Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'daki Dörtlü 'Tahıl Zirvesi' Sona Erdi: 'Koordinasyon Merkezi Oluşturulacak'

İstanbul'daki Dörtlü 'Tahıl Zirvesi' Sona Erdi: 'Koordinasyon Merkezi Oluşturulacak'

Eray İspir
13.07.2022 - 12:57 Son Güncelleme: 13.07.2022 - 21:08

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları askerî heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki dörtlü toplantı sona erdi. Toplantı sonrası bilgilendirmede bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akarİstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındığını bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye, UkraynaRusya ve Birleşmiş Milletler'den (BM) heyetler Ukrayna'daki tahılın güvenli bir şekilde sevkiyatının sağlanması amacıyla bugün İstanbul'da bir araya geldi. Masaya oturan taraflar Karadeniz'de açılacak 'tahıl koridoru' planını detaylıca ele aldı.

Toplantı sona erdi

Toplantı sona erdi

Bir buçuk saat süren kritik toplantının az önce sona erdiği açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, 'Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı'nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi' denildi.

Bakan Akar: Koordinasyon merkezi kurulacak

Bakan Akar: Koordinasyon merkezi kurulacak

Toplantının ardından açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 'Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır.' dedi.

 Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye'de toplanması konusunda fikir birliğine varıldığını aktaran Akar 'Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak' ifadelerini kullandı.

İki ülkenin çekinceleri

İki ülkenin çekinceleri

Ukrayna, Mariupol gibi tahıl ihracını yaptığı bir liman kentini kaybetmiş durumda. Karadeniz kıyılarında aynı kayıpları yaşamamak için özellikle Odessa kıyılarını denizden mayınlamış durumda. 

Cumhuriyet'te yer alan bilgiye göre, Stoklarındaki tahılı satmak isteyen ve yeni mahsüle depolarında yer açmak isteyen Ukrayna, özellikle Karadeniz kıyılarından yeni bir saldırı kaygısı taşıyor. Bu kaygı nedeniyle sağlam güvenceler karşılığı Karadeniz kıyılarındaki mayınları kaldırmak istiyor.

Tahıl Rusya’nın da önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Ancak savaş nedeniyle getirilen ambargolar yüzünden tahılını taşıyacak gemi, sigorta firması bulamıyor. Tahıl ticareti karşılığında alacağı dövizin ülkesine aktarılmasını sağlayacak bankacılık sistemlerini kullanamıyor. Rusya, bu işlemlerin Türkiye üzerinden yapılıp yapılamayacağı konusunda uzun müzakereler yürüttü. Türkiye’nin taraflarla yürüttüğü görüşmelerde belli bir mesafe alınmış durumda. Görüşmeler, “Rusya’nın ambargoyu delme” tartışmasına dönüşmezse, tarafların daha ileri bir noktaya gelebileceği değerlendiriliyor.

İlginizi çekebilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Maher

daha 7-8 ay once kisin akpli birine turkiyenin artik bugdayi ithal ettigini, bi savas bisey ciksa ac kalacagimizi anlatmaya calistim, inanamadi. o kadar hipn... Devamını Gör

yusuf

Türkiyenin 2021 yılı buğday rekoltesi 17,7 milyon ton. 2021 yılı toplam tüketim (makarnasından bisküvisine ekmeğinden ununa pastasından simidine 19 milyon to... Devamını Gör

Meriç ŞAHAN

Böyle verimli tarım arazilerine sahip, taşı diksen filizlenecek bir coğrafyada ukraynadan gelmeyen tahıl yüzünden ekmeksiz kalacaksak vay halimize. Yazıklar... Devamını Gör

Trabuzeni

Bunu her seçim AKP ye oy veren çiftçiye de sormak lazım

Pasif Kullanıcı

https://www.youtube.com/watch?v=97JZMrnRnYM Şu videoyu bir izleyin sonra neden biz de doğru düzgün tarım olmuyor anlarsınız.