Görüş Bildir
Haberler
Temizlik Başlasın! Evler Nasıl Dezenfekte Edilmeli? Özellikle Dikkat Etmemiz Gereken Kısımlar Hangileri?

Temizlik Başlasın! Evler Nasıl Dezenfekte Edilmeli? Özellikle Dikkat Etmemiz Gereken Kısımlar Hangileri?

Penny
14.03.2020 - 07:15

Koronavirüs için önlemler alınmaya başlandı. Okullar tatil edildi ve insanları kişisel temizlik konusunda bilgilendirmek için çalışmalar yapılıyor. Koronavirüs için almamız gereken bireysel önlemlerden biri de ev temizliği. Peki evler nasıl dezenfekte edilmeli? Hangi malzemeler ne şekilde kullanılmalı?

Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle temizliğine özellikle dikkat edilmesi gereken yerler hangileri;

Öncelikle temizliğine özellikle dikkat edilmesi gereken yerler hangileri;
  • Evin giriş kısmı, özellikle dış kapının başta kolları olmak üzere tamamı.

  • Lavabolar, musluklar, duşakabinler, küvetler vb. başta olmak üzere banyo ve tuvaletler. 

  • Özellikle ortak kullanılan mutfak gereçleri.

  • Tüm kapı kolları ve elektrik düğmeleri.

  • Kumandalar.

  • Ayakkabılık, portmanto.

Ev dezenfekte edilirken nelere dikkat edilmeli?

  • Öncelikle evler düzenli olarak havalandırılmalıdır. 

  • Temizlikle kullanılan ürünlerin güvenilir olması, en az %70 alkol içermesi ve EPA kaydının bulunması da önemlidir. 

  • Kullanacağınız ürünlerin miktarları da oldukça önemlidir. Dezenfektanlar genellikle çok güçlü kimyasallar olduğundan, virüsten korunayım derken kendinize daha büyük zararlar verebilirsiniz. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin kullanma talimatlarını mutlaka dikkate alın. Seyreltilmiş, ev tipi dezenfektanlar yeterli olacaktır. 

  • Temizlik yaparken mutlaka tek kullanımlık eldiven kullanın. Eldiveni çıkardıktan sonra ellerinizi mutlaka güzelce yıkayın.

  • Eldiveniniz tek kullanımlık değilse, temizlik sonrası bu eldiveninizi de mutlaka dezenfekte edin.

  • Ev tipi çamaşır suyunu asla amonyak veya başka bir temizleyici ile karıştırmayın.

  • Halı, nevresim, havlu gibi ürünleri temizlediğinizde mutlaka tamamen kurutun. 

  • Dışarıdan geldiğinizde çıkardığınız kıyafetleri sallayıp silkelemeyin. Doğrudan çamaşır makinesine atın ve ellerinizi bolca yıkayın.

Peki hangi ürünler kullanılabilir;

srv.onedio.com

Evi her gün, güçlü ürünlerle derinlemesine temizlemek, bu ürünleri her ne kadar seyrelterek kullansanız da bir yerden sonra size zarar vermeye başlayabilir. O yüzden bu güçlü dezenfektanlarla derinlemesine bir temizlik yaptıktan sonra temizlik rutinine daha az kimyasal olan, hatta doğal dezenfektanlarla devam edebilirsiniz. Eve giriş çıkış sıklığına ve yoğunluğuna göre haftada 1 ya da, 2 haftada 1, ayda bir gibi periyotlarla yeniden güçlü dezenfektanlarla temizlik yapabilirsiniz.

Temizlik için kullanabileceğiniz ürünler;

Temizlik için kullanabileceğiniz ürünler;

Çamaşır suyu

Çamaşır suyu en sık kullanılan, kullanma talimatlarına uyulduğunda oldukça etkili olan temizleyicilerden biridir. Çamaşır suyunun içerisinde bulunan hipokloritler doğal mikrop öldürücü olarak adlandırılır. Bu hipokloritler insan vücudunda da bulunduğundan zararsızdır. Fakat bazılar çamaşır suyunun kokusunu bastırmak için çamaşır suyunu bazı güzel kokan temizleyiciler ile karıştırır ve oluşan bu yeni kokuyu solumak insan vücuduna ciddi şekilde zarar verebilir. Kullanacağınız çamaşır suyunun üzerindeki talimatlara göre, gerektiği gibi seyrelterek, başka kimyasallarla karıştırmadan kullanın. 

Alkol:

Alkol en güçlü dezenfektanlardan biridir. Eczanelerden bulabileceğiniz, ev için kullanılabilen alkolü dezenfektan olarak kullanabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Alkolü kesinlikle çamaşır suyu ile karıştırmamalısınız. Alkol ile çamaşır suyu karıştırıldığında kloroform maddesi ortaya çıkar. Kloroform göz, karaciğer ve solunum yollarında ciddi problemlere yol açabilir. Alkol kullandığınız sırada ateşten uzak durun ve temizlikten sonra evi mutlaka havalandırın. 

Arap Sabunu:

Arap sabunu çok fazla kimyasal içermediğinden daha güvenilirdir. Arap sabunu da, katı bir yapıda olduğundan, suyla seyreltilerek kullanılır. 

Sirke:

Sirke de en güvenilir temizlik ürünlerinden biri. Özellikle günlük temizlik için kullanıma oldukça uygun. Sirkeyi eşit miktarda su ile temizleyerek güvenle kullanabilirsiniz. 

Karbonat:

Yarım bardak karbonat (125 g) ve 10 damla esansiyel çay ağacı yağımı karıştırarak, özellikle halı, havlu, nevresimler gibi yumuşak ürünlerinizi düzenli olarak dezenfekte edebilirsiniz. 

Esansiyel portakal yağı:

Meyvelerden yapılan esansiyel yağlar mikrop öldürücü özellikleri sayesinde temizlik için binlerce yıldır kullanılmakta. Seyreltilmiş portakal yağı özellikle mutfak yüzeyi temizliği için oldukça uygundur.

Evlerimizden sonra en çok vakit geçirdiğimiz iş yerlerinde ne tür önlemler alınmalı?👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
5
4
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nina K.

arkadasim evinin her kosesini kolonyali mendillerle silmis,corona dan degilse bile yogun kolonya kokusundan ölecegini dusunuyor...