Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'ye 14 Eser Gelecek: ABD'li Milyarder Steinhardt 70 Milyon Dolarlık Çalıntı Eserleri İade Ediyor

Türkiye'ye 14 Eser Gelecek: ABD'li Milyarder Steinhardt 70 Milyon Dolarlık Çalıntı Eserleri İade Ediyor

ABD'de yaşayan milyarder koleksiyoncu Michael Steinhard'ın yasa dışı yollarla elde ettiği 70 milyon dolar değerindeki 180 parça çalıntı sanat eserini iade etmesine karar verildi. Yapılan incelemelerde, 14 tanesinin Anadolu menşeli olduğu belirlenen tarihi eserlerin Türkiye'ye iade edileceği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

New York'ta yaşayan milyarder iş adamı ve antika koleksiyoncusu Michael Steinhardt'ın, yasa dışı yollarla elde ettiği tarihi eserleri iade etmesine karar verildi. 

Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 70 milyon dolar değerindeki 180 parça çalıntı sanat eserini teslim ettiği, eserlerin ait olduğu ülkelerdeki sahiplerine iade edileceği belirtildi.

Başta Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, İtalya, Lübnan, Ürdün, Mısır, İsrail ve Suriye olmak üzere 11 ülkeden 180 kültür varlığı üzerinde yapılan incelemede ise, 14 tanesinin Anadolu menşeli olduğu belirlendi.

14 eser Türkiye'ye iade edilecek

14 eser Türkiye'ye iade edilecek

Geyik benzeri riton, altın giysi aparatı, ana tanrıça idolü, dağ keçisi heykelciği, kuş idolleri ve Kilia idolü de dahil olmak üzere Anadolu kökenli olduğu tespit edilen 14 eserin 2022’nin ilk çeyreğinde Türkiye’ye iade edileceği belirtildi.

Bölge Savcısı Cy Vance Jr. basın açıklamasında, Steinhardt'ın 2017'de 1000'den fazla tarihi eseri satın alması üzerine soruşturma başlattıklarını ve 180 parça eserin ülkelerinden yasa dışı yollarla çıkarıldığına dair ikna edici kanıtlara ulaştıklarını bildirdi.

Steinhardt'ın yeni sanat eserleri elde etme arayışının 'coğrafi veya ahlaki sınır tanımadığını' ifade eden Vance, bu durumun 'suç patronları, kara para aklayıcıları ve mezar kazıcılarını' cesaretlendirdiğini vurguladı.

Sanat eseri edinmesine ömür boyu yasak

Sanat eseri edinmesine ömür boyu yasak

Savcılığın açıklamasında, Michael Steinhardt'ın sanat eseri edinmesine 'bir ilk olarak' ömür boyu yasak getirildiği, ünlü koleksiyoncunun bu yasağa uyacağını taahhüt ettiği bilgisi paylaşıldı.

Steinhardt'ın koleksiyonuna yönelik cezai soruşturma 2017'de, zengin işadamının Lübnan iç savaşı sırasında çalınan milyonlarca dolarlık bir boğa başı heykelini satın alıp Metropolitan Sanat Müzesi'ne ödünç vermesiyle başlamıştı.

81 yaşındaki ABD’li iş insanı Michael Steinhardt, 1967'den 1995'e kadar yıllık ortalama yüzde 25 getiri sağlayan Steinhardt Partners adlı bir hedge fonu kurmasıyla tanınıyor.

2014 yılında yayımlanan bir makalede, 'Wall Street'in en büyük tüccarı' olarak tanımlanan Steinhardt’ın Forbes verilerine göre ise şahsi serveti 1,2 milyar dolar.

Hayırsever ve eski antika alıcısı olarak tanınan Steinhardt, genç Yahudi Amerikalıların İsrail gezi düzenlemeleri için fon sağlayan bir vakıf olan Birthright Israel'in kurucu ortağı olarak durumunda bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın