Görüş Bildir
Haberler
Stairway to Heaven Davası: 'Mahkeme Şarkının Çalıntı Olmadığı Görüşünde'

Stairway to Heaven Davası: 'Mahkeme Şarkının Çalıntı Olmadığı Görüşünde'

Deniz Gök
15.06.2016 - 20:15 Son Güncelleme: 16.06.2016 - 11:12

Tüm zamanların en iyi şarkılarından birisi olarak kabul edilen Stairway to Heaven'ın çalıntı olduğu iddialarıyla açılan davada Led Zeppelin üyeleri Robert Plant ve Jimmy Page hakim karşısına çıktı. Duruşmada Led Zeppelin hayranı olmayan 8 kişilik jüri heyeti belirlendi. Duruşmanın hafta boyunca süreceği belirtilirken mahkeme ve jürinin şarkının çalıntı sayılamayacağı konusunda bir eğilime sahip olduğu düşünülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki yıl önce ABD’nin farklı eyaletlerinde mahkemeye taşınan çalıntı şarkı iddiası için Los Angeles’da görülen dava bütün müzik dünyasının gözünü kulağını buraya çevirmesine neden oldu.

Neredeyse yarım yüzyıldır modern müzik tarihine sayısız hit şarkı kazandıran İngiliz grubun 1971 tarihli parçası “Stairway to Heaven”ın aslında Los Angeles kökenli saykodelik ekip Taurus’un Spirit adlı eserinden kopyalanarak yapıldığı iddiası aslında ilk defa, grubun 1997 yılında hayata veda eden gitarist Randy California tarafından bir röportaj sırasında dillendirilmişti.

Taurus Spirit'i Stairway to Heaven'dan 3 yıl önce yapmış

Taurus Spirit'i Stairway to Heaven'dan 3 yıl önce yapmış

California’nın ölümünden yıllar sonra mirasçıları adına davayı açan avukat Francis Malofiy’nin iddiasına göre ise parça 1968 yılında, yani Led Zeppelin’den üç yıl önce Taurus tarafından yapıldı ve o yıllarda Led Zeppelin ve Taurus’un aynı etkinliklerde sahneye çıktıklarını gösteren el ilanları bile var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hafifmüzik'in The Guardian'dan aktardığına göre hukukçu ve telif uzmanı Larry Iser;  mahkeme ve jürinin aslında şarkının çalıntı sayılamayacağı konusunda bir eğilime sahip olduğunu söylüyor.

Fakat mahkeme ve juri, Page ile Plant’i mahkeme salonunda bizzat gözleyerek ve bestenin yapıldığı anların hikayesini onların ağzından dinleyerek olayla olan duygusal bağlarını görmek istiyor. Eğer ikili mahkeme oturumuna katılmayı reddedip sadece avukatlarını gönderselerdi, jüri bir şeyler sakladıklarını düşünebilirdi.

Robert Plant ve Jimmy Page de mahkemedeydi

Robert Plant ve Jimmy Page de mahkemedeydi

Page ve Plant - Mahkeme salonuna ait çizimler

Davanın Los Angeles’taki oturumlarına katılmak için konserlerini iptal eden Led Zeppelin üyeleri Robert Plant ve Jimmy Page’in de hazır bulunduğu mahkeme salonunda dün jüri seçimi yapıldı.

Toplam 14 aday arasından, daha önce Led Zeppelin hayranı oldukları belirlenenler elenince yaşları 20 ve 60 arasında değişen dört erkek ve dört kadın aday jüri olarak atandı.

Tüm hafta sürecek olan mahkeme sonucunda, davacı tarafın iddiasına göre, yapıldığı günden bu yana 500 milyon doların üzerinde ciro elde eden şarkının hak sahipliği hakkında bağlayıcı bir karar verilecek.

İki şarkı da aşağıda, dinleyin ve kararı siz verin

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
11
9
6
6
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
exefile

Yani var bir esinlenme. Çalmışlarsa da iyi ki çalmışlar

Suedika

aynen çalınmışsa iyi ki çalınmış. Yalancı tanıklık yapmaya razıyım :D

Utku

Ne alaka

mavi

bence davadan vazgeçip diablo müziği olsunlar