetişkin kedi sahiplenenler bir hayvanı kalıcı olarak eve götürme kararlarında kişiliğin büyük bir rol oynadığını ve yeni arkadaşlarından memnuniyetlerini etkilediğini bildirmektedir. Tüm kediler gençken iyi sosyalleşmezler, bu nedenle bir kedinin ne tür etkileşimlerde sorun yaşamadıkları konusunda kendi kuralları olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pek çok insan kedilerin tüy renginden kedinin kişiliğine dair yanlış çıkarımlar yapıyor ve buna göre sahipleniyor ne yazık ki.

Pek çok insan kedilerin tüy renginden kedinin kişiliğine dair yanlış çıkarımlar yapıyor ve buna göre sahipleniyor ne yazık ki.

Örneğin yapılan bir çalışmada insanlar turuncu kedilerin en cana yakın ve beyaz kedilerin en mesafeli olacağını düşünme eğilimindeydiler. Önemli olan sadece kedinin kişiliği değil aynı zamanda sizinkidir de. 2014 yılında yapılan bir çalışma, kedi insanı olan kişilerin köpek insanı olan kişilere kıyasla içe dönük ve kaygılı olma eğiliminde olduklarını öne sürdü. Ancak eğer siz dışa dönük ve aktifseniz, daha oyuncu bir kedi sizin için daha iyi olabilir.

10. Kedinizin davranışlarını iyi gözlemleyin.

10. Kedinizin davranışlarını iyi gözlemleyin.

Kedinizin eylemlerinize nasıl tepki verdikleri konusunda gayretli ve objektif bir gözlemci olun. Kedilerin vücut dilini iyi anlamanız gerekir çünkü göz kırpma kadar küçük bir şey memnuniyet göstergesi olabilirken, kulak seğirmeleri sinirlendiğinin sinyali verebilir. Ancak ipuçlarını öğrendikçe, nasıl hissettikleri konusunda kendinizi çok daha uyumlu bulacaksınız ve davranışlarınızı buna göre ayarlarsanız, çok geçmeden bir kedinin güvenini kazandığınızı görebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
28
6
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dede Aydin

2 kedim var onlar dert ortağım benim uyurken koynuma giren namaz kılarken seccade önünde bekleyen özelikle yatak odasının ışığını actigim an uçak gibi i... Devamını Gör

Otto Skorzeny

Ben bunları yapmadan canım gızım üzerimden inmiyor ki .İki lafından miyav baba miyav .

B S

Bir kedinin dostluğunu kazanabilmek sahip olunacak en güzel dostluk.. En azından sevgileri gerçek...