Görüş Bildir
Haberler
Suriye Zirvesi Sona Erdi: 'Akan Kanın Bir An Önce Durdurulması Hedefimiz'

Suriye Zirvesi Sona Erdi: 'Akan Kanın Bir An Önce Durdurulması Hedefimiz'

Yüksel Venedik
27.10.2018 - 20:36 Son Güncelleme: 28.10.2018 - 10:37

İstanbul'da düzenlenen dörtlü Suriye zirvesi sona erdi... Erdoğan, Putin, Merkel ve Macron zirvenin ardından düzenlenen toplantıda, görüşmede mutabık kalınan noktaları paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında 'Suriye'de akan kanın bir an önce durdurulması hedefimiz.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana önceliklerimiz tam ateşkesin sağlanması ve akan kanın durdurulması'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana önceliklerimiz tam ateşkesin sağlanması ve akan kanın durdurulması'

Zirvenin sona ermesinin ardından basın toplantısında ilk olarak söz alan Recep Tayyip Erdoğan, 'Ana önceliklerimiz sahada tam olarak ateşkesin sağlanması ve hakim kılınması ile akan kanın bir an önce durdurulması hedefimiz var. Ayrıca Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda siyasi çözüme ulaşılmasını ve istikrarın sağlanması noktasında neler yapılabilir?' dedi.

Suriyeli mülteciler konusunda dört ülkenin de, uluslararası toplum düzeyinde iş birliğinin artırılması konusunda mutabık kaldığını söyleyen Erdoğan,  'Anayasa Komitesinin kuruluş sürecinin en kısa sürede şartları gözeterek, tamamlanması çağrısında bulunduk. Suriye halkına insani yardımın sürdürülmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık. Bugün Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşü konusunu da ele aldık. Geri dönüş sürecinin, uluslararası hukuka uygun olarak, gönüllülük  esasına göre, güvenli biçimde ve BM ile eş güdüm halinde yürütülmesi gerektiği hususunda fikir birliğine vardık.' dedi.

'Tehditleri kaynağında bertaraf edeceğiz'

'Tehditleri kaynağında bertaraf edeceğiz'

Suriye'deki silahlı gruplara ilişkin olarak 'Fırat'ın batısında olduğu gibi doğusunda da milli güvenliğimize yönelik tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi sürdüreceğiz.' ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı, 'Türkiye, ne sınırlarında ne de Suriye'nin herhangi bir bölgesinde terör gruplarının palazlanmasına müsamaha göstermeyecektir.' dedi.

Putin: 'Çözüm ancak diplomasi yoluyla mümkün'

Putin: 'Çözüm ancak diplomasi yoluyla mümkün'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de çözümün demokratik yollarla olması gerektiğini ifade ederek, Suriye halkının kaderini kendi tayin etmesi gerektiğini belirtti. Putin, 'Radikal unsurların temizlenmesi gerekiyor. Bu hedef de güncel bir hedeftir. Sayın Erdoğan ile bizim Avrupalı meslektaşlarımızı, Rus-Türk muhtırasının hayata geçirilmesiyle ilgili bilgilendirdik. Orada çatışmasızlık bölgesi gibi geçici bir tedbir olduğunu düşünüyoruz.' dedi.

Suriye'de çözüm süreci ile ilgili 'Türkiye'nin bu silahsızlanmış olan bölgeden, hem muhaliflerin hem ağır silahların çekilmesi için çaba sarf edeceğini ümit ediyoruz. 

Mültecilerin ülkesine dönüşü görüşüldü. Rusya bir çok şey yapıyor. Ülkedeki durumu iyileştirmek için, ekonominin kalkınması için uluslararası toplumun el ele çaba sarf etmesi lazım.' diyen Putin, yaklaşan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Merkel: 'Askeri açıdan değil, siyasi açıdan bir çözüm bulmak gerekiyor'

Merkel: 'Askeri açıdan değil, siyasi açıdan bir çözüm bulmak gerekiyor'

İdbil konusunda 'Türkiye ve Rusya arasında İdlib konusunda verimli bir çalışma gerçekleşmiştir. Zaten silahsızlandırma açısından İdlib bölgesinde büyük bir başarı elde edilmiş bulunmaktadır.' diyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriyeli mültecilerin geri dönüşü ile ilgili olarak da 'Geri dönen insanların tutuklanmaması gerekiyor. Belli insani altyapının yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şekilde bir sükunetin olması, insanların geri dönebilmeleri için siyasi bir çözüm gerekmektedir. Suriye'nin yine bütün halkı için güvenli bir vatan olması gerekmektedir.' dedi.

Macron: 'Kimyasal silahların kullanımı kabul edilemez'

Macron: 'Kimyasal silahların kullanımı kabul edilemez'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvenin ardından düzenlenen toplantıda Suriye'deki kimyasal silah tartışmalarına dikkat çekerek, 'Hem bölgede hem dünyanın diğer bölgelerinde kimyasal silahların kullanılması, kim kullanırsa kullansın kabul edilemez.' dedi. 

Suriye rejimini, 'Biliyoruz ki bugün rejim askeri olarak yeniden fetih mantığında davranıyor. Bu da Suriye'nin istikrarını sağlayacak bir adım değil. Henüz Anayasa Komitesi toplantısını yapmış değil.' sözleri ile eleştiren Macron, Suriye'de yaşananları 'Suriye'de aslında iki savaş süre geliyor. Hep birlikte teröristlere karşı sürdürdüğümüz bir savaş var. Bir de Suriye'deki rejimin kendi muhaliflerine yönelik sürdürdüğü bir çatışma. Ve bunun sonucu olarak milyonlarca sığınmacı. Bu süreç sürdürülebilir değil. Tüm Suriyelilerin ülkelerine dönüşü sağlayacak bir siyasi çözüm gerekiyor. ' sözleri ile ifade etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
58
18
13
11
6
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
moses

Ne kadersiz bir ulkeymis suriye. Gelecegini tartisanlar arasinda suriyeli yok.

Kzlt

Akacak kan kaldımı? El kaide uzantılı örgütlerden ÖSO u yaratanlar. Esad'ın katliamlarını görüp ÖSO katliamlarını görmeyenler, İşid'in büyümesine göz yumanla... Devamını Gör

rustemketum

daha suriye tarafına geçip 4 füze fırlatacağıydık ya?..