Görüş Bildir
Haberler
Sonsuza Kadar Dayanıyorlar! Neredeyse Hiç Bozulmayan 9 Yiyecek

Sonsuza Kadar Dayanıyorlar! Neredeyse Hiç Bozulmayan 9 Yiyecek

Gülbeyaz
25.02.2023 - 15:33

Olası bir acil durum için yiyecek stoklamak mı? Özellikle deprem çantası hazırlamak için kullanılan, en çok bilinenlerden konserve ton balığı ve kuru meyveler kilerinizde uzunca bir süre dayanır. Ancak gerçekten uzun süre dayanacak yiyecekler istiyorsanız, bu dayanıklılık rekortmenlerine de bir göz atın deriz. Gelin neredeyse hiçbir zaman bozulmayan o yiyecekler nelermiş bir bakalım...

Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/6...

1. Beyaz pirinç

1. Beyaz pirinç

Araştırmacılar, beyaz pirincin, oksijensiz kaplarda 4°C'nin altındaki sıcaklıklarda depolandığında besin içeriğini ve lezzetini 30 yıl boyunca koruyacağını doğruladı. Bununla birlikte, esmer pirinç, kepek tabakasında bulunan doğal yağlar nedeniyle sadece yaklaşık 6 ay saklanabilir.

2. Bal

2. Bal

Bal, büyülü kimyası ve arıların işçiliği sayesinde gerçekten sonsuza dek bozulmayan tek besindir. Çiçeklerden elde edilen nektar, onu çıkaran arıların içindeki enzimlerle karışır, bu da nektarın bileşimini değiştirir. Arıların kanatlarından ve midelerinden gelen enzimler hem yüksek asitli hem de nemi düşük bir sıvı oluşturur ve bu da bakteri üremesine izin vermez. 

Balın işlenmesi de  raf ömrüne katkıda bulunur. Nem oranı düşük olmasına rağmen balın şekerleri higroskopiktir, bu da havadan nemi aldıkları anlamına gelir. Isıtılmış ve süzülmüş bal hava almayacak şekilde kapatılıp uygun şekilde muhafaza edildiğinde sonsuza kadar aynı kalır. Şimdiye kadar bulunan en eski bal kavanozunun 5500 yaşında olduğuna inanılıyor.

3. Tuz

3. Tuz

Sodyum klorür yeryüzünden alınan bir mineraldir. Bu nedenle kalıcılığının sürpriz olmaması gerekir. Nemi uzaklaştırdığı ve bozulmadığı için yüzyıllardır diğer yiyecekleri (veya vücutları) korumak için bir araç olarak kullanılmıştır.

Fakat dolabınızdaki tuzun ömrü o kadar da uzun olmayabilir. Sofra tuzuna iyot eklenmesinin raf ömrünü kısalttığına dikkat çekmek isteriz. İyotlu tuz yalnızca 5 yıl dayanır.

4. Soya sosu

4. Soya sosu

Soya sosunun ömrü türüne ve markasının hangi katkı maddelerini kullandığına bağlı olarak değişse de tıpkı bal gibi hava almadan bırakıldığında çok uzun süre dayanır. Açıldıktan sonra bile yıllarca buzdolabınızda kalabilir.

5. Şeker

5. Şeker

Bu listedeki diğer öğelerde olduğu gibi, şekeriniz için kullandığınız saklama yöntemi çok önemlidir ve onu sonsuza kadar saklayıp saklayamayacağınızı belirler. Toz ve toz şeker, nemi uzak tutmak için en iyi şekilde hava geçirmez kaplarda tutulur. Üreticiler sertleşmiş esmer şekerin bile yumuşadıktan sonra hala yenilebilir olduğunu söylüyor.

6. Kuru fasulye

6. Kuru fasulye

Pirinçte olduğu gibi, Brigham Young Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 30 yıl sonra, barbunya fasulyesinin genel kalitesinin düştüğünü, ancak en az yüzde 80 acil bir durumda kullanım için kabul edilebilir olduğu sonucuna vardı. Ayrıca, protein sindirilebilirliğinin zaman içinde sabit kaldığı bulundu.

7. Saf akçaağaç şurubu

7. Saf akçaağaç şurubu

Utah Eyalet Üniversitesi tarafından Acil Durumlar için Gıda Depolama Rehberi listesinin içinde uzun ömrü ile akçaağaç şurubu bulunuyor. Küfler de dahil olmak üzere mikrobiyal büyümeye karşı dirençleri nedeniyle belirsiz bir raf ömrüne sahip.

 Massachusetts Akçaağaç Üreticileri Birliği, açılmamış akçaağaç şurubunun sonsuza kadar bozulmayacağını iddia ediyor. Tüketicilere üzerinde küf oluşması durumunda talimatlar da veriyorlar: “Yüzeyde zararsız bir küf oluştuysa, şurubu kaynama noktasına getirin, yüzeyi sıyırıp atın ve temiz bir kaba dökün.”

8. Süt tozu

8. Süt tozu

Tadı süt kadar iyi değil ama süt tozunun var olmasının temel nedenlerinden biri raf ömrünün daha uzun olması. Ayrıca taşınması ve saklanması taze sütten daha kolay.

9. Kurutulmuş et (pemmican)

9. Kurutulmuş et (pemmican)

Listemizin sonunda Kızılderililer tarafından icat edilen pemmican bulunuyor. Uzun ömürlü, taşınabilir bir protein kaynağı arayanların favorisi olabilir. Orijinal tarifleri, geyik veya bufalo gibi büyük av hayvanlarından elde edilen kurutulmuş etin ve mevcut meyvelerle karıştırılarak yağa bulanmış bir toza batırılması ile elde ediliyordu. Çiğ, haşlanmış veya kızartılmış olarak yenebilir. Günümüzde, gıda güvenliği ve diyet endişeleri göz önüne alındığında, pemmican tarifleri biraz değiştirilmekte. Ancak bu süper yiyeceğin bozulmadan kalma gücü tartışmaya açık değil. Oldukça uzun süre dayanıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
5
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın