Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Yasa Meclis'te Bekliyor: Peki Avrupa'da Hayvana İşkencenin Cezası Ne?

Türkiye'de Yasa Meclis'te Bekliyor: Peki Avrupa'da Hayvana İşkencenin Cezası Ne?

Hayvanlara şiddeti ceza kanunu kapsamına sokan düzenleme uzun süredir Meclis'te beklerken, her gün bir başka hayvana işkence haberi geliyor. Ancak mevcut düzenlemede hayvanlar 'mal' olarak kabul edildiği için, şiddetin cezası kabahatler kanunu kapsamında verilen birkaç yüz lirayla sınırlı kalıyor. Türkiye hayvanları korumak ve şiddeti cezalandırmakta Avrupa'nın oldukça gerisinde. Avrupa ülkelerindeki yasal düzenlemelere bakıldığında 3 yıla kadar uzanan hapis ve 300 bin euroya varan para cezaları göze çarpıyor...

Euronews'den Gizem Sade'nin haberine göre, Avrupa Birliği 2007 Lizbon Anlaşması ile hayvanları 'hassas varlıklar' olarak tanımladı. AB çiftlik hayvanlarının korunması için düzenlemeler yaptı. Ancak hayvanlara kötü muameleye karşı Avrupa’yı kapsayan ortak bir yasa yok. Özellikle sokak hayvanları ve evcil hayvanları koruma hususunda üye ülkelerin kendi cezai önlemleri devreye giriyor. Hayvan hakları savunucuları AB’nin bu hayvanlar hakkında da sorumluluk almasını talep ediyor.

Avrupa ülkelerinde hayvana şiddet 'suç' olarak tanımlanıyor. Cezai yaptırımlar ülkeden ülkeye değişse de yüksek meblalarda para cezası ve 2-3 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor.

Fransa'da 30 bin euro para ve iki yıla kadar hapis cezası

Fransa'da 30 bin euro para ve iki yıla kadar hapis cezası

Fransa 2015 tarihli yasayla daha önce eşya, mal statüsünde olan evcil hayvanları 'hassas canlılar' olarak tanımladı.

1989’dan beri barınak ve benzeri mekanların denetlenmesi ve hayvanların yaşam koşullarına uygun hale getirilmesini öngören yasa yürürlükte. Aynı yasayla kayıp ve terk edilmiş hayvanların sistematik şekilde öldürülmesi de yasaklandı.

1999 tarihli bir başka yasayla hayvanların sağlık, beslenme, eğitim ve yaşam alanlarıyla ilgili birçok düzenleme getirdi. Bu yasanın en önemli tarafı hayvanlara yönelik şiddet ve tecavüz suçlarının cezasını ağırlaştırması oldu. Daha önce 6 ay hapis cezası, artırılarak 2 yıla, 15 bin euro para cezasıysa 30 bin euroya çıkarıldı. Bu ceza evcil hayvanlarını terk edenler için de geçerli.

Bunun yanında evcil hayvanların bakımı, beslenmesi ve yaşam koşullarında gereklilikler sağlanmazsa ve hatta ilgiden mahrum bırakılırlarsa kötü muameleden 750 euro para cezası söz konusu.

İşkence, tecavüz ve her türlü istismarın faillerine 30 bin euroya kadar para ve 2 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor.

Hollanda'da 3 yıla kadar hapis ve 20 bin euroya varan para cezası

Hollanda'da 3 yıla kadar hapis ve 20 bin euroya varan para cezası

Hollanda’da sadece hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele eden 250 kişilik bir polis ekibi görevlendirildi. Hayvanlara yönelik şiddet yahut kötü muameleye tanık olunduğunda Hollandalıların arayacakları bir numara var: 144, Hayvan Polisi Şikayet Hattı. Hayvan polislerinin sayılarının 800’e kadar çıkarılması hedefleniyor.

Hayvana şiddet ve tecavüzün Hollanda’da yaptırımı 20 bin euroya kadar para ve 3 yıla kadar hapis cezası. Kamu hizmeti de cezalar arasında. Ayrıca suçu işleyen 1 yıl boyunca evcil hayvan sahibi olamıyor.

Belçika'da 300 bin euroya kadar ağır para cezası

Belçika'da 300 bin euroya kadar ağır para cezası

Belçika’da Nisan 2017 yılındaki düzenlemeyle hayvanlara kötü muamelenin adli para cezası 500 eurodan 100 bin euroya çıkarıldı ve 2 yıla kadar hapis cezası var. Adli para cezası daha ağır vakalarda 300 bin euroyu buluyor. İdari para cezasıysa 62 bin 500 euro.

Almanya'da 3 yıla kadar hapis cezası

Almanya'da 3 yıla kadar hapis cezası

Almanya'da hayvanlara işkence ve tecavüz suçu için 3 yıla kadar hapis ve 25 bin euroya kadar para cezası öngörülüyor.

Benzer hapis cezası AB üyesi olmayan İsviçre'de de mevcut.

İspanya'da federal yasa yok, her bölge kendi yasasını uyguluyor

İspanya'da federal yasa yok, her bölge kendi yasasını uyguluyor

İspanya’da hayvana şiddete karşı federal bazda bir yasa yok, cezalar bölgelere göre değişiyor. Boğa güreşlerini yasaklama başarısına imza atan Katalonya bölgesinde, Girona’da evcil hayvanı 6 saatte bir en az 20 dakika gezdirmek zorunlu. Aksi taktirde 100-400 euro arası para cezası uygulanıyor. Hayvana şiddetin cezası ise İspanya genelinde 300 ila 90 bin euro arasında değişiyor. Yaptırımın en ağır olduğu Endülüs bölgesinde rakam 90 bin euroya kadar çıkabiliyor.

İngiltere'de 6 aya kadar hapis

İngiltere'de 6 aya kadar hapis

İngiltere 2006 tarihli Hayvanları Koruma Yasası hayvan sahiplenmeyle ilgili asgari standartları belirledi. Aynı yasayla hayvanlara şiddet suçuna 6 aya kadar hapis cezası ve 20 bin sterlin para cezası uygulanmaya başlandı.İ

İsveç 'te ihmali bulunanların evcil hayvanları ellerinden alınıyor

İsveç 'te ihmali bulunanların evcil hayvanları ellerinden alınıyor

İsveç’te evcil hayvanınızı ihmal durumunda hayvan elinizden alınıyor. Hayvan sahiplenmenin şartlarıysa sıkı kurallarla belirlenmiş. Köpeğiniz varsa günde iki defa dışarı çıkarmanız gerekiyor. Kedinizinse günde en az 2 defa ilgilenmek için yanında bulunmalısınız. İç mekanda hayvanınızı bağlamak yasak. Dışarıdaysa 2 saatten uzun süre bağlayamazsınız. Kedileriyse asla bağlayamaz ve hayvanlarınızı kafese koyamazsınız. Hayvanlara kötü muameleye 2 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

Aktivistler AB çapında yasal düzenleme istiyor

Aktivistler AB çapında yasal düzenleme istiyor

Tüm bu hayvanları koruma yasalarına rağmen, Avrupa’daki hayvan hakları savunucuları şiddetin ve istismarın takibinin gerektiği gibi, yeterince yapılmadığından şikayetçi. Zaman zaman örnek teşkil eden hapis cezaları gündeme gelse de cezaların genellikle asgari tutarlarda kaldığı görülüyor.

Türkiye ise hayvana şiddet ve tecavüz fiilinin ‘kabahat’lerden TCK kapsamına alınacağı yasayı bekliyor. Öte yandan ‘sokak hayvanlarının toplanması’ tartışmaları sürerken toplanacak hayvanlara ne olacağıysa merak konusu.

Türkiye'de hayvan hakları yasası ise yoğun talebe rağmen Meclis'te bekliyor👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
61
22
6
5
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can Kutlu

Hayvanlara işkencenin cezası 25 - 30 yıldan aşağı olmamalı, çünkü hayvanların dili yok konuşamıyor ,dertlerini anlatamıyorlar, yardım İsteyemiyorlar. Hayvan... Devamını Gör

Barney

bu suçun cezasına istersen 100 bin trilyon de, yine de para ile ödenmemeli. bu kişileri toplumdan uzaklaştırıp mümkünse de uzun süre çıkartmamak lazım.

Ancient Guy

Halkının sözde %80 küsürünün Müslüman olduğu ve sırf bu durumdan dolayı İslam ülkesi diye lanse edilen bir ülkede özellikle Müslüman kesimin hayvanları eşya ... Devamını Gör

Ancient Guy

Kadınlar öldürülür, İstanbul Sözleşmesi toplum değerlerimizi ayaklar altına alıyor diye konuşursunuz, Ensar'da çocuklara tecavüz edilir, sesinizi çıkarmadığı... Devamını Gör