Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de En Çok Hangi Ülkeden İnsanlar Ev Alıyor? Mart Ayında Satışlar Fırladı

Türkiye'de En Çok Hangi Ülkeden İnsanlar Ev Alıyor? Mart Ayında Satışlar Fırladı

Mart ayında ABD Hazine tahvil faizlerinde yaşanan artış ve Naci Ağbal'ın görevden alınması ile TL sert değer kaybedince, yabancılar konut almak için Türkiye'ye koştu. Yabancılara yapılan 4 bin 285 adet konut satışı ile mart ayı rekoru kırıldı. 2021'in ilk 3 ayında toplam satışlar 9 bin 992 adete ulaştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satış verilerini açıkladı. 

Sözcü'den Barış Özkan'ın haberine göre TÜİK verilerine göre martta yabancılara toplam 4 bin 285 adet konut satıldı ve yabancılara konut satışında mart ayı rekoru kırılmış oldu.

Bu veri ile birlikte 2021 yılının ilk 3 ayında yabancılara yapılan toplam konut satışı 9 bin 992 adete ulaştı. Yabancılara 2021 yılının Ocak ayında 2 bin 712, Şubat ayında ise 2 bin 995 adet konut satılmıştı.

Uyruklarına göre bakıldığında Sudan vatandaşları mart ayında aldıkları konut sayısını bir önceki aya göre yüzde 62 oranında artırarak 35’ten 57’ye çıkardı. Sudanlıları şubat ayına göre aldıkları konut sayılarını yüzde 61 artırarak 259’dan 419’a çıkaran Ruslar ve yüzde 55 artırarak 60’tan 93’e çıkaran Ukraynalılar izledi.

İlk sırada İran vatandaşları var

İlk sırada İran vatandaşları var

Mart ayında İran vatandaşları Türkiye’den 663 konut satın alarak ilk sırada yer alırken, İran vatandaşlarını sırasıyla, 644 konut ile Irak, 419 konut ile Rusya Federasyonu, 302 konut ile Afganistan ve 166 konut ile Kazakistan vatandaşları izledi.

Değer kaybeden TL'nin etkisi

Değer kaybeden TL'nin etkisi

Mart ayında yabancılara yapılan konut satışlarının rekor kırmasında Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı etkili oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınan eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın uyguladığı sıkı para politikaları sayesinde 7 TL’nin altına inen dolar/TL mart ayında, ABD Hazine faizlerinin yükselişe geçmesi ile tekrar artmaya başlamış ve 8 seviyesine yaklaşmıştı.

18 Mart’ta politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde 200 baz puan artıran Ağbal, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 20 Mart’ta görevden alındı. Ağbal’ın görevden alınması piyasalarda şok etkisi yaratırken dolar/TL 8.48 seviyesine kadar yükselmişti.

'Kur farkı nedeniyle Türk varlıkları ucuzladı'

'Kur farkı nedeniyle Türk varlıkları ucuzladı'

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu verileri döviz kurunda yaşanan artış ile ilişkilendirmenin yanlış olmayacağını ifade eden Büyükduman, “Kur farkı nedeniyle Türk varlıkları ucuzladı. Yabancıların vatandaşlık almaları için Türkiye’den 250 bin dolarlık konut almaları gerekiyor. Burada değişen bir şey yok ama dolar bazında gerileyen fiyatlar yabancıların iştahını kabartmış olabilir.” dedi.

Konut piyasasında durgunluğun hakim olduğunu söyleyen Büyükduman, “Dövizde yaşanan yükselişe ek olarak satışları devam eden hem döviz hem TL bazında fiyatlar geriledi. Bu gerilemenin de satışlar üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorum. Buna ek olarak mart ayında gelen kısmi normalleşme adımları da satışları etkilemiş olabilir.” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
32
9
6
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Solucanlı Gübre

Agziniza sicam sizin, alt komsum bile arap nefret ediyorum hepsinden

tahsin tepek

Türkiye’den en az ev alan ülkeyi söyleyeyim; yine Türkiye!

Gerçek Oyunum

Kafayı yemişler. Biz kaçamıyoruz adamlar cennetten cehenneme gelmek istiyor. Gelin gelin bok var gelin

Aykızı

Onlara göre cennet ki.. düşün hukuku seni bağlamıyor. Gidiyon tax free.. kur farkından zaten para değil aldığı yediği içtiği..