Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Medyanın Tehlikeli Sınırından Korunmak İçin Ebeveynlerin Alabileceği 9 Pratik Önlem

etiket Sosyal Medyanın Tehlikeli Sınırından Korunmak İçin Ebeveynlerin Alabileceği 9 Pratik Önlem

fatihizm
18.04.2016 - 17:14 Son Güncelleme: 04.08.2017 - 17:49

Sosyal medya... Hayatımızın son yıllarına damga vurmuş, panzehiri çok zor bulunan bir zehir gibi, büyü gibi tüm insanlığı sarıyor. Şikayet ettiğimiz halde bile her birimizin en az 3-4 tane sosyal profili bulunuyor. 

Sosyal ağlar, sohbet yazılımları, gündemden anlık haberdar olma güdüsü yüzünden cep telefonları sanki bir uzvumuz gibi oldu son yıllarda. Hal böyle olunca bu kronik hastalık insanlardan uzaklaşmayı, sohbet ortamlarını yok etmeyi en önemlisi ise sevdiklerinizle bir arada oturup, günü, haftayı değerlendirmeyi bile imkansız hale getirdi. 

Eğer bunları ben yapmıyorum diyorsanız anlayın ki siz de büyük bir yalancısınız! Son yıllarda tüm aile bireylerini doğal olarak çocuklarımız bu çarpık düzenin içinde kendine sosyal bir hayat kurup, hiç tanımadığı insanlarla iletişime geçiyor ve bazen sonuçlar felaket düzeyine ulaşabiliyor. 

Bir bilgisayar gurusu, internet profesyoneli olmayabilirsiniz. Ama siz bir anne, baba, kardeş ya da dayısınız, halasınız, amcasınız. Resmin büyük tarafına baktığınızda aslında hepimizin kendine has bazı sorumlulukları bulunuyor. 

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sitesi Onedio olarak, çocuklarımızı, kardeşlerimizi, yeğenlerimizi kısaca çok sevdiklerimizi kendi geliştireceğiniz, zaten geliştirilmiş olan basit teknolojiler aracılığı ile nasıl koruyabiliriz bunları anlatalım istedik.  

Buradaki maddeler, hemen hemen herkes tarafından bilinen, 13 yaş ve altındaki çocukların internet hayatlarına karşı alabileceğiniz bir dizi önlemler içermektedir. Tavsiye edebileceğimiz bazı teknikler ise genel kullanıma bazı kısıtlamalar getirmektedir. İçerikteki maddeler üst düzeyde güvenlik sağlamanıza yardımcı olacaktır ancak bir profesyonelden destek alarak bu güvenlik modelinizi daha da ileri taşıyabilirsiniz. 

1. Konuyu bilmeyenler için ilgili haber şu şekilde 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Evvela tam yetkili bir kullanıcı hesabınız olmalı.

2. Evvela tam yetkili bir kullanıcı hesabınız olmalı.

Çocukların birçoğu artık bilgisayarlar yerine tabletlerde oynamayı tercih ediyor. Ancak bazı uygulamaları çalıştırabilmek için bilgisayar gerekmektedir. Bu nedenden dolayı çocuğun kullanacağı hesap mutlaka kısıtlı kullanıcı yetkisine sahip olmalı, yetkili seviyesinde olmamalı

Windows, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerinde kullanıcı hesabı yönetimi menülerine ulaşarak çocuğun kullandığı hesaba kısıtlamalar getirebilirsiniz.

Eğer kullanılan hesap yönetici yetkilerine sahipse hemen sınırlı yetkilere sahip yeni bir kullanıcı hesabı açarak bu problemi ortadan kaldırın. Yetkili hesabınızın bir şifresi yoksa ona hemen bir şifre koyun ve çocuğun erişimine bu hesabı kapatın.

Yapacağınız bu işlem sayesinde çocuğun virüs içerikleri yazılımları bilgisayara kurmasına engel olur, kurulu programlara müdahale etme yetkisini elinden alırsınız.

3. Modeminizin arayüzünü öğrenmeye çalışın.

Günümüzde birçok modem üstün teknolojilere sahip olarak üretilip, Internet Servis Sağlayıcılar (ISS) aracılığı ile son kullanıcıya ulaştırılıyor. 

İstenmeyen kişilerin wifi ağına bağlanmasını engellemekten tutun da, günün belirli saatlerinde interneti aktif etmeye, güvenlik duvarı sayesinde bazı kurallar belirlemenize yardımcı olacak kısaca son kullanıcı için son derece önemli özelliklere sahip modemlerden bahsediyoruz. 

Neler yapabilirsiniz? 

  • Modeminizin üreticisini arayarak bazı kısıtlamalar yapmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. 

  • İnternet üzerinde yazılmış içeriklere bakabilir, YouTube'da bu özellikleri anlatan videolar izleyebilirsiniz. 

  • Artık hemen hemen her yerde bulunabilen bir bilgisayar servisine servis ücreti ödeyerek gerekli ayarların yapılmasını sağlayabilirsiniz. 

  • Ek donanım takviyeleri yapabilirsiniz. 

Modeminizin arayüzüne ve özelliklerine ne kadar aşina olursanız sizin ve sevdiğiniz kişilerin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

4. Bir Google hesabı edinin.

4. Bir Google hesabı edinin.

Evet mutlaka bir Google hesabı edinin ve çocuğunuz ya da ortak kullanımdaki bilgisayarda oturum açarak tüm kontrolü ele alın. 

Bir Google hesabı ile neleri izleyebilirsiniz? 

  • Neredeyse tüm web geçmişini takip edebilirsiniz. 

  • YouTube arama geçmişi, izleme geçmişi gibi özellikleri devreye alabilirsiniz. 

  • YouTube Kısıtlı Mod'u aktif ederek müstehcen içeriklerinden hem kendinizi hem de çocuğu koruyabilirsiniz. 

Nasıl takip edebilirsiniz?

5. İyi ve güvenilir bir tarayıcı olan Google Chrome'u eklentiler yardımı ile daha da güvenilir hale getirin.

5. İyi ve güvenilir bir tarayıcı olan Google Chrome'u eklentiler yardımı ile daha da güvenilir hale getirin.

Tarayıcı dünyasının en önemli oyuncusu konumunda olan Google Chrome, pazar payı arttıkça kendine yeni misyonlar da ediniyor. Bunlardan en önemlileri güvenlik ve gizlik. 

Google, son kullanıcı olarak bizlerin güvenliğine son derece dikkat eden bir eko-sistem oluşturuyor. Hal böyle olunca da Chrome için web mağazasında yüzlerce, binlerce eklenti bulabilmek daha kolay oluyor. 

Konumuz sosyal medyanın olumsuz tarafından çocukları korumak üzerine kurulu olduğu için sizlere birkaç da eklenti önermek istiyoruz. 

Reklam engelleyicilerden ziyade kelime bazlı engelleme yapabilen Facebook Filter FeedAnti-Porn Pro, Blocksi ve bunlara benzer eklentiler kurarak bir dizi filtreler oluşturarak güvenliği iyice artırabilirsiniz. 

Konu küçüklerimizin güvenliği olduğunda yapabileceğiniz bir çok olduğunu asla unutmayın.

6. Facebook tarafında bir dizi önlemler alın.

6. Facebook tarafında bir dizi önlemler alın.

Facebook, Instagram ve Twitter'a göre daha yoğun ve insanlara daha kolay ulaşılabilir bir platform olduğu için bazı önlemleri çocuğunuz haberi olmadan almayı deneyin. 

Neler yapabilirsiniz? 

  • Tehlikeli olarak düşündüğünüz uygulamaları Facebook Güvenlik Merkezi sayesinde engelleyin. 

  • Benimle kimler iletişim kurabilir? menüsü altından en azından arkadaşlarının arkadaşları seçeneğini işaretleyin. 

  • Aramada beni kimler bulabilir? menüsü altında mutlaka arkadaşlar yapın. Hal böyle olunca kötü fikirli insanların kolaylıkla ulaşmasına engel olursunuz.

  • Hareketler Dökümü menüsü sayesinde Facebook geçmişini de takip edebilirsiniz. Hareketler Dökümü, çocuğun Facebookta ne yaptığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Web filtreleme çözümlerine başvurun.

7. Web filtreleme çözümlerine başvurun.

Yukarıda yaptığınız yöntemlerin işe yaramadığını ya da yetersiz kaldığını düşünüyorsanız bazı web filtreleme yazılımları satın alarak gelişmiş internet güvenliği sağlayabilirsiniz. 

Web filtreleme yazılımları neler yapar?

  • Tüm web üzerinde istediğiniz bir kelimeyi, istediğiniz bir kategoriyi, adresi ya da siteyi yasaklayabilirsiniz. 

  • OpenDNS'in ev kullanıcıları için sunduğu web filtreleme servisini, modeminizle eşleştirerek kullanabilirsiniz. (OpenDNS web filtreleme hakkında bilgi için şuradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.)

  • Kafe Kontrol Programlarının evler için hazırlanmış sürümlerini edinebilirsiniz. 

Web filtreleme servisleri bu konularda olması gerektiği gibi çalışmaktadır. Hazırladığınız kurallar gayet agresif bir şekilde çalışır deyim yerindeyse emirlerinize itaat ederek webi çok daha güvenli hale getirebilir. 

Avataria ve benzeri uygulamalar genellikle, 'apps.facebook.com/avataria' şeklinde Facebook üzerinde yayına alınırlar. Bu yazılımlara adresin tamamını yazdığınızda o bilgisayarı kullanan hiçbir kimse bu ve bunun gibi bağlantıları açamayacaklardır. En etkili çözümlerinden birisi de budur.

Bu tip yeni çıkan uygulamaları takip edebilmek için Facebook'un popüler oyunları, uygulamaları hakkında bilgiler edinmeye çalışın. Bu size gerçekten büyük fayda kazandıracaktır.

8. Servis sağlayıcılardaki aboneliklerinizi güncelleyin.

8. Servis sağlayıcılardaki aboneliklerinizi güncelleyin.

Servis sağlayıcılar geçtiğimiz yıllarda çıkarılan güvenli internet yasası kapsamında bir dizi değişik paketler hazırlayıp bunları son kullanıcılara sunmaktadır. Konu çocukların olumlu geleceği ise çok sıkı internet filtrelerinin bulunduğu aboneliklere yönelebilirsiniz. 

Güvenli paketler size ve çocuklarınıza ne sunabilir? 

  • Sizin takip edemediniz, gözünüzden kaçırdığınız zararlı ya da müstehcen içerikler iss sayesinde sürekli olarak güncellenir ve kara listelere eklenir. 

  • ISS (Internet Servis Sağlayıcı) tarafından keşfedilmemiş ama zararlı olduğunu düşündüğünüz uygulamaları, siteleri size verilen programa ekleyerek, ISS aracılığı ile tüm bu servisi kullanan insanlara yardım edebilirsiniz. 

  • Korumaların yanı sıra interneti nasıl kullanmaları gerektiğini gösteren eğitim paketlerini elde edersiniz. Bunlar, tanımadığı insanlarla konuşmanın, bilmediği uygulamaların kullanılması sonucu oluşabilecek sorunların en ince detayına kadar anlatıldığı eğitim setlerinden oluşur.

9. Mutlaka ama mutlaka bir profesyonelden yardım isteyin.

9. Mutlaka ama mutlaka bir profesyonelden yardım isteyin.

İçerikteki bazı maddelerde mutlaka zorlanacağınız kısımlar olabilir. Lütfen bunu dert etmeyin ve bu işin uzmanı olan bilgisayarcıları evinize çağırmaktan çekinmeyin. 

Bir profesyonelden alacağınız birtakım öneriler belki de ilerisi için çok faydalı olabilir.

ANKET: Yukarıdaki önerilerin faydalı olabileceğini düşünüyor musunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
214
42
20
15
14
10
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hera

Ne kadar kısıtlasanız da çocuk bir şekilde oraya girmenin bir yolunu bulacak. Bu yüzden kısıtlamak yerine bilinçlendirin ve interneti masum olarak göstermeyi... Devamını Gör

Kısıtla kısıtla...tecavüzcülerin nasıl olduğunu bilmeden her şeye kısıtlayın.Çocuk zaten herhangi bir şekilde başka yol aramayacak kısıtlamanızı anlayacak...... Devamını Gör

atlas kadar

Bu içeriği hazırlayanın günümüz çocuklarından haberi yok. 1-Eklentiler tarayıcı bazlı, kolayca kaldırılabilir ve atlatışabilir. Arkadaşlarının girdiği site... Devamını Gör