Görüş Bildir
Haberler
Tepki Çekmişti! MEB'in Öğrenciler İçin Yaptığı A101 Protokolü İptal Edildi

Tepki Çekmişti! MEB'in Öğrenciler İçin Yaptığı A101 Protokolü İptal Edildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile market zinciri A101 arasında imzalanan tartışmalı protokolün tepkilerin ardından iptal edildiği belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Protokolde çocukların dört gün markette çalışması, okula ise yalnızca bir gün gitmesi öngörülüyordu

Protokolde çocukların dört gün markette çalışması, okula ise yalnızca bir gün gitmesi öngörülüyordu

MEB ile A101 arasında 6 Ekim’de, “sektör çalışanlarının mesleki eğitim merkezleri (MESEM) aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dahil olması ile mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini yaşama geçirmek” amacıyla protokol imzalanmıştı. Söz konusu protokolde çocukların dört gün markette çalışması, okula ise yalnızca bir gün gitmesi öngörülüyordu. MEB ayrıca son dönemde mesleki eğitime yönelik imzaladığı protokoller nedeniyle “çocuk işçiliği” eleştirisiyle karşı karşıya kalmıştı.

"Çocukları patronların kölesi haline getirip neyin becerisini kazandırmayı düşünüyorlar?"

"Çocukları patronların kölesi haline getirip neyin becerisini kazandırmayı düşünüyorlar?"

Gerçek Gündem'den Melisa Gülbaş'ın haberine göre MEB tepkiler sonrası söz konusu protokolü iptal etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba söz konusu protokola dün tepki göstermiş ve şu açıklamalarda bulunmuştu: 

'Öğrencilerin haftanın dört günü A101’de çalışacakları belirtiliyor. Okulda olması gereken öğrenciler, üç harfli zincir markette işçilik yapacaklar. Üstelik ücretleri de işsizler için ayrılmış olan İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanacak. Yani Fon, bir kez daha patronlar için kullanılmış olacak. Çocuk işçiler, öğrenciler gitsin A101 için çalışsın, ücretlerini Fon karşılasın, A101 kazansın, patron kazansın.'

'A101’deki çalışma saatleri, çalışma koşulları ortada. Orada insanlar 7/24 sömürülüyor. Çocukları patronların kölesi haline getirip neyin becerisini kazandırmayı düşünüyorlar? Bu protokol derhal geri çekilmelidir.”

“DÜZELTME VE CEVAP METNİ" Aynen yayınlıyoruz...

www.onedio.com internet sitesinin 03.11.2022 tarihli görünümünde, https://onedio.com/haber/tepki-cekmisti-meb-in-ogrenciler-icin-yaptigi-a101-protokolu-iptal-edildi-1104731 url adresli linkinde yer alan “Tepki Çekmişti! MEB'in Öğrenciler İçin Yaptığı A101 Protokolü İptal Edildi” başlıklı haberde; protokol uygulansaydı öğrencilerin mesleki beceri kisvesiyle dört gün A101’de ucuza çalıştırılacağı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın MESEM programı kapsamında A101 market ile imzaladığı protokol iptal edildiğine ilişkin doğru olmayan ifadeler kullanılmıştır.

Oysa, 06.10.2022 tarihinde şirketimiz ile T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü(“MTEGM”) arasında imzalanan İş Birliği Protokolü’nün(“Protokol”) dayanağı 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu ve ilgili mevzuatı olup Protokol’ün amacı; MTEGM ile Yeni Mağazacılık A.Ş.(“A101”) iş birliğinde A101 çalışanlarının mesleki eğitim merkezleri aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dahil olmalarını sağlayarak mesleki bir sertifikalandırma sağlamaktır. Nitekim, farklı sektörlerde sektörün önde gelen firmaları da çalışanlarının eğitimleri için benzer protokolleri imzalamış bulunmaktadır.

Protokol ile hedeflenen; öğrencilerin A101’de çalışması değil, A101 çalışanlarının mesleki eğitim merkezleri aracılığı ile eğitilmesi ve A101 çalışanlarının mesleki açıdan sertifikalandırılmasıdır. Bu kapsamda, A101, Protokol ile MTEGM’den öğrenci almayı değil; aksine, A101 çalışanlarını mesleki eğitim merkezlerine kaydettirerek eğitim almasını sağlamayı; buna mukabil olarak MTEGM’ye bağlı olarak mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki eğitim merkezleri de A101 çalışanlarının eğitilmesini ve sertifikalandırılmasını sağlamayı kabul etmiştir. Bunun yanı sıra Protokol ile, A101’in okul sınıf, atölye ve laboratuvarlarını imkanlar ölçüsünde yeni teknolojilere dayalı olarak donatılmasını/desteklemesini sağlama yükümlülüğü de bulunmaktadır.

Önemle belirtmek isteriz ki, A101 mağazalarında 18 yaş altında çalışan bulunmamakta olup Protokol kapsamında da 18 yaş altında kimse bulunmamaktadır. A101’in çalışanlarının eğitilmesi ve sertifikalandırılmasını desteklemek amacıyla imzalamış olduğu bu Protokol iptal de edilmemiş olup yürürlüğü devam etmektedir.

Dolayısıyla, haberde yer alan ifadeler tamamen gerçek dışı olup, söz konusu ifadeler şirketimizin kişilik haklarının ihlaline ve itibarının zedelenmesine yol açacak niteliktedir. Bu kapsamda, toplumda ve okurun aklında hiçbir soru işareti kalmaması ve doğru bilgi aktarımının sağlanabilmesi amacıyla Basın Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca işbu açıklamayı yapma gereği hasıl olmuştur.

Yeni Mağazacılık A.Ş.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ümit Mustafa

Türk gençliğine layık gördükleri yaşam şekli. Sakına iş istihdamı sağlıyayım üretime teşvik edeyim olur mu ? Cami, yol ,köprü, beton ... köprülerde bilmem ka... Devamını Gör

yengegeldikmi

Zahmet olmuş! Erkenden köle yapacaktınız çocukları...